Garcinia cambogia – właściwości, działanie, skutki uboczne, jak stosować
Garcinia cambogia jest rośliną, której właściwości znane były już w starożytności. Dawniej stosowano ją w hinduskiej medycynie przede wszystkim na choroby serca, układu krążenia, czy dolegliwości układu pokarmowego. Dzisiaj znana jest powszechnie jako środek redukujący masę ciała. Czy roślina rzeczywiście działa odchudzająco? Jak stosować garcinia cambogia?
1. Co to jest garcinia cambogia?
Garcinia cambogia, znana też jako tamaryndowiec malabarski lub garcynia kambodżańska, to egzotyczna roślina, która naturalnie występuje w Indonezji. Uprawiana jest również w południowo-wschodniej Azji i Afryce Wschodniej.
Roślina należy do wiecznie zielonych drzew, rodzi małe żółto-pomarańczowe owoce, które kształtem przypominają dynię. To właśnie owoce są cennym surowcem zielarskim, stanowiącym składnik suplementów diety i innych leczniczych produktów.
2. Garcinia cambogia – właściwości
Jak działa garcinia cambogia? Za główny składnik aktywny (do 30 proc. masy rośliny) uznaje się kwas hydroksycytrynowy (HCA). Jest to pochodna kwasu cytrynowego. Substancja ta jest stosunkowo dobrze przebadana, uznawana za bezpieczną oraz dobrze tolerowaną.
HCA wpływa na metabolizm tłuszczów oraz zwiększa uczucie sytości. Wspomaga proces termogenezy (zwiększa produkcję energii cieplnej organizmu), co sprzyja szybszej przemianie materii i spalaniu kalorii. HCA stymuluje także produkcję glikogenu i obniża poziom cholesterolu (w tym frakcji LDL).
Garcinia cambogia zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A i C, ale także magnez, wapń, potas oraz cynk.
Jakie efekty daje garcinia cambogia? Roślina wykazuje następujące działanie:
- przyspiesza spalanie tłuszczów, ogranicza odkładanie tkanki tłuszczowej,
- hamuje apetyt,
- działa neuroprotekcyjnie i przeciwnowotworowo,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwutleniające.
Uważa się także, że ekstrakty z garcinia cambogia wpływają korzystnie na nastrój i samopoczucie oraz dodają energii. Obniżają także stężenie trójglicerydów we krwi.
3. Jak stosować garcinia cambogia?
Garcinia cambogia dostępna jest w postaci suplementów diety, ale także herbat ziołowych i płynnych ekstraktów. Tabletki i kapsułki stosuje się doustnie, popijając wodą. Herbaty ziołowe i płynne ekstrakty stosuje się wedle wskazań producenta.
Należy zawsze stosować się do zalecanej na opakowaniu produktu ilości i częstotliwości dawek. Nie należy przekraczać zalecanych porcji.
4. Garcinia cambogia – przeciwwskazania i skutki uboczne
Najczęściej produkty z garcinia cambogia są dobrze tolerowane. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Produktów tego typu nie zaleca się stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Przeciwwskazaniem jest także choroba Alzheimera, Parkinsona i demencja. Produkty o działaniu odchudzającym nie są wskazane także w przypadku zaburzeń odżywiania (np. anoreksja, bulimia).
Ostrożność powinny zachować również osoby chorujące na cukrzycę, hipercholesterolemię, stosujące leki antydepresyjne z grupy SSRI. W tych przypadkach stosowanie preparatów z garcinia cambogia najlepiej jest omówić z lekarzem.
Działania niepożądane występują bardzo rzadko. Wśród możliwych skutków ubocznych, związanych ze stosowaniem garcinia cambogia wymienia się przede wszystkim:
- bóle głowy,
- bóle brzucha,
- objawy żołądkowo-jelitowe,
- nudności i wymioty.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.