Jedzenie, które ukoi ból głowy
1 z 8Arbuz
Zdjęcie autorstwa Tim Sackton / CC BY
Odwodnienie to jedna z głównych przyczyn bólów głowy. Zamiast od razu sięgać po tabletkę, uzupełnij niedobór płynów. Możesz to zrobić jedząc nawadniające pokarmy, takie jak arbuz. Woda zawarta w owocach i warzywach zawiera podstawowe minerały, takie jak magnez, który jest kluczowy w zapobieganiu migrenom. Jeśli czujesz, że dopada zbliża się atak bólu, przygotuj arbuzowe smoothie. Do blendera wrzuć kawałek arbuza, filiżankę kruszonego lodu, 1/2 filiżanki naturalnego jogurtu, łyżeczkę miodu i 1/2 łyżeczki świeżego imbiru. Wszystkie składniki zmiksuj i ciesz się pysznym lekarstwem. Inne produkty z wysoką zawartością wody, którą mogą pomóc, to jagody, ogórki, melon, pomidory i sałata.