Dziennikarka przez 30 dni piła kefir. Takie zmiany zaszły

Choć dieta roślinna coraz częściej wypiera produkty mleczne, niektóre fermentowane napoje mleczne wracają do łask i to w wielkim stylu. Jednym z nich jest kefir, który zyskał status superproduktu wspierającego zdrowie jelit. Coraz więcej osób przekonuje się, że regularne picie kefiru może przynieść zaskakująco pozytywne efekty. Potwierdza to eksperyment dziennikarki "The Independent", która piła kefir codziennie przez 30 dni.

Dziennikarka opowiedziała, jak wpłynęło na nią picie kefiruDziennikarka opowiedziała, jak wpłynęło na nią picie kefiru
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram

Dlaczego kefir działa?

Kefir to fermentowany napój mleczny zawierający naturalne probiotyki – przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) i bifidobakterie. W odróżnieniu od jogurtu, zawiera więcej szczepów bakterii, co zwiększa jego potencjalne korzyści zdrowotne.

Jak tłumaczy dietetyczka dr Megan Rossi, znana jako ekspertka zdrowia jelit, kefir może wspierać m.in. kontrolę masy ciała, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie markerów stanu zapalnego w organizmie.

Badanie z 2021 roku przeprowadzone na Uniwersytecie Stanforda wykazało, że osoby spożywające więcej fermentowanych produktów miały niższy poziom cytokin zapalnych – związków odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób przewlekłych.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

30 dni z kefirem

W trakcie 30 dni dziennikarka Emilie Lavinia testowała różne rodzaje kefiru – od naturalnego, przez smakowy, aż po wzbogacony białkiem. Już po kilku dniach zauważyła znaczną poprawę samopoczucia.

Miała więcej energii, uczucie sytości po posiłkach utrzymywało się dłużej, a jej skóra wyglądała zdrowiej i spokojniej. Z czasem kefir stał się stałym elementem jej porannej rutyny.

Choć początkowo konsystencja i kwaśny smak napoju wydawały się nieco dziwne, efekty były na tyle przekonujące, że z czasem kefir zyskał status "ulubionego rytuału dnia" i nie zamierza przerwać eksperymentu.

Zobacz także: Skończyła 108 lat. Zaskakujące, co pije każdego popołudnia

Co potwierdzają badania?

Według przeglądu badań z 2022 roku opublikowanego w "National Library of Medicine", kefir może:

  • wspierać układ odpornościowy,
  • zmniejszać stres oksydacyjny,
  • obniżać poziom glukozy we krwi,
  • poprawiać profil lipidowy (cholesterol i trójglicerydy),
  • wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek rakowych w badaniach in vitro.

Kiedy i jak pić kefir?

Dr Rossi zaleca spożywanie od 100 do 200 ml kefiru dziennie. Jeśli celem jest wsparcie trawienia, najlepiej pić go rano, na czczo. W przypadku chęci zwiększenia sytości – po posiłkach. Kefir można też łączyć z innymi produktami: dodawać do koktajli, płatków lub pić samodzielnie.

Choć kefir zawiera mniej laktozy niż mleko (fermentacja ją częściowo rozkłada), osoby z nietolerancją laktozy mogą wybrać kefir wodny – dostępny również w wersji wegańskiej.

Kefir nie bez powodu zyskał miano napoju sprzyjającego zdrowiu. Regularne spożywanie tego naturalnego probiotyku może poprawić kondycję jelit, wspomóc odporność, zmniejszyć stan zapalny, a nawet wpłynąć korzystnie na skórę i poziom energii.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. National Library of Medicine
  2. Independent

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy