Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Łapczyńska

Gluten w diecie niemowląt

Avatar placeholder
05.12.2023 10:52
Gluten jest to białko zawarte w zbożach
Gluten jest to białko zawarte w zbożach (123rf.com)

Gluten może spowodować celiakię. Jest to bardzo poważna choroba. Polega na zaburzeniach trawienia i wchłaniania. Uwarunkowana jest genetycznie. Jednak ryzyko wystąpienia może pojawić się w każdej grupie osób. Szczególnie wśród niemowląt. Zdania na temat tego, kiedy po raz pierwszy podawać gluten niemowlętom, są podzielone. Kiedyś uważano, że im później, tym lepiej, dziś uważa się, że między 5. a 6. miesiącem życia.

spis treści

1. Gluten dla niemowląt

Gluten jest to białko zawarte w zbożach: życie, pszenicy, owsie i jęczmieniu. Występuje w pieczywie, kaszach, makaronach, ciastach. Może powodować nadwrażliwość organizmu. Przejawia się ona alergią pokarmową lub celiakią.

Kiedy podawać dziecku po raz pierwszy gluten? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Do tej pory Światowa Organizacja Zdrowia zalecała karmienie dziecka przez pierwsze 6 miesięcy tylko mlekiem matki. Obecnie krajowy konsultant ds. pediatrii zaleca stopniowe wprowadzanie glutenu do diety – pierwszą dawkę już w 5. miesiącu życia. Taka decyzja związana jest z wynikami badań wielu specjalistów, którzy doszli do wniosku, że wcześniejsze wprowadzenie glutenu w określonej dawce i czasie zmniejsza ryzyko zachorowania przez dziecko na celiakię. Gluten w tym okresie powinien być podawany pod osłoną mleka matki. Jego ilości są niewielkie, więc nie mogą wpływać na karmienie piersią.

Zalety wcześniejszego podawania glutenu:

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"
  • gluten wprowadzony do żywienia niemowląt między 5. a 6. miesiącem życia może zmniejszać ryzyko zachorowania na celiakię nawet o 50%. Podaje się go raz dziennie pół łyżeczki (ok. 2-3 g/100 ml) w przecierze jarzynowym,
  • gluten można rozpuszczać w mleku matki, nie ma wtedy konieczności podawania jarzynowego przecieru,
  • wcześniejsze podanie glutenu nie zwiększa ryzyka zachorowania na alergię pokarmową, gdyż nie ma dowodów, że późniejsze podawanie go zmniejsza to ryzyko,
  • do 6. miesiąca życia zaledwie kilka procent dzieci jest karmione wyłącznie mlekiem matki – podawanie glutenu razem z nim może to wydłużyć.

Wady wcześniejszego podawania glutenu:

  • brak długotrwałych wiarygodnych badań,
  • część specjalistów uważa za niepotrzebne zmiany żywieniowe u wszystkich dzieci, skoro celiakia dotyczy zaledwie jednego procenta dzieci,
  • wcześniej podawany gluten może zachęcić matki do wcześniejszego podawania także innych produktów,
  • podana dawka glutenu może nie być przestrzegana,
  • wnioski wyciągnięte przez specjalistów oparte są na obserwacjach, a nie badaniach.

Zdania na temat wprowadzania glutenu do diety niemowlakasą podzielone. Skoro lekarze nie mogą dojść do wspólnego wniosku, to co mają zrobić rodzice? Najlepiej rozmawiać o tym z zaufanym pediatrą i poznać dokładnie, na czym polega celiakia.

2. Celiakia u dziecka

Celiakia inaczej nazywana jest chorobą trzewną. Na czym polega ta choroba? Są to zaburzenia trawienia i wchłaniania spowodowane zniszczeniem ściany jelita, co jest wynikiem nieprawidłowej reakcji na gluten. Nieleczona celiakia może skutkować uszkodzeniem jelit, wątroby, zaburzeniami rozwojowymi, bezpłodnością, zmianami nowotworowymi. Choroba jest uwarunkowana genetycznie, chociaż ryzyko zachorowania istnieje również wśród osób, których bliscy nie są chorzy.

Celiakia to podstępna choroba, która przez wiele lat może nie dawać żadnych zewnętrznych objawów oprócz jednego niespecyficznego, np. niewyjaśnioną niedokrwistość. Po latach atakuje wiele narządów. Dlatego czasami możemy nie wiedzieć, że ktoś w naszej rodzinie choruje. Jej objawy mogą pojawić się w każdym wieku, często można je zaobserwować u niemowlaków po wprowadzeniu glutenu do diety.

Wprowadzony do żywienia niemowląt gluten może spowodować reakcję przewodu pokarmowego od razu lub po jakimś czasie. Jednak nie każdy ból brzuszka u malucha po podaniu glutenu świadczy o celiakii lub alergii pokarmowej. Może być spowodowany np. niedojrzałością przewodu pokarmowego. Dlatego pediatrzy w przypadku dzieci do 3. roku życia próbują sami radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi, a gdy im się nie udaje, to dopiero kierują do specjalisty.

Jakie są objawy celiakii?

  • wzdęcia, męczące, częste bóle brzucha – może to być objaw kolki, jednak warto je skonsultować z lekarzem,
  • zaburzenia wzrostu,
  • ulewanie po 6. miesiącu życia, biegunki, częste wymioty, luźne stolce,
  • zmiany skórne – pęcherzyki, rumień, grudki – na twarzy, łokciach, pośladkach, w okolicy kości krzyżowej, w zgięciach kolan,
  • łatwe i częste łapanie infekcji,
  • płaczliwość, osłabienie, bladość skóry i spojówek oczu (mogą to być także objawy anemii),
  • wyraźne schudnięcie lub niska waga.

Objawy celiakii niestety przypominają wiele innych schorzeń. Może to być alergia pokarmowa, która zwykle słabnie lub ustępuje z wiekiem. O leczeniu celiakii decyduje pediatra, alergolog lub gastroenterolog. Przede wszystkim polega ono na wyeliminowaniu glutenu z diety – i podawaniu produktów bezglutenowych.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze