Izomalt – szkodliwość, właściwości i zastosowanie

Izomalt to syntetyczna substancja słodząca traktowana jak zamiennik cukru. Powstaje w procesie przekształcenia sacharozy. Zachowuje niemal wszystkie właściwości fizyczne tradycyjnego, białego cukru. Ma wiele zalet, choć nie jest pozbawiony wad. Czy jest bezpieczny?

Izomalt służy do tworzenia dekoracji na torty, ciasta i deseryIzomalt służy do tworzenia dekoracji na torty, ciasta i desery
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest izomalt?

Izomalt (ang. isomalt) to syntetyczna substancja słodząca. Nie pojawia się w przyrodzie. Zalicza się go do polioli (alkoholi wielowodorotlenowych). Zbudowany jest z dwóch rodzajów węglowodanów: glukozy i mannitolu. Występuje w postaci proszku: białego, bezwonnego i niehigroskopijnego (niepochłaniającego wilgoci), dobrze rozpuszczalnego w wodzie.

Jak powstaje izomalt?

Izomalt powstaje w procesie przekształcenia sacharozy. Ta, w wyniku działania enzymów, najpierw ulega przekształceniu do izomaltulozy. Następnie uzyskana izomaltuloza jest poddawana uwodornieniu, to jest przyłączeniu atomów wodoru. W efekcie powstaje mieszanina dwucukrów: glukozo-sorbitolu i glukozo-mannitolu, nazywanych izomaltem.

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Izomalt – zastosowanie

Jak i gdzie wykorzystuje się izomalt? Przede wszystkim w cukiernictwie, gdzie służy do tworzenia dekoracji na torty, ciasta i desery. Można robić kwiaty z izomaltu, motyle i kryształy czy balony z izomaltu, ale i inne ozdoby, takie jak walentynkowe serca, misie czy grzechotki. Popularne są oryginalne dekoracje na tort nazywane "splash" (ang. plusk), które swoim kształtem przypominają rozprysk wody.

Ponadto izomalt wykorzystuje się w przemyśle spożywczym gdzie pełni funkcję przeciwzbrylającą i wypełniającą. Występuje jako dodatek do żywności pod numerem E953. Zapobiega lepieniu się produktów, umożliwia długi okres przechowywania. Dodaje się go do:

  • pieczywa cukierniczego, wyrobów ciastkarskich o obniżonej wartości energetycznej,
  • produktów mlecznych,
  • soków owocowych o obniżonej kaloryczności,
  • dietetycznych deserów,
  • gumy do żucia,
  • piwa bezalkoholowego,
  • musztardy,
  • dżemów, marmolad, konfitur, galaretek,
  • wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych,
  • sosów i likierów oraz innych bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru.

Poza branżą cukierniczą i spożywczą izomalt znajduje zastosowanie w branży farmaceutycznej i kosmetycznej.

Właściwości izomaltu

Izomalt (E953) zachowuje niemal wszystkie właściwości fizyczne tradycyjnego, białego cukru, ale ma wiele zalet. Przede wszystkim daje poczucie czystego, słodkiego smaku. Po jego spożyciu nie pojawia się uczucie obcych posmaków.

Jest nie tylko użyteczny, ale także bezpieczny i w przeciwieństwie do cukru niskokaloryczny. Co istotne, izomalt swojej budowie posiada bardzo stabilne wiązania, przez co nie jest trawiony w jelicie cienkim. Niemal całkowicie ulega fermentacji w jelicie grubym. Prawdopodobnie może być rozkładany do maślanu i zwiększać wzrost korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium.

Niewątpliwą zaletą izomaltu jest to, że nie powoduje próchnicy, nie prowadzi tak szybko do otyłości (jest prawie dwa razy mniej kaloryczny niż biały cukier). Co ważne, ma niski indeks glikemiczny (IG=od 2 do 9, w zależności od publikacji). Stanowi alternatywę dla cukrzyków.

Ponieważ izomalt to środek słodzący o niskiej higroskopijności (to zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), produkty, do których go dodano, w niewielkim stopniu pochłaniają wilgoć (a wykonane z niego dekoracje długo zachowują połysk).

W cukiernictwie duże znaczenie ma to, że izomalt cechuje wysoka odporność na temperaturę oraz dobra klarowność. Można go też barwić. Wystarczy dodać do niego barwnik.

Jak zrobić izomalt?

Izomalt można kupić w postaci granulek. Aby był gotowy do użycia, trzeba go przetopić, czyli podgrzać. Jak to zrobić?

Wsyp izomalt do garnka, najlepiej z dzióbkiem. Podgrzewaj go do temperatury 167°C. Aby się nie przypalił, nie trzymaj go długo na palniku, a i od czasu do czasu mieszaj silikonową łopatką. Substancja musi się całkowicie rozpuścić i zacząć gotować. Po lekkim ostudzeniu możesz go przelać do silikonowych form – i gotowe.

Uwaga! Przygotowując izomalt trzeba zachować środki ostrożności, ponieważ substancja osiąga bardzo wysoką temperaturę.

Czy izomalt szkodzi?

Izomalt jest środkiem bezpiecznym. Posiada status GRAS, który jest nadawany substancjom przebadanym pod kątem bezpieczeństwa dla człowieka.

Nie oznacza to jednak, że można go spożywać bez ograniczeń. Nadmierna konsumpcja może bowiem wywołać efekt przeczyszczający i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto pamiętać, że:

  • maksymalna dopuszczalna, dzienna dawka izomaltu nie powinna przekraczać 50 g,
  • jednorazowa ilość substancji spożywanej nie powinna być większa niż 20–30 g.

Czym zastąpić izomalt? W przepisach można go zastąpić cukrem w stosunku 1:1.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"