Jedzenie, które w godzinę pogorszy twoje przeziębienie lub grypę
Okres jesienno-zimowy to nie tylko przygnębiająca pogoda i często towarzyszący jej zły nastrój. To, niestety, również choroby sezonowe. Nawet jeśli szczepimy się przeciw grypie i dokładnie myjemy ręce nawet kilkanaście razy dziennie, nie możemy być pewni, że nie dopadnie nas choroba. Załóżmy, że mieliśmy pecha i tak się właśnie stało. Pamiętajmy wtedy, żeby nie pogarszać sprawy, dokonując niewłaściwych wyborów żywieniowych. Oto cztery rodzaje żywności, których w czasie choroby powinniśmy stanowczo unikać.
Napoje gazowane, soki i inne produkty o dużej ilości cukru
Napoje gazowane nie są najlepszym towarzyszem choroby nie tylko dlatego, że podrażniają i tak dręczone zapaleniem gardło, lecz również z powodu dużej ilości cukru, który najczęściej jest w nich zawarty. Według ekspertów cukier powoduje stan zapalny, osłabiając zwalczające infekcję białe krwinki. Jeśli więc czujesz się usprawiedliwiony, pochłaniając w czasie choroby słodkie napoje i przekąski, pomyśl o tym, że utrudniasz organizmowi walkę z chorobą. Zastąp je herbatą z imbirem lub zwykłą wodą, a za parę dni podziękujesz sobie za tę decyzję.
Mleko i jego przetwory
Wbrew panującemu przekonaniu, mleko i jogurty nie sprawiają, że organizm produkuje więcej wydzieliny. Jednak w przypadku niektórych osób nabiał może zwiększać gęstość śluzu, który już się gromadzi w gardle. Dyskomfort z tym związany może być dla nas dużo bardziej dokuczliwy. Jeśli zatem zauważymy u siebie tego rodzaju tendencję, dobrym pomysłem może być odstawienie nabiału aż powrócimy do zdrowia.
Napoje alkoholowe
Jeśli nadal uważasz, że w czasie choroby wyskoczenie ze znajomymi do baru jest dobrym pomysłem, najwyższy czas odpuścić sobie to młodzieńcze przekonanie. Podobnie jak cukier, alkohol może wywołać stan zapalny, negatywnie wpływając na tak ważne w zwalczaniu choroby białe krwinki. Co gorsza, alkohol odwadnia organizm, co nawet u osób zdrowych może negatywnie wpłynąć na samopoczucie. Gdy wrócisz do zdrowia, będziesz mógł pozwolić sobie na więcej – będzie to również dobra okazja do świętowania.
Węglowodany proste
Grzanki i krakersy często mogą występować w roli typowych posiłków w okresie choroby. Mogą nam się kojarzyć z dzieciństwem, kiedy zajmował się nami troskliwy rodzic. Jednak węglowodany proste w organizmie szybko zamieniają się w cukier, powodując te same zagrożenia, co napoje gazowane, słodycze i alkohol. Pieczywo pełnoziarniste może okazać się dla nas dobrym wyborem w okresie powrotu do zdrowia.