Dziennikarka przez 30 dni piła kefir. Takie zmiany zaszły

Choć dieta roślinna coraz częściej wypiera produkty mleczne, niektóre fermentowane napoje mleczne wracają do łask i to w wielkim stylu. Jednym z nich jest kefir, który zyskał status superproduktu wspierającego zdrowie jelit. Coraz więcej osób przekonuje się, że regularne picie kefiru może przynieść zaskakująco pozytywne efekty. Potwierdza to eksperyment dziennikarki "The Independent", która piła kefir codziennie przez 30 dni.

Dziennikarka opowiedziała, jak wpłynęło na nią picie kefiruDziennikarka opowiedziała, jak wpłynęło na nią picie kefiru
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram

Dlaczego kefir działa?

Kefir to fermentowany napój mleczny zawierający naturalne probiotyki – przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) i bifidobakterie. W odróżnieniu od jogurtu, zawiera więcej szczepów bakterii, co zwiększa jego potencjalne korzyści zdrowotne.

Jak tłumaczy dietetyczka dr Megan Rossi, znana jako ekspertka zdrowia jelit, kefir może wspierać m.in. kontrolę masy ciała, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie markerów stanu zapalnego w organizmie.

Badanie z 2021 roku przeprowadzone na Uniwersytecie Stanforda wykazało, że osoby spożywające więcej fermentowanych produktów miały niższy poziom cytokin zapalnych – związków odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób przewlekłych.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

30 dni z kefirem

W trakcie 30 dni dziennikarka Emilie Lavinia testowała różne rodzaje kefiru – od naturalnego, przez smakowy, aż po wzbogacony białkiem. Już po kilku dniach zauważyła znaczną poprawę samopoczucia.

Miała więcej energii, uczucie sytości po posiłkach utrzymywało się dłużej, a jej skóra wyglądała zdrowiej i spokojniej. Z czasem kefir stał się stałym elementem jej porannej rutyny.

Choć początkowo konsystencja i kwaśny smak napoju wydawały się nieco dziwne, efekty były na tyle przekonujące, że z czasem kefir zyskał status "ulubionego rytuału dnia" i nie zamierza przerwać eksperymentu.

Zobacz także: Skończyła 108 lat. Zaskakujące, co pije każdego popołudnia

Co potwierdzają badania?

Według przeglądu badań z 2022 roku opublikowanego w "National Library of Medicine", kefir może:

  • wspierać układ odpornościowy,
  • zmniejszać stres oksydacyjny,
  • obniżać poziom glukozy we krwi,
  • poprawiać profil lipidowy (cholesterol i trójglicerydy),
  • wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych w badaniach in vitro.

Kiedy i jak pić kefir?

Dr Rossi zaleca spożywanie od 100 do 200 ml kefiru dziennie. Jeśli celem jest wsparcie trawienia, najlepiej pić go rano, na czczo. W przypadku chęci zwiększenia sytości – po posiłkach. Kefir można też łączyć z innymi produktami: dodawać do koktajli, płatków lub pić samodzielnie.

Choć kefir zawiera mniej laktozy niż mleko (fermentacja ją częściowo rozkłada), osoby z nietolerancją laktozy mogą wybrać kefir wodny – dostępny również w wersji wegańskiej.

Kefir nie bez powodu zyskał miano napoju sprzyjającego zdrowiu. Regularne spożywanie tego naturalnego probiotyku może poprawić kondycję jelit, wspomóc odporność, zmniejszyć stan zapalny, a nawet wpłynąć korzystnie na skórę i poziom energii.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. National Library of Medicine
  2. Independent

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy