NewsyJedz 3 razy dziennie. Zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci

Jedz 3 razy dziennie. Zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci

Już trzy porcje dziennie tego typu produktu mogą zdziałać dla zdrowia więcej, niż myślisz. Najnowsze badania wskazują, że obecność produktów pełnoziarnistych w diecie zmniejsza ryzyko chorób serca czy nowotworów. Co warto spożywać na co dzień?

Badania dowodzą, że produkty pełnoziarniste mogą wydłużać życie
Badania dowodzą, że produkty pełnoziarniste mogą wydłużać życie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Co daje jedzenie produktów pełnoziarnistych?

Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych może znacząco poprawić stan naszego zdrowia – tak wynika z najnowszych badań. Już trzy porcje dziennie takich produktów jak pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane czy brązowy ryż mogą zmniejszyć ryzyko wielu poważnych chorób. Mowa tu nie tylko o nadwadze, ale także o chorobach serca, cukrzycy typu 2 czy nawet niektórych nowotworach.

Zespół badaczy publikujący wyniki w prestiżowych czasopismach medycznych, takich jak "BMJ" czy "Circulation", podkreśla, że spożywanie pełnych ziaren wiąże się z nawet 25-procentowym spadkiem ryzyka przedwczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. To dowód na to, że dieta ma realny wpływ na długość i jakość życia.

- Może produkty pełnoziarniste nie są postrzegane jako coś pysznego, czym chętnie będziemy się zajadać, jednak należy podkreślić ich liczne właściwości zdrowotne. Poza tym w internecie można znaleźć szereg przepisów i pomysłów na przygotowanie pysznych posiłków z wykorzystaniem właśnie produktów pełnoziarnistych - podkreśla dr Qi Sun.

Ostro punktuje mężczyzn. Nie chcą się badać

Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy
Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy© Adobe Stock

Dlaczego warto wybierać pełne ziarna?

Produkty pełnoziarniste różnią się od tych oczyszczonych nie tylko smakiem, ale przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Są bogate w:

Te składniki pomagają regulować poziom cukru we krwi, wspierają metabolizm i działają przeciwzapalnie.

W przeciwieństwie do białego pieczywa czy rafinowanego ryżu produkty pełnoziarniste nie są pozbawione otrębów i zarodków – części ziarna, które zawierają najwięcej wartości odżywczych. Ich obecność w diecie może być prostym i skutecznym sposobem na wspieranie zdrowia każdego dnia.

Jak wprowadzić produkty pełnoziarniste do diety?

Nie trzeba od razu rezygnować ze wszystkich dotychczasowych przyzwyczajeń. Eksperci radzą, by stopniowo włączać pełnoziarniste zamienniki – np. mieszać biały ryż z brązowym, wybierać razowy chleb zamiast białego lub dodawać komosę ryżową do sałatek.

- Nie spodziewajmy się, że będziemy żyć dłużej, zajadając się popcornem zanurzonym w maśle, popijanym szklanką gazowanego napoju. Niestety nie ma jednego cudownego spożywczego środka, który zniwelowałby wszystkie choroby i dolegliwości. Natomiast nasze badania pokazują, że produkty z pełnego ziarna mają istotne właściwości zdrowotne i planując swoją dietę, warto mieć je na uwadze - wyjaśnia Sun.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP
  2. BMJ
  3. Circulation

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie