Jedzenie brokułów może uchronić przed rakiem prostaty

Nowe badanie sugeruje, że częste spożywanie brokułów pomaga w profilaktyce raka prostaty.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregon odkryli, że działanie sulforafanu, znajdującego się w brokułach związku chroniącego przed rakiem prostaty, może wynikać z wpływu na długie, niekodujące RNA.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Jakie są szanse na wyleczenie raka prostaty?"

Jest to kolejny krok naprzód w budzącym ogromne zainteresowanie obszarze badań nad genetycznymi przyczynami raka i jego progresją.

Badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że długie niekodujące nici RNA, uważane niegdyś za rodzaj "śmieciowego DNA" z powodu braku konkretnej wartości czy funkcji, mogą odgrywać kluczową rolę w przeistaczaniu się zdrowej komórki w złośliwą oraz w jej rozprzestrzenianiu się w organizmie.

Wpływają one na biologię komórki, kontrolując ekspresję konkretnych genów i nadając im określone funkcje.

Naukowcy wierzą, że kiedy te długie niekodujące RNA są rozregulowane, mogą przyczynić się do wielu procesów chorobowych, w tym raka. Co ważne, są one mocno związane zarówno z komórkami, jak i tkankami organizmu.

"To może być przełomowe odkrycie, zmieniające naszą wiedzę na temat tego, jak powstaje i rozprzestrzenia się rak" - powiedziała główna autorka badania, Emily Ho. Jak dodaje, interesujące jest, że związek znajdujący się w pożywieniu, którego jednym z najbogatszych źródeł jest brokuł, może mieć wpływ na RNA.

Właściwości brokułów

Warzywa to kluczowa część zdrowej diety, a jednak są przez Polaków spożywane stosunkowo rzadko. Przeciętny Polak spożywa 110 kg warzyw i owoców rocznie....

Odkrycie może otworzyć drzwi do całej gamy nowych zabiegów, środków spożywczych lub leków, mających na celu supresję nowotworów lub kontrolę terapeutyczną.

Badania wykazały, że w szczególności jeden rodzaj RNA, zwany LINC01116, zwiększa ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Specjaliści zaobserwowali czterokrotne zmniejszenie zdolności komórek nowotworowych do tworzenia kolonii, gdy funkcjonowanie LINC01116 było zaburzone. Negatywne skutki jego aktywności udało się ograniczyć stosując sulforafan.

"Wyniki mogą mieć wpływ nie tylko na profilaktykę raka. Ogromne znaczenie miałoby opracowanie metody znacznie spowalniającej postęp raka, pomagającej powstrzymać przerzuty" - mówi Laura Beaver z Uniwersytetu Stanowego Oregon.

Naukowcy twierdzą, że do tej pory wpływ diety na ekspresję RNA był w dużej mierze nieznany.

Rak gruczołu krokowego jest drugim najczęściej diagnozowanym rakiem wśród mężczyzn na całym świecie i przyczyną 8 proc. śmierci wśród Polaków.

Komentarze (27)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywienie
Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Zioła, które zahamują apetyt na słodycze

Zioła, które zahamują apetyt na słodycze

Apetyt na słodycze pokonają zioła i aktywność fizyczna Zioła i przyprawy cieszą się coraz większą popularnością. Dowiadujemy się nieustannie, jak wiele korzyści niosą dla naszego zdrowia. Niektóre z nich przyspieszają przemianę materii, inne wspomagają...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Te produkty sprawdzą się na diecie Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste....

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

7 rzeczy, które jesz w niewłaściwy sposób

Przygotowywanie posiłków Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak przyrządzasz posiłki i w jakiej formie spożywasz każdy produkt. Okazuje się, że nawet popularne i dobrze znane składniki często przygotowujemy w niewłaściwy sposób. Marchew Jesienią...

Żywienie

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

Sześć zaskakujących objawów odwodnienia

Niebezpieczny niedobór wody Suchość w ustach i uczucie pragnienia to nie jedyne sygnały świadczące o tym, że organizm potrzebuje wody. Niestety, często zapominamy o tym, by pić wodę przez cały dzień, małymi porcjami. Może to prowadzić do groźnego w skutkach...

Żywienie

Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli?

Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli?

Sól - cichy zabójca Zastanawiałeś się kiedyś, co dzieje się z organizmem, gdy regularnie dostarczamy mu zbyt duże ilości soli? Okazuje się, że wachlarz objawów, które mogą wówczas wystąpić, jest bardzo szeroki. Niektóre z nich są niezwykle niepokojące....