Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Codzienne picie kawy i herbaty może mieć znaczenie dla kondycji kości. Nowe badania pokazują jednak, że ten wpływ nie jest taki sam. Który napój i w jakich ilościach pić, by chronić kości przed osteoporozą?
W tym artykule:
Napój na zdrowe kości
Wyniki opublikowane w grudniu tego roku na łamach czasopisma "Nutrients" pokazują, że u starszych kobiet herbata i kawa mogą wpływać na gęstość mineralną kości (BMD), czyli jeden z kluczowych wskaźników ryzyka osteoporozy.
Warto wiedzieć, jak się chronić przed tą chorobą, z którą w zmaga się z nią ponad 2 mln osób, a największą grupę stanowią kobiety. Choroba na wczesnym etapie bywa praktycznie niewidoczna, rozwija się powoli i zwykle bez wyraźnych sygnałów, stopniowo osłabiając strukturę kości. To nieodwracalny proces, więc nie bez powodu choroba nazywana jest "cichym zabójcą" lub "cichym złodziejem" kości.
Analiza naukowców z Flinders University objęła prawie 10 tys. kobiet w wieku 65 lat i więcej, które obserwowano przez dekadę.
Naukowcy sprawdzali zależność między regularnym spożyciem kawy i herbaty a zmianami gęstości kości, koncentrując się na biodrze i szyjce kości udowej – miejscach szczególnie narażonych na groźne złamania. Uczestniczki same raportowały ilość wypijanych napojów, a pomiary kości wykonywano przy użyciu nowoczesnych metod obrazowych.
Okazuje się, że codzienne picie kawy lub herbaty może mieć znaczenie dla kondycji kości, ale wpływ obu napojów nie jest taki sam.
Nadmiar kawy szkodliwy dla kości
Wyniki wskazują, że herbata może działać ochronnie. Kobiety, które piły ją regularnie miały nieco wyższą gęstość mineralną kości biodra niż te, które po herbatę nie sięgały.
Z kolei umiarkowane spożycie kawy (dwie–trzy filiżanki dziennie) nie wiązało się z pogorszeniem stanu kości. Natomiast picie ponad pięciu filiżanek dziennie korelowało z niższą gęstością mineralną kości, co z kolei może zwiększać ryzyko osteoporozy. Szczególnie narażone były kobiety, które przez lata spożywały więcej alkoholu.
Różnice te mogą wynikać ze składu napojów. Herbata zawiera katechiny, czyli przeciwutleniacze wspierające tworzenie kości i spowalniające ich utratę. Kawa natomiast dostarcza kofeiny, która – jak sugerują badania laboratoryjne – może utrudniać wchłanianie wapnia. Jak jednak podkreśla Ryan Liu z Flinders University, ten efekt jest niewielki i można go ograniczyć, np. dodając mleko do kawy.
Autorzy badania uspokajają, że nie ma potrzeby radykalnych zmian nawyków. Wyniki badań nie oznaczają, że trzeba całkowicie zrezygnować z kawy czy zacząć pić herbatę w ogromnych ilościach. Warto mieć jednak świadomość, że umiarkowane picie herbaty może być prostym wsparciem dla zdrowia kości, zwłaszcza w połączeniu z dietą bogatą w wapń i witaminę D.
Źródło:
- Nutrients
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.