Trwa ładowanie...

Jak alkohol wpływa na organizm i jak sobie z tym radzić?

 Agnieszka Gotówka
31.08.2023 16:53
Płatna współpraca z marką Myrkl
Adobe Stock
Adobe Stock

Alkohol towarzyszy ludziom od wieków. Lampka wina do kolacji, drink z przyjaciółmi czy piwo wypite przy okazji kibicowania ulubionej drużynie nie jest niczym złym, o ile jednak na tej ilości poprzestaniemy. W przeciwnym razie kolejny dzień może nie należeć do najłatwiejszych. Jak sobie z tym poradzić?

Alkohol (etanol) to związek, który znajdziemy we wszystkich napojach alkoholowych. Różna jest jednak jego zawartość: w wódce, koniaku i whisky jest go średnio 40–50 proc., w winie ok. 10–20 proc., a w piwie w granicach 3–7 proc. Stanowi najczęściej używany środek psychoaktywny, który jest powszechnie dostępny i stosunkowo tani. Dla naszego organizmu jest jednak trujący i trzeba podchodzić do niego z dużą rozwagą.

Jak organizm pozbywa się alkoholu?

Kiedy pijemy piwo czy drinka, zupełnie nie myślimy o tym, jak trudne zadanie będzie miała do spełnienia nasza wątroba. Alkohol bowiem szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i równie szybko jest rozprowadzany do tkanek i narządów. Nie jest niezbędny do życia, więc organizm musi się go pozbyć. Tylko 2–5 proc. spożytego alkoholu etylowego zostanie wydalone w postaci niezmienionej, poprzez płuca i nerki (z wydychanym powietrzem i moczem). A co z resztą?

Alkohol ulega biotransformacji w hepatocytach do aldehydu octowego, głównie przy udziale enzymu zwanego dehydrogenazą alkoholową (ADH – alcohol dehydrogenase). Inne enzymy działają dalej i rozkładają aldehyd octowy do octanu i ostatecznie do dwutlenku węgla i wody [1]. Cały proces trwa, w zależności od ilości wypitego alkoholu, od kilku do kilkunastu godzin.

To tytaniczna praca, która w przypadku jednorazowej konsumpcji wysokoprocentowych trunków nie powinna mieć żadnych konsekwencji. Ryzyko uszkodzenia wątroby rośnie, gdy dobowe spożycie czystego etanolu w przypadku mężczyzn regularnie przekracza 30 g, a kobiet – 20 g [2].

Pamiętajmy też, że nadużywanie napojów alkoholowych ma negatywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Powoduje jej przerost wskutek upośledzenia motoryki, zwiększa przepuszczalność błony śluzowej, co w konsekwencji prowadzi do przecieku toksyn do krążenia obwodowego [2].

Skutki nadmiernej konsumpcji alkoholu

Kiedy następnego dnia po spożyciu sporej ilości alkoholu czujemy się źle, organizm daje nam znać, że potrzebuje wsparcia. Ból głowy, trudności w koncentracji i zaburzenia pamięci, nudności, uczucie suchości w ustach czy drażliwość to objawy tzw. syndromu dnia poprzedniego, zwanego też kacem, na powstanie którego wpływ ma metabolizm alkoholu w wątrobie, podrażnienie błony śluzowej żołądka i zwiększone wydzielanie kwasów.

Kac prowadzi do problemów ze snem, które osłabiają produktywność i nasilają poczucie zmęczenia. Jesteśmy mniej wydajni w pracy i obniżona jest nasza koncentracja, co może negatywnie wpłynąć na wykonywanie ważnych zadań, takich jak prowadzenie pojazdów, obsługa maszyn lub opieka nad innymi.

Czy istnieje sposób na kaca?

Najlepiej jest nie dopuścić do jego wystąpienia. Kiedy zatem pijemy alkohol i czujemy, że kolejny kufel piwa albo drink to już dla nas za dużo, odpuścimy. Nasz organizm będzie nam za to wdzięczny.

Jeśli jednak kolejnego dnia mimo wszystko nie będziemy czuć się dobrze, zadbajmy o odpowiednie nawodnienie (to ważne również w czasie spożywania alkoholu!). Idealna będzie woda niegazowana, którą najlepiej jest pić często, ale małymi porcjami. Warto też sięgnąć po elektrolity, które pomogą nawodnić organizm.

(Adobe Stock)

Godny uwagi jest też szwedzki suplement diety MYRKL. Zawiera opatentowaną formułę AB001™, na którą składają się szczepy bakterii probiotycznych (Bacillus subtilis i Bacillus coagulans), L-cysteina i dekstryna Formuła AB001™ działa już w jelicie cienkim, gdzie jest aktywowana. Tam wspomaga rozkład alkoholu na wodę oraz dwutlenek węgla. Bakterie zawarte w formule AB001™ wpływają na eliminację alkoholu, zanim dostanie się on do wątroby. W tym procesie nie wytwarza się kwas octowy – albo powstaje w niewielkiej ilości – dlatego nie pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości po jego spożyciu. Dodatkowo zawarta w preparacie Witamina B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Nad skutecznością formuły AB001™ pracowano w laboratoriach badawczo-rozwojowych przez ponad 30 lat.

Pamiętajmy też, że rozkład alkoholu będzie dłuższy, a kac bardziej odczuwalny, jeśli pijemy na pusty żołądek. Starajmy się więc jeść w czasie imprezy, a następnego dnia zjedzmy obfite śniadanie. Uwzględnijmy w nim jajka, które zawierają m.in. cysteinę – aminokwas, który bierze aktywny udział w usuwaniu aldehydu octowego z organizmu.

Dajmy też sobie czas. Odpoczywając, poczekajmy na zakończenie oczyszczania wątroby z toksycznych produktów ubocznych metabolizmu alkoholu i złagodzenie podrażnień tkanki żołądka. Starajmy się też zachować umiar i rozwagę. Drinki, piwo i wino tylko pozornie poprawiają nasze samopoczucie, w rzeczywistości jednak stanowią dla naszego organizmu spore wyzwanie.

Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

Płatna współpraca z marką Myrkl
Polecane dla Ciebie