Dieta niskowęglowodanowa - charakterystyka, zasady, jadłospis

Słodkie węglowodany to dobry sposób, aby zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli z rozpaczą spoglądasz na ubrania kupione w poprzednim sezonie i zastanawiasz się, co zrobić, żeby znowu wcisnąć się w rozmiar sprzed kilku miesięcy, dieta niskowęglowodanowa jest świetnym rozwiązaniem twoich „wagowych” problemów. Zachowanie właściwej proporcji cukrów w diecie pozwoli utrzymać ciało w świetnej kondycji, a tobie zagwarantuje zgrabną sylwetkę. Spróbuj już dziś i sięgnij po kilka przepisów diety niskowęglowodanowej.

Polecane wideo:

1. Dieta niskowęglowodanowa - charakterystyka

W diecie niskowęglowodanowej najważniejszą zasadą jest wykluczenie z jadłospisu cukrów. To właśnie węglowodany są w głównej mierze odpowiedzialne za tycie. Nadmiar węglowodanów prostych i złożonych odkładany jest w organizmie w postaci tłuszczu. Aby ograniczyć odkładanie się tkanki tłuszczowej i rozpocząć skuteczne odchudzanie, należy wykluczyć z żywienia niektóre pokarmy.

Dieta niskowęglowodanowa to dieta odchudzająca, która eliminuje podstawowe źródła węglowodanów, a więc przede wszystkim ziemniaki, kasze, ryż, makarony, mąkę oraz pieczywo. Pierwszy etap diety niskowęglowodanowej trwa około dwóch tygodni. W tym czasie nie wolno spożywać owoców – bogatego źrodła węglowodanów prostych i złożonych.

2. Dieta niskowęglowodanowa - węglowodany w jedzeniu

Aby dieta niskowęglowodanowa była skuteczna i pomocna w odchudzaniu, trzeba zapoznać się z produktami, które są szczególnie bogate w cukry. Główne źródło węglowodanów w żywności stanowią:

  • produkty zbożowe, takie jak mąka, kasze, ryż, płatki owsiane, makarony;
  • warzywa i owoce, w których węglowodany występują w postaci skrobi, cukrów i włókien roślinnych; największe ilości węglowodanów dostarczają ziemniaki i suche nasiona strączkowe;
  • cukier, miód i ich przetwory (cukierki, marmolada, dżemy) – stanowią one źródło pustych kalorii.

Powyższych produktów należy unikać w diecie, by zapewnić sobie zdrowe i skuteczne odchudzanie.

Dieta niskowęglowodanowa

W czekoladzie zawarte są węglowodany proste, czyli takie, które są najłatwiej przyswajalne przez organizm.

3. Dieta niskowęglowodanowa - główne zasady skutecznego odchudzania

  • długo żuj każdy kęs – dzięki temu mniej zjadasz, a zanim skończysz posiłek, organizm już odczuwa sytość;
  • nie popijaj posiłków – powoduje to przechodzenie niestrawionego białka do jelit i „odżywianie” tkanki tłuszczowej;
  • nie dopuszczaj do sytuacji, w których odczuwasz ssanie żołądka z głodu – między posiłkami możesz podjadać surowe warzywa.

Dieta niskowęglowodanowa trwa zwykle od tygodnia do trzech tygodni. Tę dietę odchudzającą poleca się wszystkim zdrowym, dorosłym osobom, które pragną zrzucić tuszę. Niewskazana jest natomiast dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Stosując dietę niskowęglowodanową, możesz schudnąć około 1kg w przeciągu tygodnia.

4. Dieta niskowęglowodanowa - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie 250 kcal

Twarożek z 200g chudego białego sera, łyżki mleka, łyżki posiekanego szczypiorku, 3 rzodkiewek, ½ małego ogórka zielonego, ¼ papryki żółtej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

  • Drugie śniadanie 290 kcal

50g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

  • Obiad 325 kcal

150g cielęciny gotowanej z warzywami (8 pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 4 szparagi), surówka z sałaty zielonej, pomidora, ½ cebuli i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej.

  • Podwieczorek 240 kcal

150g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

  • Kolacja 260 kcal

Sałatka kolorowa, szklanka herbaty bez cukru.

Dieta niskowęglowodanowa to nie błyskawiczna dieta cud. Jednak pozwala uporać się z nadwagą, a przy tym jest bogata w witaminy: A, C i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy, takie jak sód i potas. Dzienna dawka kalorii w tej diecie odchudzającej wynosi 1000-1300 kalorii, dlatego mogą ją z powodzeniem stosować nawet osoby, walczące z otyłością.

Joanna Krocz, 2 miesiące temu

Bibliografia

  • Muliar D., Worm N. Dieta bez wyrzeczeń - ubogowęglowodanowa, Wiedza i Życie, Warszawa 2006, ISBN 83-7184-449-2
  • Gallop R. Chudnij z indeksem glikemicznym, Bis, Warszawa 2004, ISBN 83-89685-02-7
  • Chełmińska-Wieczorek Z. Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000, ISBN 83-200-2483-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1

Skuteczna dieta odchudzająca

Komentarze (4)
~rozczarowana-przepisami
~rozczarowana-przepisami ponad rok temu

Czytam, czytam, myślę: nareszcie ktoś do rzeczy pisze. I zjeżdżam do jadłospisu: pełno węglowodanów! Dieta opiera się głównie na tłuszczach i białkach a jadłospis serwuje pełne w węglowodany i cukry produkty! Owoce? Nabiał? Ktoś chyba sobie coś pomylił. Dieta niskowęglowodanowa to jaja, mięsa, ryby i warzywa to 80-85% a pozostały odsetek dla reszty produktów! A tu w przewadze owoce i nabiał...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Bakalie w diecie

Bakalie w diecie

Bakalie powinny stanowić część racjonalnego żywienia.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Waga

Waga

Waga Warto posiadać wagę, aby móc kontrolować masę swojego ciała.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Niezdrowe przekąski

Niezdrowe przekąski

Potrzebujemy tłuszczów, aby zbudować zapasy energii, jednak bardzo często przesadzamy z ilością ich spożycia, w wyniku czego skracamy sobie życie.

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta niskowęglowodanowa skuteczniejsza niż niskotłuszczowa

Dieta niskowęglowodanowa skuteczniejsza niż niskotłuszczowa

, jednak więcej schudli na diecie niskowęglowodanowej. Co jest zdrowsze? Skoro dieta niskowęglowodanowa pozwala skuteczniej zrzucić „nadprogramowe (...) przeprowadzili eksperyment,...

Dieta dla sportowców

Dieta w górach

zatem metabolizm, więc należy przyjąć zupełnie inne zasady odżywiania. Jest to szczególnie ważne, jeśli ma się zamiar podjąć wyprawy wysokogórskie (...) . Jest to spowodowane zarówno dużą wysokością, jak i wysiłkiem fizycznym. Codzienna...

Dieta dla mężczyzn

Dieta niskowęglowodanowa dla mężczyzn

Dieta niskowęglowodanowa opiera się na wyeliminowaniu cukrów prostych, które są odpowiedzialne za tycie. Najwięcej cukrów prostych znajduje (...) się w słodyczach, przekąskach, słodzonych napojach, energy drinkach. Dieta...

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskowęglowodanowa opiera się na indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa wpływ żywności na poziom (...) suszone śliwki (IG 29). Suszone...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Tran w płynie czy w kapsułkach?

Otrzymywany z wątroby dorsza i innych gatunków ryb dorszowatych tran jest ważnym składnikiem diety. Ma on bowiem działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe oraz immunotropowe. Ten ciekły tłuszcz zapewnia więc zdrowie na dłużej....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Przekarmianie dzieci

Niezdrowa i źle zbilansowana dieta oparta na słodyczach i kalorycznych daniach typu fast food oraz brak ruchu z biegiem czasu prowadzą do otyłości (...) tryb spożywania posiłków. Moment wprowadzenia innych pokarmów oprócz mleka matki...

Cera naczynkowa

Dieta dla osób z cerą naczynkową

Dieta dla osób z cerą naczynkową

Jadłospis osoby skarżącej się na kruche naczynia włosowate musi być pełen owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, które są cennym źródłem błonnika.