Interakcje leków z tyraminą
Tyramina jest naturalnie występującą w pożywieniu aminą. Jej źródłami jest długo przechowywana lub fermentująca żywność, np. banany lub sery pleśniowe. Tyramina powstaje jako efekt rozkładu białek, także w produktach mięsnych.
W organizmie tyramina metabolizowana jest za pomocą enzymu o nazwie monaminoksydazą (MAO). Leki, które hamują aktywność MAO, spowalniają metabolizowanie tyraminy. W takim przypadku jej poziom we krwi wzrasta i może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych.
Wysoki poziom tyraminy powoduje, że wzrasta poziom noradrenaliny. Skutkiem tego może być gwałtowny wzrost ciśnienia krwi, uczucie kołatania serca, bóle głowy, mdłości, wymioty, przełom nadciśnieniowy.
Z tyraminą w szczególnie niebezpieczne interakcje wchodzą leki będące inhibitorami monoaminooksydazy, czyli takie, które zmniejszają poziom MAO, zwiększając jednocześnie ilość tyraminy. Są to głównie medykamenty stosowane przy zaburzeniach depresyjnych, bakteryjnych zakażeniach żołądkowo-jelitowych i gruźlicy.
Zobacz także
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.