Dieta w chorobie Hashimoto - co to jest choroba Hashimoto, kwasy omega-3, dieta niskotłuszczowa, zdrowa dieta

Dieta w chorobie Hashimoto odgrywa znaczącą rolę. Dieta w chorobie Hashimoto powinna zawierać w odpowiedniej ilości kwasy omega-3, cynk oraz pełnowartościowe białko. Jednocześnie dieta w chorobie Hashimoto powinna zawierać mniejszą ilość kalorii, by nie dopuścić do nadwagi.

spis treści

1. Dieta w chorobie Hashimoto - co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym tarczycy. Hormony tarczycy odgrywają ważną rolę, gdyż poprawiają samopoczucie oraz zapobiegają otyłości. Choroba Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna tarczycy - limfocytarne zapalenie tarczycy.

Ponadto na chorobę Hashimoto dziesięciokrotnie częściej zapadają kobiety w porównaniu do mężczyzn. Choroba Hashimoto występuje we wszystkich grupach wiekowych, jednakże największą zachorowalność stwierdza się u osób między 45 a 65 rokiem życia.

Czynniki ryzyka choroby Hashimoto można podzielić na genetyczne (polimorfizmy genów) oraz środowiskowe (nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, terapia z użyciem interferonu). Na chorobę Hashimoto wpływa także prawdopodobnie ciąża.

Objawy choroby Hashimoto przypominają niedoczynność tarczycy: osłabienie, zmęczenie, zwiększenie masy ciała spowodowane obniżeniem poziomu przemiany materii. Podczas badań USG często stwierdza się zanik gruczołu tarczowego.

2. Dieta w chorobie Hashimoto - kwasy omega-3

Dieta w chorobie Hashimoto jest dietą niskokaloryczną o ograniczonej ilości tłuszczów nasyconych. Dieta w chorobie Hashimoto ma na celu przyspieszenie metabolizmu oraz zapewnienie dobrego samopoczucia.

Jak już wspomniano, dieta w chorobie Hashimoto ma pierwszorzedne znaczenie, istotną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, gdyż wzmacniają odporność, zmniejszają stan zapaln oraz objawy chorobowe. Najlepszym źródłem kwasów omega-3, które powinna zawierać dieta w chorobie Hashimoto, są:

Dieta w chorobie Hashimoto dla osób, u których choroba Hasimoto przebiega w postaci niedoczynności tarczycy, może zawierać ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś norweski).

Kwasy omega-3, które powinna zawierać dieta w chorobie Hhashimoto, wpływają również korzystnie na układ nerwowy, chroniąc przed depresją, oraz wzmacniają koncentrację uwagi i zapamiętywanie.

3. Dieta w chorobie Hashimoto - dieta niskotłuszczowa

Dieta w chorobie Hashimoto polega m.in. na tym, że ogranicza się ilość kalorii o około 500 w stosunku do zapotrzebowania (do około 1800 kcal). Ponadto zmniejsza się ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone, jak smalec, karkówka wieprzowa, golonka, kaszanka, pasztety, kaczki, gęsi na rzecz indyka, schabu (gotowany, duszony, pieczony), polędwicy wołowej czy cielęciny.

Ponadto dieta w chorobie Hashimoto polega na tym, że zwiększa się spożycie warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli wzmacniających organizm oraz usuwających wolne rodniki. Szczególną uwagę dieta w chorobie Hashimoto zwraca na błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości, przez co mniej zjemy.

ROZWIĄŻ NASZE TESTY I DOWIEDZ SIĘ:

4. Dieta w chorobie Hashimoto - zdrowa dieta

Dieta w chorobe Hashimoto ma za zadanie wspomóc pracę tarczycy oraz przeciwdziałać objawom niedoczynności tarczycy, należy dostarczać organizmowi w odpowiednich ilościach białko, błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Pełnowartościowe białko występuje w mięsie drobiowym (indyk, kurczak), a także w przetworach mlecznych i jajach.

Dieta w chorobe Hashimoto powinna także zawierać duże ilości witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A, witamina C, witamina E. Usuwają one wolne rodniki tlenowe, które powstają w nadmiernych ilościach. Cynk i mangan, których niedobory często towarzyszą chorobie Hashimoto znajdują się w mięsie wołowym, jajach oraz nasionach roślin strączkowych.

Ponadto niedoczynności tarczycy często towarzyszą zaburzenia gospodarki wapniowej, dlatego też dieta w chorobie Hashimoto powinna składać się z produktów bogatych w ten pierwiastek (ser biały, ser żółty, mleko, jogurty naturalne) oraz w witaminę D (masło, tran).

Zobacz też:

Dieta w chorobie Hashimoto dla osób, u których choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem joduryby morskie.

Dieta w chorobe Hashimoto ważna jest również odpowiednia ilość płynów. Zaleca się wypijanie około 2 litrów wody mineralnej (bogatej w wapń i magnez), a także zielonej herbaty.

Następny artykuł: Dieta w niedoczynności tarczycy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy