NewsyJajko z majonezem na Wielkanoc? Ekspertka mówi, co o tym myśli. Zdziwisz się

Jajko z majonezem na Wielkanoc? Ekspertka mówi, co o tym myśli. Zdziwisz się

Przez lata oskarżano je o podnoszenie cholesterolu i zagrażanie zdrowiu serca. Tymczasem dziś dietetycy coraz śmielej sięgają po jajka, a także majonez. Jak się okazuje, niesłusznie wpisano je na listę produktów "zakazanych".

Jedz na zdrowie. Dietetyczka obala największe mity o jajkach i majonezie
Jedz na zdrowie. Dietetyczka obala największe mity o jajkach i majonezie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cholesterol w jajkach to nie problem

Przez długi czas jajka miały złą prasę. Wskazywano na zawartość cholesterolu, około 185 mg w jednym żółtku i wiązano je z miażdżycą czy zawałem. Jednak współczesna nauka pokazuje jasno: cholesterol z diety to nie to samo, co poziom "złego" LDL w surowicy krwi.

- Jajka od dawna były stygmatyzowane jako główna przyczyna wysokiego cholesterolu. Ten mit został dawno obalony – tłumaczyła dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska w rozmowie z portalem WP abcZdrowie.

Co więcej, Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza spożycie nawet dziesięciu jajek tygodniowo, a American Heart Association mówi o jednym jajku dziennie u osób zdrowych, a nawet dwóch u seniorów.

WIDEO

Dlaczego warto jeść jajka w całości?

- Jajko to kapsuła witaminowa. Ponieważ ma z niego powstać kurczak, to jajko musi być skondensowanym źródłem wszystkich składników odżywczych, białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin, składników mineralnych – przekonywała ekspertka.

Jajka zawierają także lecytynę – substancję, która pomaga wiązać cholesterol w przewodzie pokarmowym i wspomaga jego usuwanie z organizmu. Dzięki temu nie trafia on do krwiobiegu i nie przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.

Majonez nie taki straszny, jak go malują

Jajko z majonezem uchodzi za "bombę cholesterolową", ale to kolejne uproszczenie, z którym rozprawia się dietetyczka.

- Rozgrzeszam też majonez! Ludzie uważają, że to zło. Owszem łyżeczka majonezu to 100 kcal, a keczupu - 7 kcal. Jednak majonez jest na bazie oleju rzepakowego bogatego w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Tak naprawdę jajko w majonezie nie jest złe dla naszych tętnic i żył, nie jest wcale bombą cholesterolową. Takie jajko może nawet obniżyć poziom cholesterolu – wyjaśniała Agnieszka Piskała-Topczewska.

Według specjalistki, jajko z majonezem może być wręcz dobrym wyborem dla naszych naczyń krwionośnych, o ile zachowamy umiar i zdrową równowagę w diecie. Jajka nie są wrogiem zdrowia serca, a ich umiarkowane spożycie może przynieść szereg korzyści. Klucz leży, jak zawsze, w jakości produktów i umiejętnym komponowaniu diety.

Jeśli masz podwyższony cholesterol, warto ograniczyć tłuszcze nasycone, unikać przetworzonej żywności i zadbać o aktywność fizyczną. A jajko na twardo z odrobiną majonezu? Może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie