Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Bakterie probiotyczne w jogurtach

Avatar placeholder
01.12.2022 12:23
Bakterie probiotyczne w jogurtach
Bakterie probiotyczne w jogurtach (123RF)

Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma...

spis treści

1. Działanie probiotyków

Pozytywne działanie probiotyków na organizm to przede wszystkim:

  • Bakterie probiotyczne obniżają pH w jelitach.
  • Ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych i gnilnych, a także grzybów i wirusów.
  • Przyczepiają się do ścianek jelita, chroniąc je i niedopuszczając do nich innych bakterii - tym razem tych niekorzystnych dla zdrowia.
  • Pobudzają także system odpornościowy od obrony przed infekcjami.
  • Regulują pracę jelit.

Aby mieć pewność, że jogurt jest probiotyczny, szukajmy na opakowaniu informacji, czy:

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"
  • bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
  • jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
  • były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
  • minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
  • szczep bakterii probiotycznych musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego,
  • oczywiście, szukaj też napisu "jogurt probiotyczny", "żywe kultury bakterii".

Bakterie probiotyczne w jogurtach są zalecane przy:

  • ostrych biegunkach),
  • infekcjach rotawirusowych,
  • zespole jelita drażliwego,
  • atopowym zapaleniu skóry,
  • nietolerancji laktozy,
  • zbyt wysokim "złym" cholesterolu.

2. Bakterie mlekowe

Najczęściej używane szczepy pałeczki kwasu mlekowego to:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
  • Lactobacillus casei ssp Shirota,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus plantarum.

Bakterie Lactobacillus zasiedlają mikroflorę jamy ustnej, układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. Są powszechnie stosowane do fermentacji mleka. Dlatego znaleźć ją można w zsiadłym mleku. Pałeczki kwasu mlekowego obniżają pH w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że mikroorganizmy chorobotwórcze są eliminowane.

Inne działania bakterii Lactobacillus to:

  • poprawa trawienia białka,
  • poprawa trawienia tłuszczów,
  • poprawa wchłaniania fosforu, wapnia i żelaza,
  • synteza witamin z grupy B i witaminy K,
  • pobudzenie układu odpornościowego.

Zaleca się spożywanie produktów zawierających pałeczki kwasu mlekowego w następujących sytuacjach:

  • antybiotykoterapia,
  • biegunka po antybiotykach (zdarza się w 5-25 proc. antybiotykoterapii),
  • biegunka podróżnych,
  • ostra biegunka,
  • zatrucie pokarmowe,
  • antykoncepcja doustna,
  • długotrwały stres,
  • nawrotowe zapalenie jelit.

3. Bifidobakterie

Bifidobakterie to kolejny rodzaj bakterii probiotycznych, który pojawia się na opakowaniach produktów osłonowych. Najbardziej znane szczepy bifidobakterii to:

  • Bifidobacterium lactis,
  • Bifidobacterium longum,
  • Bifidobacterium infantis.

Bifidobakterie są zalecane przy:

  • biegunkach, także profilaktycznie,
  • zakaźnych chorobach układu pokarmowego,
  • alergiach pokarmowych.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze