Trwa ładowanie...

Bakterie probiotyczne w jogurtach

Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma...

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

spis treści

1. Działanie probiotyków

Pozytywne działanie probiotyków na organizm to przede wszystkim:

  • Bakterie probiotyczne obniżają pH w jelitach.
  • Ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych i gnilnych, a także grzybów i wirusów.
  • Przyczepiają się do ścianek jelita, chroniąc je i niedopuszczając do nich innych bakterii - tym razem tych niekorzystnych dla zdrowia.
  • Pobudzają także system odpornościowy od obrony przed infekcjami.
  • Regulują pracę jelit.

Aby mieć pewność, że jogurt jest probiotyczny, szukajmy na opakowaniu informacji, czy:

  • bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
  • jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
  • były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
  • minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
  • szczep bakterii probiotycznych musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego,
  • oczywiście, szukaj też napisu "jogurt probiotyczny", "żywe kultury bakterii".

Bakterie probiotyczne w jogurtach są zalecane przy:

  • ostrych biegunkach),
  • infekcjach rotawirusowych,
  • zespole jelita drażliwego,
  • atopowym zapaleniu skóry,
  • nietolerancji laktozy,
  • zbyt wysokim "złym" cholesterolu.

2. Bakterie mlekowe

Najczęściej używane szczepy pałeczki kwasu mlekowego to:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
  • Lactobacillus casei ssp Shirota,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus plantarum.

Bakterie Lactobacillus zasiedlają mikroflorę jamy ustnej, układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. Są powszechnie stosowane do fermentacji mleka. Dlatego znaleźć ją można w zsiadłym mleku. Pałeczki kwasu mlekowego obniżają pH w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że mikroorganizmy chorobotwórcze są eliminowane.

Inne działania bakterii Lactobacillus to:

  • poprawa trawienia białka,
  • poprawa trawienia tłuszczów,
  • poprawa wchłaniania fosforu, wapnia i żelaza,
  • synteza witamin z grupy B i witaminy K,
  • pobudzenie układu odpornościowego.

Zaleca się spożywanie produktów zawierających pałeczki kwasu mlekowego w następujących sytuacjach:

  • antybiotykoterapia,
  • biegunka po antybiotykach (zdarza się w 5-25 proc. antybiotykoterapii),
  • biegunka podróżnych,
  • ostra biegunka,
  • zatrucie pokarmowe,
  • antykoncepcja doustna,
  • długotrwały stres,
  • nawrotowe zapalenie jelit.

3. Bifidobakterie

Bifidobakterie to kolejny rodzaj bakterii probiotycznych, który pojawia się na opakowaniach produktów osłonowych. Najbardziej znane szczepy bifidobakterii to:

  • Bifidobacterium lactis,
  • Bifidobacterium longum,
  • Bifidobacterium infantis.

Bifidobakterie są zalecane przy:

  • biegunkach, także profilaktycznie,
  • zakaźnych chorobach układu pokarmowego,
  • alergiach pokarmowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.