Trwa ładowanie...

Dieta w chorobie jelita grubego – zasady, produkty zalecane i zakazane

Avatar placeholder
10.03.2021 10:41
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej stosowana przy nawracających biegunkach, przy zaostrzeniu różnych chorób w obrębie układu pokarmowego.
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej stosowana przy nawracających biegunkach, przy zaostrzeniu różnych chorób w obrębie układu pokarmowego. (123rf)

Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej stosowana przy nawracających biegunkach, przy zaostrzeniu różnych chorób w obrębie układu pokarmowego. Dieta jelitowa polega na wykluczeniu pewnych produktów spożywczych, które działają drażniąco na jelita. Jakie produkty należy wprowadzić do jadłospisu? Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Na czym polega dieta w chorobie jelita grubego?

Dieta w chorobie jelita grubego, tak zwana dieta jelitowa, polega na specjalnej modyfikacji jadłospisu. Stosuje się ją w celu leczenia oraz łagodzenie różnych dolegliwości, takich jak wzdęcia, ból brzucha czy biegunka. To dieta lecznicza stosowana przy różnych chorobach jelit.

Występujące w jelicie grubym choroby to między innymi:

2. Zalecenia diety w chorobie jelita grubego

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Dieta w chorobie jelita grubego powinna być lekkostrawna i ubogoresztkowa, zwana także dietą niskobłonnikową. Dzięki minimalnej zawartości błonnika jest delikatna dla jelit, nie uszkadza ich i nie obciąża. Ma to związek z tym, że produkty ciężkostrawne i zasobne w błonnik drażnią śluzówkę jelit, co może wywołać stan zapalny.

Ponadto zbyt duża ilość błonnika w diecie w przypadku chorych jelit może wywoływać nie tylko ich uszkodzenia, ale i problemy z wchłanianiem składników odżywczych. Dopuszczalna dzienna dawka błonnika pokarmowego w diecie lekkostrawnej to tylko 10 g. W przypadku osób zdrowych Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 25-40 gramów błonnika w ciągu doby. Dieta jelitowa zakłada jedzenie pięciu niewielkich, spożywanych regularnie posiłków w ciągu dnia. Kolację należy zjeść nie później niż trzy godziny przed snem. Pokarmy powinny być spożywane powoli i dokładnie przeżute.

Bardzo ważne jest, by posiłki przy chorobach jelit były świeże, przygotowane z produktów dobrej jakości. Nie należy jeść dań odgrzewanych czy rozmrażanych. Warto też pamiętać, że serwowanie jak najdrobniejszych produktów ułatwia pracę układowi pokarmowego i zdecydowanie redukuje objawy chorobowe. To dlatego pokarmy powinny być krojone, obrane, miksowane, przecedzane, ucierane bądź rozdrobnione. Warto również pamiętać, że dieta w chorobie jelita grubego powinna być dietą wysokoenergetyczną i wysokobiałkową, by móc dostarczać zarówno energii, jak i cennych substancji pokarmowych.

3. Produkty zalecane w diecie jelitowej

Dieta w chorobie jelita grubego powinna zawierać:

  • oczyszczone produkty zbożowe, takie jak pieczywo pszenne, czerstwe pieczywo, suchary, bułki grahamki, jasne makarony, kasze drobnoziarniste, ryż biały, kasze takie jak kukurydziana, krakowska, manna, perłowa,
  • chude mięsa i ryby, najlepiej duszone, pieczone, gotowane na parze lub w wodzie czy bulionie,
  • niskotłuszczowe produkty mleczne,
  • napary ziołowe (np. z mięty, kopru włoskiego czy suszonych jagód),
  • zioła: koper włoski, kminek, majeranek, mięta.

4. Co wykluczyć z diety w chorobie jelita?

Dieta lekkostrawna polega na wykluczeniu wielu produktów, które uważa się za wartościowe i zdrowe. Mowa o pełnoziarnistych zbożach czy surowych warzywach i owocach.

W przypadku chorób jelita grubego należy wykluczyć takie produkty jak:

  • rośliny strączkowe, kapustne i wzdymające: groch, fasola, kapusta, brukselka, jabłka, gruszki,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • tłuste mięsa, podroby, mięsa wędzone i wysoko przetworzone: gęś, baranina, tłusta wieprzowina,
  • tłusty nabiał: sery żółte, serki topione,
  • miód, cukier,
  • ostre przyprawy,
  • gotowe sosy, mieszanki przypraw,
  • słodycze,
  • napoje gazowane, skoncentrowane soki owocowe,
  • wszelkie potrawy smażone, ciężkostrawne i tłuste,)
  • duże ilości kawy,
  • mocna herbata,
  • alkohol.

Dokładne zalecenia co do spożywanych pokarmów w diecie przy chorobach jelita grubego są różne, w zależności od pojawiających się objawów i tolerancji różnych produktów. Bezwzględnie należy pamiętać o piciu płynów.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze