Jak zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego? Gastroenterolożka wskazuje najważniejsze czynniki

Rak jelita grubego należy do najczęściej diagnozowanych nowotworów. Choć część przypadków ma podłoże genetyczne, w dużym stopniu wpływają na niego czynniki środowiskowe i styl życia.

Obniżają ryzyko raka jelita grubego nawet o 50 proc. Najważniejsze nawykiObniżają ryzyko raka jelita grubego nawet o 50 proc. Najważniejsze nawyki
Źródło zdjęć: © Getty/Instagram

Alkohol – już pół piwa dziennie szkodzi

Dr Marta Osiewicz-Sienkiewicz, gastroenterolożka z ponad 12-letnim doświadczeniem, która miesięcznie wykonuje ponad 20 kolonoskopii, podkreśla: "Pacjenci często pytają mnie, czy można zrobić coś, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania". Odpowiedź brzmi: tak i wcale nie chodzi o skomplikowane metody.

Ekspertka zwraca uwagę, że jednym z największych czynników ryzyka jest alkohol: "Badania pokazują, że już jeden drink dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o ok. 20 proc."

Jeden drink to odpowiednik 125 ml wina, 250 ml piwa lub 40 ml wódki. Oznacza to, że nawet pół piwa dziennie może przyczyniać się do rozwoju nowotworu. Badania opublikowane w "The Lancet Oncology" potwierdzają, że codzienne picie alkoholu wyraźnie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.

3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy

Ograniczenie spożycia alkoholu lub całkowita abstynencja to jedno z najskuteczniejszych działań profilaktycznych.

Ruch – najlepsze lekarstwo

Regularna aktywność fizyczna obniża ryzyko raka jelita grubego średnio o 20–30 proc., co potwierdzają metaanalizy w "British Journal of Cancer". Minimum to 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo lub 75 minut intensywnego.

Ruch poprawia pracę jelit, zmniejsza stany zapalne i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. "To najlepsze lekarstwo" – pisze gastroenterolożka, podkreślając znaczenie aktywności fizycznej.

Dieta – błonnik, wapń i mniej mięsa

Dr Osiewicz-Sienkiewicz wskazuje także konkretne elementy diety, które mogą wspierać profilaktykę. Wysoka podaż błonnika zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o około 15–20 proc. dzięki skróceniu kontaktu kancerogenów z błoną śluzową i wspieraniu mikrobioty jelitowej.

"Zwiększa masę stolca i przyspiesza pasaż, dzięki czemu kancerogeny krócej stykają się z błoną jelitową. Poza tym wspiera mikrobiotę: bakterie fermentują błonnik do kwasu masłowego, który odżywia komórki jelita, działa przeciwzapalnie oraz hamuje namnażanie komórek nowotworowych" – wyjaśnia ekspertka.

Ważny jest też wapń. Spożycie co najmniej 300 mg dziennie redukuje ryzyko o ok. 17 proc. Najlepiej, aby pochodził z nabiału, roślinnych napojów fortyfikowanych i ryb.

Ponadto warto ograniczyć czerwone mięso do maksymalnie 500 g tygodniowo. "Ryzyko rośnie wraz z ilością i częstotliwością spożycia" – przypomina lekarka.

Używki i niezdrowe nawyki

Palenie papierosów zwiększa ryzyko raka jelita o nawet 40 proc., co potwierdzają liczne badania epidemiologiczne. Gastroenterolożka przypomina również o utrzymaniu zdrowej wagi – otyłość i nadwaga podnoszą ryzyko choroby o 20–30 proc.

Nie każdy pacjent zdaje sobie sprawę z tego, że także choroby dziąseł mogą mieć związek z rakiem jelita. "Choroby dziąseł i utrata zębów zwiększają ryzyko polipów i raka jelita grubego. Dlaczego? Bakterie z jamy ustnej mogą wędrować do jelit i wywoływać stan zapalny" – wyjaśnia dr Osiewicz-Sienkiewicz.

Fundament profilaktyki

Choć zmiana stylu życia może obniżyć ryzyko o 30–50 proc., lekarze podkreślają, że nie zastąpi ona badań przesiewowych. Regularna kolonoskopia może zmniejszyć śmiertelność nawet o 60 proc.

"Te wskazówki nie zastępują badań przesiewowych. Kolonoskopia i testy na krew utajoną w kale to fundament profilaktyki raka jelita grubego" – podkreśla ekspertka.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. The Lancet Oncology
  2. British Journal of Cancer
  3. WHO
  4. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców