Jajko z majonezem na Wielkanoc? Ekspertka mówi, co o tym myśli. Zdziwisz się

Przez lata oskarżano je o podnoszenie cholesterolu i zagrażanie zdrowiu serca. Tymczasem dziś dietetycy coraz śmielej sięgają po jajka, a także majonez. Jak się okazuje, niesłusznie wpisano je na listę produktów "zakazanych".

Jedz na zdrowie. Dietetyczka obala największe mity o jajkach i majonezieJedz na zdrowie. Dietetyczka obala największe mity o jajkach i majonezie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cholesterol w jajkach to nie problem

Przez długi czas jajka miały złą prasę. Wskazywano na zawartość cholesterolu, około 185 mg w jednym żółtku i wiązano je z miażdżycą czy zawałem. Jednak współczesna nauka pokazuje jasno: cholesterol z diety to nie to samo, co poziom "złego" LDL w surowicy krwi.

- Jajka od dawna były stygmatyzowane jako główna przyczyna wysokiego cholesterolu. Ten mit został dawno obalony – tłumaczyła dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska w rozmowie z portalem WP abcZdrowie.

Co więcej, Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza spożycie nawet dziesięciu jajek tygodniowo, a American Heart Association mówi o jednym jajku dziennie u osób zdrowych, a nawet dwóch u seniorów.

Dlaczego warto jeść jajka w całości?

- Jajko to kapsuła witaminowa. Ponieważ ma z niego powstać kurczak, to jajko musi być skondensowanym źródłem wszystkich składników odżywczych, białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin, składników mineralnych – przekonywała ekspertka.

Jajka zawierają także lecytynę – substancję, która pomaga wiązać cholesterol w przewodzie pokarmowym i wspomaga jego usuwanie z organizmu. Dzięki temu nie trafia on do krwiobiegu i nie przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.

Majonez nie taki straszny, jak go malują

Jajko z majonezem uchodzi za "bombę cholesterolową", ale to kolejne uproszczenie, z którym rozprawia się dietetyczka.

- Rozgrzeszam też majonez! Ludzie uważają, że to zło. Owszem łyżeczka majonezu to 100 kcal, a keczupu - 7 kcal. Jednak majonez jest na bazie oleju rzepakowego bogatego w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Tak naprawdę jajko w majonezie nie jest złe dla naszych tętnic i żył, nie jest wcale bombą cholesterolową. Takie jajko może nawet obniżyć poziom cholesterolu – wyjaśniała Agnieszka Piskała-Topczewska.

Według specjalistki, jajko z majonezem może być wręcz dobrym wyborem dla naszych naczyń krwionośnych, o ile zachowamy umiar i zdrową równowagę w diecie. Jajka nie są wrogiem zdrowia serca, a ich umiarkowane spożycie może przynieść szereg korzyści. Klucz leży, jak zawsze, w jakości produktów i umiejętnym komponowaniu diety.

Jeśli masz podwyższony cholesterol, warto ograniczyć tłuszcze nasycone, unikać przetworzonej żywności i zadbać o aktywność fizyczną. A jajko na twardo z odrobiną majonezu? Może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu