Bakterie probiotyczne w jogurtach
Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma...
1. Działanie probiotyków
Pozytywne działanie probiotyków na organizm to przede wszystkim:
- Bakterie probiotyczne obniżają pH w jelitach.
- Ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych i gnilnych, a także grzybów i wirusów.
- Przyczepiają się do ścianek jelita, chroniąc je i niedopuszczając do nich innych bakterii - tym razem tych niekorzystnych dla zdrowia.
- Pobudzają także system odpornościowy od obrony przed infekcjami.
- Regulują pracę jelit.
Aby mieć pewność, że jogurt jest probiotyczny, szukajmy na opakowaniu informacji, czy:
- bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
- jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
- były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
- minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
- szczep bakterii probiotycznych musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego,
- oczywiście, szukaj też napisu "jogurt probiotyczny", "żywe kultury bakterii".
Bakterie probiotyczne w jogurtach są zalecane przy:
- ostrych biegunkach),
- infekcjach rotawirusowych,
- zespole jelita drażliwego,
- atopowym zapaleniu skóry,
- nietolerancji laktozy,
- zbyt wysokim "złym" cholesterolu.
2. Bakterie mlekowe
Najczęściej używane szczepy pałeczki kwasu mlekowego to:
- Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
- Lactobacillus casei ssp Shirota,
- Lactobacillus rhamnosus,
- Lactobacillus plantarum.
Bakterie Lactobacillus zasiedlają mikroflorę jamy ustnej, układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. Są powszechnie stosowane do fermentacji mleka. Dlatego znaleźć ją można w zsiadłym mleku. Pałeczki kwasu mlekowego obniżają pH w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że mikroorganizmy chorobotwórcze są eliminowane.
Inne działania bakterii Lactobacillus to:
- poprawa trawienia białka,
- poprawa trawienia tłuszczów,
- poprawa wchłaniania fosforu, wapnia i żelaza,
- synteza witamin z grupy B i witaminy K,
- pobudzenie układu odpornościowego.
Zaleca się spożywanie produktów zawierających pałeczki kwasu mlekowego w następujących sytuacjach:
- antybiotykoterapia,
- biegunka po antybiotykach (zdarza się w 5-25 proc. antybiotykoterapii),
- biegunka podróżnych,
- ostra biegunka,
- zatrucie pokarmowe,
- antykoncepcja doustna,
- długotrwały stres,
- nawrotowe zapalenie jelit.
3. Bifidobakterie
Bifidobakterie to kolejny rodzaj bakterii probiotycznych, który pojawia się na opakowaniach produktów osłonowych. Najbardziej znane szczepy bifidobakterii to:
- Bifidobacterium lactis,
- Bifidobacterium longum,
- Bifidobacterium infantis.
Bifidobakterie są zalecane przy:
- biegunkach, także profilaktycznie,
- zakaźnych chorobach układu pokarmowego,
- alergiach pokarmowych.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.