Bakterie probiotyczne w jogurtach

Bakterie probiotyczne znajdują się tylko w jogurtach probiotycznych. Żywe kultury bakterii z jogurtu probiotycznego muszą być w stanie przetrwać transport przez cały układ pokarmowy aż do jelit. W zwykłych jogurtach takich bakterii nie ma...

1. Działanie probiotyków

Pozytywne działanie probiotyków na organizm to przede wszystkim:

  • Bakterie probiotyczne obniżają pH w jelitach.
  • Ograniczają namnażanie się bakterii chorobotwórczych i gnilnych, a także grzybów i wirusów.
  • Przyczepiają się do ścianek jelita, chroniąc je i niedopuszczając do nich innych bakterii - tym razem tych niekorzystnych dla zdrowia.
  • Pobudzają także system odpornościowy od obrony przed infekcjami.
  • Regulują pracę jelit.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Aby mieć pewność, że jogurt jest probiotyczny, szukajmy na opakowaniu informacji, czy:

  • bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
  • jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
  • były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
  • minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
  • szczep bakterii probiotycznych musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego,
  • oczywiście, szukaj też napisu "jogurt probiotyczny", "żywe kultury bakterii".

Bakterie probiotyczne w jogurtach są zalecane przy:

2. Bakterie mlekowe

Najczęściej używane szczepy pałeczki kwasu mlekowego to:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
  • Lactobacillus casei ssp Shirota,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus plantarum.

Bakterie Lactobacillus zasiedlają mikroflorę jamy ustnej, układu pokarmowego, a także moczowo-płciowego. Są powszechnie stosowane do fermentacji mleka. Dlatego znaleźć ją można w zsiadłym mleku. Pałeczki kwasu mlekowego obniżają pH w przewodzie pokarmowym, co sprawia, że mikroorganizmy chorobotwórcze są eliminowane.

Inne działania bakterii Lactobacillus to:

Zaleca się spożywanie produktów zawierających pałeczki kwasu mlekowego w następujących sytuacjach:

3. Bifidobakterie

Bifidobakterie to kolejny rodzaj bakterii probiotycznych, który pojawia się na opakowaniach produktów osłonowych. Najbardziej znane szczepy bifidobakterii to:

  • Bifidobacterium lactis,
  • Bifidobacterium longum,
  • Bifidobacterium infantis.

Bifidobakterie są zalecane przy:

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.