Mniszek lekarski - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy na łąkach i przydrożnych trawnikach pojawiają się intensywnie żółte kwiatki znane jako mlecze. Tymczasem to mniszek lekarski, przez wielu działkowców i ogrodników uznawany za chwast, a dla innych cenna lecznicza roślina. Okazuje się, że nie tylko płatki kwiatów mają prozdrowotne właściwości – równie cenne są łodygi, liście i korzenie. Jak włączyć mniszek lekarski do diety i w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie?

Mniszek lekarski - charakterystyka

Mniszek lekarski to należąca do rodziny astrowatych roślina, która występuje najczęściej w Europie  Środkowej, tworząc różne podgatunki. Najczęściej można ją znaleźć na domowych trawnikach, łąkach oraz przyulicznych terenach zielonych. Jest głównym elementem plecionych przez dzieci wianków. Kwiaty mniszka lekarskiego to ułożone w rozetę intensywnie żółte płatki, które po przekwitnieniu tworzą znane wszystkim dmuchawce. Roślina ta rośnie do wysokości 20 centymetrów, a swoją bardziej popularną nazwę mlecza zawdzięcza białej cieczy, która wydobywa się z jej łodygi, barwiąc ręce na żółty kolor. Łatwość rozsiewania nasion i uprawy mniszka lekarskiego sprawia, że każdy może uprawiać go w swoim ogrodzie.

Polecane wideo:

10 niedocenianych ziół i przypraw

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni je to ziołem przyjaznym diabetykom. Kolendra pomaga...

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne

Mniszek lekarski to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych oraz innych składników, takich jak garbniki, inulina, flawonoidy, krzem, magnez i potas. Powinien znaleźć się w diecie wszystkich osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Działanie mniszka lekarskiego stymuluje wydzielanie większych ilości żółci, co pomaga zwłaszcza w chorobach woreczka żółciowego i wątroby. Zainteresować nim powinny się także osoby będące na diecie i chcące zgubić nadprogramowe kilogramy. Mniszek lekarski wspomaga produkcję soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego, nie dopuszczając do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku.

W dodatku mniszek lekarski wpływa na ilość produkowanego moczu, dzięki czemu poprawia stan zdrowia osób zmagających się z kamieniami nerkowymi i częstymi infekcjami dróg moczowych. Jednocześnie nie powoduje usuwania wraz z moczem potrzebnych organizmowi składników takich jak potas – dzięki temu zapobiega niedoborom witamin i składników mineralnych. Z tego powodu jest zalecany także podczas leczenia anemii.

Zawartość wielu witamin, w tym witaminy C, sprawia, że mniszek lekarski wpływa korzystnie na odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Okłady z mniszka lekarskiego mają działanie łagodzące i przyspieszają gojenie się ran, dlatego są stosowane do usuwania kurzajek, leczenia skaleczeń i łagodzenia świądu skóry.

Warto jednak pamiętać, że właściwości mniszka lekarskiego zwiększające wydzielanie soków trawiennych przez układ pokarmowy powodują, że nie powinien być on stosowany przez chorych zmagających się z chorobami wrzodowymi.

Mniszek lekarski - zastosowanie w kuchni

W sklepach ze zdrową żywnością i wielu aptekach znajdziemy suszone kwiaty, liście i korzenie mniszka lekarskiego. Tańszym sposobem na włączenie mieszka lekarskiego do diety jest jego samodzielne zbieranie i suszenie. Dzięki temu będziemy mieć też pewność, że pite przez nas napary są w pełni naturalne i pozbawione zbędnych składników. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej jest zbierać w maju, kiedy mają najbardziej intensywny, dojrzały kolor. Wtedy płatki będą miały najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości. Pamiętajmy jednak, aby kwiaty, korzenie i liście mniszka lekarskiego zbierać tylko z łąk i trawników niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodów.

Aby złagodzić dolegliwości układu pokarmowego, warto przygotować napar z mniszka. 50 gram rozdrobnionych korzeni i liści należy zalać litrem wody i gotować pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie napar należy zdjąć z kuchenki i studzić przez 10 minut. Tak przygotowany naturalny lek należy pić 3 razy dziennie – dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zaparć, ale także problemów z wydalaniem moczu i wysypką. Taki napar pomoże też w problemach z trądzikiem i zaczerwienieniem skóry. Wystarczy tylko nawilżyć nim płatek kosmetyczny i przemywać nim twarz 2 razy dziennie.

Z kolei przygotowanie naparu z kwiatów mniszka lekarskiego pozwoli ustabilizować wahania żeńskich hormonów, a także dolegliwości bólowe związane z owulacją czy miesiączką. Jedną łyżkę kwiatów mniszka lekarskiego wystarczy zaparzyć w połowie litra wody przez 10 minut. Picie tak powstałego naparu 2–3 razy dziennie pozwoli też walczyć z nawracającymi infekcjami jamy ustnej oraz podrażnieniami dziąseł.

Aleksandra Miłosz, 2 miesiące temu

Ziołolecznictwo

Komentarze (6)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ziołolecznictwo
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

witam

joanna1604 • ostatni post 16 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Ziołolecznictwo
Ziołolecznictwo

Zdrowotne właściwości morszczynu

Zdrowotne właściwości morszczynu

Podwodny skarb Morszczyn pęcherzykowaty jest jednym z najbardziej powszechnych rodzajów wodorostów. Od wieków ceniony zarówno ze względu na właściwości prozdrowotne, jak i walory smakowe, dziś cieszy się wzrastającym zainteresowaniem. Stosowany głównie...

Ziołolecznictwo

Aloes - właściwości, przeciwwskazania do stosowania

Aloes jest od wieków uznawany za środek leczniczy. Olejek z aloesu przykłada się do ran i odmrożeń, aby wspomóc gojenie. Jednak właściwości aloesu nie zawsze są korzystne dla zdrowia i należy zachować ostrożność przy jego używaniu... Aloes - właściwości Żel...

Ziołolecznictwo

Zioła na różne dolegliwości

Zioła na różne dolegliwości

Stosowały je nasze babcie jako panaceum na wiele dolegliwości. Dziś niektóre gatunki ziół mają duże znaczenie w medycynie i ziołolecznictwie. Zioła

Ziołolecznictwo

Zastosowanie ziół

leczyć bezsenność i nerwicę. Ziołolecznictwo jest wypełnione melisą. Przeciwdziała wzdęciom, przynosi ulgę przy rozstrojach żołądka i przewodu

Ziołolecznictwo

Wodorosty sposobem na zdrowie jelit?

Wodorosty sposobem na zdrowie jelit?

Brytyjscy naukowcy twierdzą, że morska roślinność to sposób na zdrowie układu pokarmowego. W niektórych częściach świata wodorosty są stałym elementem diety i obserwuje się tam dużo mniej przypadków chorób jelit. Czy warto jeść zielone glony? Wodorosty...

Ziołolecznictwo

Szałwia - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Szałwia pochodzi od łacińskiego słowa „salvere" - „leczyć". Jest stosowana od wieków jako środek bakteriobójczy i ściągający. Szałwią leczono astmę, biegunkę, nieżyty żołądka, łagodzono bolesność miesiączek i bóle gardła. A jakie zastosowania ma szałwia...

Ziołolecznictwo

Ziołolecznictwo na co dzień

Aby nadążyć za szybkim tempem życia coraz częściej sięgamy po różnego rodzaju preparaty wspomagające. Bierzemy leki, żeby się obudzić i zasnąć, nabrać energii i się odprężyć. Zamiast od razu wybierać syntetyczne leki, warto jednak wypróbować dobroczynne...