Herbata, która obniża cholesterol. Wystarczy filiżanka dziennie

Już nawet jedna filiżanka dziennie może realnie poprawić zdrowie - zwłaszcza w kontekście układu sercowo-naczyniowego, ale także trawienia, odporności i samopoczucia. Mowa o jednym z najstarszych naparów świata.

Zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia polifenoliZielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia polifenoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Ta herbata to naturalna bomba zdrowia

Zielona herbata jest jednym z najstarszych napojów świata. W Chinach pito ją już ponad cztery tysiące lat temu, a dziś stanowi nieodłączny element zdrowego stylu życia. To przede wszystkim źródło cennych bioaktywnych związków, które wspierają organizm na wielu poziomach.

Zielona herbata zawiera m.in. katechiny - polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Regularne picie nawet jednej filiżanki dziennie może poprawić profil lipidowy, obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Tak wynika m.in. z badania opublikowanego w "Nutrition Journal", które wykazało istotne statystycznie obniżenie całkowitego cholesterolu (WMD −4,66 mg/dl) oraz cholesterolu LDL (WMD −4,55 mg/dl) względem grup kontrolnych; bez wpływu na HDL. Oznacza to, że regularne sięganie po zieloną herbatę może pomóc nie tylko w walce z cholesterolem, ale także w obniżeniu masy ciała i redukcji ryzyka chorób metabolicznych.

Wpływ kawy na pracę jelit

Działa także na mózg i wątrobę

Zielony napar nie tylko wspiera serce. Dzięki obecności kofeiny i L-teaniny działa pobudzająco, ale łagodnie - poprawia koncentrację i czujność, nie powodując rozdrażnienia charakterystycznego dla kawy. Związek EGCG (galusan epigallokatechiny) wspiera procesy regeneracyjne komórek, opóźnia starzenie się skóry i usprawnia pracę wątroby.

Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze obecne w zielonej herbacie mogą również wpływać na utrzymanie mocnych kości i spowalniać procesy neurodegeneracyjne.

Aby zachować pełnię jej właściwości, warto przestrzegać kilku zasad. Liście należy zalewać wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzyć przez 2-3 minuty. Zbyt gorąca woda może zniszczyć delikatne katechiny i pogorszyć smak naparu. Liście można zaparzać ponownie, a osoby wrażliwe na kofeinę powinny sięgać po herbatę w pierwszej połowie dnia.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Renfan Xu et al., "Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials", Nutrition Journal, 2020.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych