Bakterie probiotyczne w jogurtach

Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma...

Bakterie probiotyczne w jogurtachBakterie probiotyczne w jogurtach
Źródło zdjęć: © 123RF

Działanie probiotyków

Pozytywne działanie probiotyków na organizm to przede wszystkim:

  • Bakterie probiotyczne obniżają pH w jelitach.
  • Ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych i gnilnych, a także grzybów i wirusów.
  • Przyczepiają się do ścianek jelita, chroniąc je i niedopuszczając do nich innych bakterii - tym razem tych niekorzystnych dla zdrowia.
  • Pobudzają także system odpornościowy od obrony przed infekcjami.
  • Regulują pracę jelit.

Aby mieć pewność, że jogurt jest probiotyczny, szukajmy na opakowaniu informacji, czy:

  • bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
  • jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
  • były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
  • minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
  • szczep bakterii probiotycznych musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego,
  • oczywiście, szukaj też napisu "jogurt probiotyczny", "żywe kultury bakterii".

Bakterie probiotyczne w jogurtach są zalecane przy:

  • ostrych biegunkach),
  • infekcjach rotawirusowych,
  • zespole jelita drażliwego,
  • atopowym zapaleniu skóry,
  • nietolerancji laktozy,
  • zbyt wysokim "złym" cholesterolu.

Bakterie mlekowe

Najczęściej używane szczepy pałeczki kwasu mlekowego to:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
  • Lactobacillus casei ssp Shirota,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus plantarum.

Bakterie Lactobacillus zasiedlają mikroflorę jamy ustnej, układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. Są powszechnie stosowane do fermentacji mleka. Dlatego znaleźć ją można w zsiadłym mleku. Pałeczki kwasu mlekowego obniżają pH w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że mikroorganizmy chorobotwórcze są eliminowane.

Inne działania bakterii Lactobacillus to:

  • poprawa trawienia białka,
  • poprawa trawienia tłuszczów,
  • poprawa wchłaniania fosforu, wapnia i żelaza,
  • synteza witamin z grupy B i witaminy K,
  • pobudzenie układu odpornościowego.

Zaleca się spożywanie produktów zawierających pałeczki kwasu mlekowego w następujących sytuacjach:

  • antybiotykoterapia,
  • biegunka po antybiotykach (zdarza się w 5-25 proc. antybiotykoterapii),
  • biegunka podróżnych,
  • ostra biegunka,
  • zatrucie pokarmowe,
  • antykoncepcja doustna,
  • długotrwały stres,
  • nawrotowe zapalenie jelit.

Bifidobakterie

Bifidobakterie to kolejny rodzaj bakterii probiotycznych, który pojawia się na opakowaniach produktów osłonowych. Najbardziej znane szczepy bifidobakterii to:

  • Bifidobacterium lactis,
  • Bifidobacterium longum,
  • Bifidobacterium infantis.

Bifidobakterie są zalecane przy:

  • biegunkach, także profilaktycznie,
  • zakaźnych chorobach układu pokarmowego,
  • alergiach pokarmowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ