Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym tarczycy. Hormony tarczycy odgrywa ważną rolę, gdyż zmniejsza objawy, poprawia samopoczucie oraz zapobiega otyłości. Dieta w Hashimoto powinna zawierać w odpowiedniej ilości kwasy omega-3, cynk oraz pełnowartościowe białko. Jednocześnie zawiera mniejszą ilość kalorii, by nie dopuścić do nadwagi.

1. Rola diety w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna tarczycy - limfocytarne zapalenie tarczycy. Ponadto 10-krotnie częściej zapadają na nią kobiety w porównaniu do mężczyzn. Choroba występuje we wszystkich grupach wiekowych, jednakże największą zachorowalność stwierdza się u osób między 45 a 65 rokiem życia.

Czynniki ryzyka choroby Hashimoto można podzielić na genetyczne (polimorfizmy genów) oraz środowiskowe (nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, terapia z użyciem interferonu). Na chorobę wpływa także prawdopodobnie ciąża.

Objawy choroby Hashimoto przypominają niedoczynność tarczycy: osłabienie, zmęczenie, zwiększenie masy ciała spowodowane obniżeniem poziomu przemiany materii. Podczas badań USG często stwierdza się zanik gruczołu tarczowego.

Dieta w chorobie Hashimoto jest dietą niskokaloryczną o ograniczonej ilości tłuszczów nasyconych. Odpowiednie żywienie w chorobie Hashimoto ma na celu przyspieszenie metabolizmu oraz zapewnienie dobrego samopoczucia.

Dieta w chorobie Hashimoto

Rysunek przedstawia trójjodotyroninę, która jest najbardziej aktywnym hormonem tarczycy.

2. Kwasy omega-3 w Hashimoto

W diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, w tym chorobie Hashimoto, istotną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, gdyż wzmacniają odporność, zmniejszają stan zapalny oraz objawy chorobowe. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje (lniany, lniankowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek,
  • sezam,
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały).

Osoby, u których choroba Hashimoto przebiega w postaci niedoczynności tarczycy mogą spożywać ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś norweski).

Kwasy omega-3 wpływają również korzystnie na układ nerwowy, chroniąc przed depresją, oraz wzmacniają koncentrację uwagi i zapamiętywanie.

3. Choroba Hashimoto a dieta niskotłuszczowa

W chorobie Hashimoto ogranicza się ilość kalorii o około 500 w stosunku do zapotrzebowania (do około 1800 kcal). Ponadto zmniejsza się ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone, jak smalec, karkówka wieprzowa, golonka, kaszanka, pasztety, kaczki, gęsi, na rzecz indyka, schabu (gotowany, duszony, pieczony), polędwicy wołowej czy cielęciny.

Ponadto zwiększa się spożycie warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli wzmacniających organizm oraz usuwających wolne rodniki. Szczególną uwagę zwraca się na błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości, przez co mniej zjemy.

4. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto

Aby wspomóc pracę tarczycy oraz przeciwdziałać objawom niedoczynności tarczycy, należy dostarczać organizmowi w odpowiednich ilościach białko, błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Pełnowartościowe białko występuje w mięsie drobiowym (indyk, kurczak), a także w przetworach mlecznych i jajach. Osoby chore na schorzenia tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość witamin antyoksydacyjnych, takich jak A, C, E. Usuwają one wolne rodniki tlenowe, które powstają w nadmiernych ilościach. Cynk i mangan, których niedobory często towarzyszą chorobie znajdują się w mięsie wołowym, jajach oraz nasionach roślin strączkowych. Ponadto niedoczynności tarczycy często towarzyszą zaburzenia gospodarki wapniowej, dlatego też w diecie muszą znajdować się produkty bogate w ten pierwiastek (ser biały, ser żółty, mleko, jogurty naturalne) oraz w witaminę D (masło, tran). Dieta osób, u których choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie.

W diecie dla osób z Hashimoto ważna jest również odpowiednia ilość płynów. Zaleca się wypijanie około 2 litrów wody mineralnej (bogatej w wapń i magnez), a także zielonej herbaty.

Komentarze (69)
~Marysia
~Marysia

Trzeba znaleźć dobrego lekarza. Kilku endokrynologów leczyło mnie na przestrzeni 12 lat i dopiero ostatnie dwa lata to jest ten lekarz jakiego szukałam. Pani doktor z GZ Medica w Chorzowie ma zupełnie inne podejście niż wcześniejsi lekarze, jeśli jesteście z okolic i szukacie dobrego endokrynologa to zapewniam, że tu wreszcie na niego traficie :) Zleca kompleksowe badania (wykryła u mnie m.in. braki witaminy D), szczegółowo odpowiada na pytania, czuje się wreszcie dobrze zaopiekowana.

Odpowiedz
~to ja
~to ja

@~Anna1234: to proste, może to być zapalenie tarczycy, które nieleczone doprowadza do uszkodzenia i w konsekwencji niedoczynności tarczycy. Choroba może też przebiegać z epizodem nadczynności. Tak właśnie miałam ją, najpierw zapalenia, potem nadczynność a dopiero po kilku latach niedoczynność. Niestety nie byłam odpowiednio zdiagnozowano i leczona jakieś 7 lat .

Odpowiedz
~Mmmmmm
~Mmmmmm

@~Alex: Czym wyleczalna? Konsekwentna dietą bez glutenu i produktow mlecznych ? Mam Hashimoto dość późno wykrytą, dopiro wchodzę w temat, oczywiście że pierwszy lekarz powiedział mi, że żadna dieta tu nie jest potrzebna i zalecił jedzenie ryb z dużą zawartością jodu. Przekopuję internet, są tu tak sprzeczne opinie. Stosowałam np dietę dr. Marii Dąbrowskiej (owocowo-warzywną), nie wiedząc jeszcze o chorobie, doskonale się chwilowo na niej czułam, ale sama nie wiem, czy sobie nie zaszkodziłam (bazowałam gł. na surowej kapuście). Szukając na forach na ten temat też znalazłam wpisy, że jakieś Hashimotki wyleczyły się jej dietą. Bezbiałkową przecież. Tymczasem tu wszędzie czytam, że dieta musi być wysokobiałkowa. Zgłupieć można.

Odpowiedz
~Alex
~Alex

Polecam książkę Jerzego Zieby "Ukryte Terapie" To jest człowiek który rozwieje wasze wszelkie wątpliwości co do stosowania jodu ale tego nie organicznego.Ja również choruje/chorowalam na hashimoto i jest to choroba w 100% wyleczalna lecz nie w medycynie akademickiej.

Odpowiedz
~Aga
~Aga

Ale bzdety i zacofanie. Nabiał i zboża (wszystkie!!! Bezglutenowe zawierają białka powinowate do glutenu a kasza jaglana i inne wyroby z prosa działają silnie wolotwórczo i należy jej się bezwzględnie wystrzegać) powinny być wyeliminowane z diety- to podstawa. Również soja, strączki, nasiona i orzechy- lektyny się kłaniają. O fast foodach i przetworzonym jedzeniu (nie mam na myśli kiszonek domowych) nawet nie wspomnę- to nie istnieje dla osób z Hashimoto. Średniowieczem w tym artykule powiało... Mam nadzieję, że osoby chore szukają tak jak ja i konwencjonalną dietetykę omijają szerokim łukiem, bo ona w chorobach autoimmunologicznych może narobić jeszcze większej szkody, niż pożytku.

Odpowiedz
~ela
~ela

@~poi:Myślę tak samo.Winą za chorobę obarczam pasożyty, wirusy itp.Jednak brudne jelita w szczególności,ponieważ to ulubione miejsce pasożytów i właśnie tam bytują.Polecam M.Tombaka i jego cytrynowe lewatywy, przynoszą niewiarygodną poprawę samopoczucia i naprawdę poprawiają pracę tarczycy.Przetestowałam na sobie.Życzę zdrowia :-)

Odpowiedz
~Nono
~Nono

@~hashimotka: dobrze mówisz!!! zgłosiłam się do dietetyka z chorobą hashimoto, nie wierzyłam, że to prawda, ale w diecie mam rozpisane tłuste ryby, mięsa i dużo warzyw, ale głównie korzeniowych. Zero mleka i pieczywa, orzechy i nasiona bardzo rzadko i tylko wymoczone przez noc w wodzie. Do tego mega suplementacja cynkowa, omega-3, witamina D i K. Czuję się teraz świetnie i przykro mi, że ktoś takie bzdurne artykuły wypisuje. Pozdrawiam!

Odpowiedz
~hashimotka
~hashimotka

co za bzdury, jak to niskotłuszczowa? to jak masz hormony tworzyć bez cholesterolu? pytam jak? olej słonecznikowi, chyba komuś się coś pomyliło, jeśli chcesz więsze mieć zapalenie to pij, tam prawie wogóle nie ma omega 3, męczą mnei te wzdury pisane na tym portalu, naprawde, skat to się bierze? kto to pisze? bo chyba nie po medycynie, albo niedouki które robia zamieszanie i szkode zwykłym ludziom, podstawa diety na hashimoto to owykluczenie glutenu, kazeiny, laktozy, muszą być tłuszcze stabilne nasycone, najlepiej rosoły na kościach ze szpiku kostnego wynikaja bardzo dobre rzeczy (gotowane buliony 14 h, gotouje sie 5 min. wylewa wode, troche soku z cytryny, lub ocet jabłkowy, lejesz wode i gotujesz, wodę używać zabrożoną z zamrażalnika, itd...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobach tarczycy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post wczoraj

2
Artykuły Dieta w chorobach tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy

Odchudzanie a tarczyca

Wiele osób zastanawia się, jaka istnieje zależność pomiędzy odchudzaniem a tarczycą? Czy zaburzenia pracy tarczycy rzeczywiście mogą wpłynąć na masę ciała człowieka? Otóż okazuje się, że tak. Niedoczynność tarczycy jest jednym z głównych czynników...

Dieta w chorobach tarczycy

Tarczyca a odchudzanie

Osoby mające problem z niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością tarczycy powinny zwracać uwagę na swoją dietę z dwóch powodów. Po pierwsze tarczyca reguluje metabolizm organizmu, a więc odpowiednia dieta przy tarczycy powinna uwzględniać zdrową wagę...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność, wypadanie włosów,...

Dieta w chorobach tarczycy

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy to dieta wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa. Do objawów nadczynności tarczycy należą: chudnięcie, nerwowość, nadpobudliwość, uczucie gorąca, problemy z ze snem. Odpowiednie żywienie w nadczynności tarczycy ma na celu...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca - czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe...

Dieta w chorobach tarczycy

Jod w diecie przy tarczycy

Jod to pierwiastek, który jest potrzebny do prawidłowej pracy organizmu. Jod powinien być dostarczany w diecie. Jego naturalnym źródłem w pożywieniu są ryby. Niedobór jodu może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, powstania wola, opóźnienia rozwoju...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

Jaka dieta jest najlepsza w niedoczynności tarczycy? Taka, która jest bogata w jod. Niedoczynność tarczycy może być spowodowana właśnie niedoborem tego pierwiastka w diecie. Żeby rozpoznać u siebie to schorzenie, zaobserwuj reakcje organizmu. Jeżeli...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją mogą być objawami niedoczynności tarczycy. Jest ona spowodowana brakiem hormonów tarczycy. Niezbędne jest leczenie. Jednak pomóc może również dobrze dobrana dieta. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna być...

Dieta w chorobach tarczycy

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna...