Ekspertka obala popularny mit dietetyczny. Tych produktów wcale nie trzeba unikać

Prof. Stachowska, popularna biochemiczka i profesor nauk medycznych obala mit żywieniowy, który nadal pokutuje w jadłospisach Polaków - zwłaszcza tych na diecie redukcyjnej. Jak wyjaśnia ekspertka, jedna grupa produktów jest niesłusznie obwiniana o przyrost masy ciała.

Prof. Stachowska obala popularny mit dietetyczny. Tych produktów wcale nie trzeba unikaćProf. Stachowska obala popularny mit dietetyczny. Tych produktów wcale nie trzeba unikać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock/Instagram
Aleksandra Zaborowska

Węglowodany nie tuczą?

Wśród Polaków wymieniających się poradami dietetycznymi nadal często słyszy się, że najlepiej odstawić węglowodany proste, takie jak chleb, makaron czy ziemniaki. Dla wielu osób to oczywisty sposób na schudnięcie i uniknięcie cukrzycy i innych chorób metabolicznych. Tymczasem, jak tłumaczy znana biotechnolożka prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska - takie przekonania to powielane mity.

Węglowodany są podstawowym paliwem dla organizmu. Glukoza napędza mózg, mięśnie i serce. Bez niej wiele komórek nie mogłoby funkcjonować. Dlatego całkowite eliminowanie tej grupy składników jest błędem, który może przynieść więcej szkody niż pożytku.

"To nie węglowodany są problemem, lecz sposób, w jaki je spożywamy" - podkreśliła prof. Stachowska w swoich mediach społecznościowych.

Ile Polacy wydają na grilla? "Z 1000 zł wyjdzie"

Dobre i złe źródła energii

Nie każdy węglowodan działa tak samo. Produkty pełnoziarniste, kasze, warzywa, owoce i rośliny strączkowe to najlepsze źródła, które dostarczają również błonnika, witamin i minerałów. Sycą na długo, stabilizują poziom cukru we krwi i wspierają układ trawienny.

Z kolei węglowodany rafinowane, a więc białe pieczywo, słodycze, słodzone napoje czy fast foody, powodują gwałtowne skoki glukozy, zwiększają ryzyko otyłości i stanów zapalnych. To głównie one odpowiadają za przyrost masy ciała. Profesor Stachowska zaznacza więc, że demonizowanie wszystkich węglowodanów jest błędem i podkreśla, że "dieta ketogeniczna ma sens w określonych przypadkach klinicznych, ale nie jest uniwersalnym rozwiązaniem dla każdego".

Prawdziwy winowajca: styl życia

Według ekspertki, głównego problemu nie należy szukać w kilku określonych produktach, ale w całym stylu życia. Siedzący tryb pracy, brak ruchu i dostępność wysokoprzetworzonych produktów sprawiają, że jemy za dużo i za często.

Poza tym, nawet w zakresie pieczywa czy makaronu, można dokonać wyborów lepszych i gorszych. Dietetycy od lat podkreślają, że warto zastępować białe, pszenne produkty tymi pełnoziarnistymi.

"Ile osób poświęciło chleb dla szczupłej sylwetki? A tymczasem dobrej jakości chleb jest super pokarmem i dla nas i dla naszego mikrobiomu" - zaznaczyła prof. Stachowska w innym wpisie na swoim Instagramie.

oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Wprost
  2. Instagram/profesor.stachowska

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie