Chrząstka stawowa

Chrząstka stawowa to podporowa odmiana tkanki łącznej. Jej skład stanowią wyspecjalizowane komórki fibroblastów – osteocyty i chondrocyty. Powierzchnie stawowe ciała ludzkiego złożone są z chrząstki włóknistej i szklistej...

Chrząstka stawowaChrząstka stawowa

Właściwości chrząstki stawowej

Chrząstką szklistą nazywamy substancję międzykomórkową, w skład której wchodzi kolagen typu II oraz substancja podstawowa. Jest ona mocno uwodniona.

Natomiast chrząstka stawowa wyróżnia się stosunkowo niskim współczynnikiem tarcia – np. dla kolana równy jest on 0,002. Im straszy człowiek, tym chrząstka staje się mniej sprężysta i zmienia barwę na żółtawą. W rezultacie, zwiększa się ryzyko urazów stawów, gdyż redukcji ulega ich amortyzacja. W niektórych przypadkach, u osób w podeszłym wieku, chrząstka może nawet zaniknąć. Grubość chrząstki jest różna w zależności od jej lokalizacji w stawie oraz od typu stawu – waha się od 0,2 mm do 6 mm, a średnio wynosi 0,5-2 mm.

W porównaniu z kośćmi, chrząstka stawowa jest znacznie mniej odporna na rozciąganie i na ciśnienie. W odróżnieniu od kości jest jednak gładka i wytrzymała na tarcie. Bardzo dobrze rozwija się ona w miejscach obciążonych i utrzymuje swoje właściwości. Zaletą chrząstki jest również to, że amortyzuje wstrząsy.

Czy bóle stawowe mogą oznaczać stan zapalny?

Wraz z wiekiem chrząstka stawowa ulega wytarciu. U osób starszych pozbawiona jest ona ochrzęstnej, w związku z czym nie podlega regeneracji. Każdy uszkodzony obszar wypełnia się natomiast tkanką włóknisto-chrzęstną. Dodatkowo, u osoby takiej chrząstka nie posiada naczyń krwionośnych ani struktur nerwowych. Jedyna możliwość odżywiania chrząstki odbywa się poprzez płyn stawowy i minimalnie przy udziale sąsiednich warstw znajdujących się pod chrząstką.

Uszkodzenie chrząstki stawowej

Obrażenia chrząstki przeważnie spowodowane są wieloma sumującymi się mikrourazami. Najczęstszą przyczyną jej uszczuplenia u sportowców jest silna eksploatacja stawów. Jednak istnieje wiele innych powodów ścierania się chrząstki. Do jej uszkodzeń może dochodzić w wyniku otyłości, uprawiania sportu bez wcześniejszego przygotowania motorycznego, monotonnej pozycji ciała, niedoleczonej kontuzji stawów, ciała obcego w stawie lub przez uszkodzenie wiązadeł i ścięgien.

Urazy chrząstki często powstają także w wyniku nieudanych zastrzyków dostawowych, a także artroskopii zwiadowczej przeprowadzonej przez niedoświadczoną osobę. Przyczyn uszkodzeń chrząstki stawowej jest wiele – nie należą do niej tylko urazy mechaniczne czy procesy związane z wiekiem. Przyczynami mogą być również: choroby metaboliczne, dysplazje, jałowe martwice kości, zaburzenia wydzielania wewnętrznego, neuropatie, choroby wirusowe i genetyczne.

Odbudowa chrząstki stawowej

Ostatnimi czasy pojawiła się możliwość przeprowadzenia regeneracji chrząstki metodami nieoperacyjnymi, która w szczególności pomocna jest dla sportowców oraz osób cierpiących na zwyrodnienia chrząstki stawowej spowodowane wiekiem. stnieje wiele środków w korzystny sposób wpływających na redukcję procesu ścierania się stawów, a działanie dużej ich części zostało potwierdzone w badaniach klinicznych oraz eksperymentalnych. Jednak zawodowi sportowcy nie powinni opierać się jedynie na farmakologii. Owe preparaty na stawy mają tylko pomóc w zwalczeniu problemu. Po konsultacji ze specjalistami z zakresu ortopedii, farmacji i fizjoterapii opracowuje się dalszy program usprawniania. Dalsze kroki podejmowane są po konsultacji z fizjoterapeutą, farmaceutą i ortopedą. Poza tym, należy pamiętać, że stosowanie niektórych leków na stawy może mieć niepożądany wpływ na współwystępujące schorzenia.

Korzystne efekty wspomagające leczenie uszkodzeń chrząstki dają:

  • siarczan glukozaminy – naturalny składnik mazi stawowej. W dużych ilościach występuje w owocach morza: krewetkach, krabach, rakach. Związany jest w pancerzach skorupiaków pod postacią chityny. Glukozamina zatrzymuje wodę w tkankach łącznych, co daje im giętkość i sprężystość. Siarczan glukozaminy jest substancją łatwo rozpuszczalną w wodzie i dobrze przyswajalną przez organizm po podaniu doustnym. Jest wchłaniany w jelicie cienkim. Należy stosować go długotrwale;

  • kwas hialuronowy – ważny składnik wszystkich struktur pozakomórkowych. W stosunkowo wysokim stężeniu występuje w płynie maziowym i w chrząstce stawowej. Posiada właściwości przeciwzapalne, amortyzujące drgania i ciężary mechaniczne, pomaga w utrzymaniu lepkości płynu maziowego, gładkiej powierzchni chrząstki, zatrzymaniu leukocytów, a także chroni chondrocyty;

  • piskledyna – wyciągi z owoców avocado i soi. Lecznicze działanie substancji polega na stymulacji macierzy chrząstki stawowej. Lek jest bezpieczny w stosowaniu i zarejestrowany w Polsce;

  • diaceryna – ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe. Skuteczność leku ujawnia się po kilku tygodniach stosowania. Dostępność leku w Polsce jest znikoma. Sprowadza go tylko kilka ośrodków medycznych;

  • chodroityna – naturalny składnik chrząstki. Preparat używany jest w leczeniu chorób zwyrodnieniowych stawów. Chondroitynę podaje się niekiedy z siarczanem glukozaminy. Udowodniono, że jest ona w stanie zatrzymać procesy zapalne w stawach oraz wykazuje właściwości przeciwbólowe.

Dodatkowo zaleca się przyjmowanie preparatów, zawierających:

Odbudowa chrząstki dzięki tym lekom jest możliwa, ale wymaga długofalowej kuracji. Przełomem w skutecznym leczeniu uszkodzeń chrząstek i zwyrodnień stawów może być leczenie terapią genową, hormonalną lub bisofosfolanami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu