Trwa ładowanie...

Kapsaicyna – właściwości, zastosowanie i działanie

Avatar placeholder
15.02.2023 17:39
Kapsaicyna znajduje się w ostrych papryczkach.
Kapsaicyna znajduje się w ostrych papryczkach. (Adobe Stock)

Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym przypisywany do grupy alkaloidów. Jest obecna w ostrych papryczkach. Odpowiada za ich pikantny, wyrazisty smak. Substancji przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Warto jednak wiedzieć, że wykazuje je wyłącznie stosowana w bardzo małych dawkach. W większych ilościach staje się substancją toksyczną.

spis treści

1. Co to jest kapsaicyna?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy alkaloidów. Jest wytwarzany przez rośliny z rodziny Capsicum (pieprzowiec). Substancja po raz pierwszy została wyodrębniona i opisana przez amerykańskiego chemika Johna Clougha Thresha w 1876 roku.

Gdzie występuje kapsaicyna? Naturalnie w papryce chili. Zawierają ją także jej odmiany. W jakich warzywach jest kapsaicyna? To papryka jalapeño, piri-piri, Habanero i tabasco.

Zadaniem kapsaicyny jest ochrona roślin przed roślinożercami oraz grzybami. Substancja odpowiada za ostry, piekący smak. Im wyższa zawartość związku, tym papryczka jest ostrzejsza.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Ilość kapsaicyny, czyli ostrość potrawu czy produktu jest mierzona w skali Scoville’a (w skrócie: SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi 16 000 000 SHU. Przyjmuje się, że jeden gram kapsaicyny odpowiada 15-16 milionom jednostek SHU.

W zdecydowanie mniejszych ilościach kapsaicyna znajduje się również w przyprawach. Dla celów przemysłowych pozyskuje się ją głównie z papryki chili. Czysta kapsaicyna występuje w postaci bezwonnego, białego, krystalicznego proszku.

2. Właściwości kapsaicyny

Kapsaicynie przypisuje się właściwości prozdrowotne: antyoksydacyjne, odchudzające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne oraz termoregulacyjne. Dzięki nim substancja:

  • może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia (choroby wieńcowej oraz zawałów mięśnia sercowego),
  • stosowana miejscowo działa przeciwbólowo,
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi,
  • zapobiega pojawieniu się wrzodów żołądka,
  • w formie sprayu do nosa znajduje zastosowanie w niealergicznego nieżytu nosa,
  • przyspiesza spalanie tłuszczów, stymuluje termogenezę, zmniejsza apetyt, stad zawierają ją różne tabletki na odchudzanie.

3. Działanie kapsaicyny

Właściwości kapsaicyny opierają się głównie na jej oddziaływaniu z receptorami waniloidowymi TRPV1, które są zlokalizowane na zakończeniach neuronów czuciowych oraz w mózgu, wątrobie, nerkach, pęcherzu moczowym.

Jak działa kapsaicyna? Uczucie palenia i bólu związane z jej spożywaniem to skutek bezpośredniej interakcji z neuronami układu nerwowego. Substancja wpływa na neurony odpowiedzialne za uczucie ciepła i bólu.

Choć po spożyciu papryczki pojawia się wrażenie ciepła i parzenia, kontakt z nią nie powoduje trwałych uszkodzeń tkanek. Jak zneutralizować kapsaicyny, czyli co robić, by złagodzić palący smak po konsumpcji ostrej papryczki?

Ponieważ substancja jest rozpuszczalna w alkoholu i tłuszczach, a nie w wodzie, pomóc może wypicie szklanki tłustego mleka lub kieliszek alkoholu. Można też przepłukać usta olejem roślinnym.

4. Zastosowanie kapsaicyny

Kapsaicyna jest związkiem, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. To dodatek nadający żywności pikantny smak oraz barwnik.

Czysta kapsaicyna, z uwagi na jej toksyczność w większych dawkach, jest jedynie dodawana w niewielkiej ilości do różnych produktów: przypraw, sosów czy gotowej żywności. Kapsaicyna jest stosowana również w medycynie. To substancja dodawana do różnych preparatów w formie ekstraktu z papryki chili.

Stosuje się je zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (głównie pod postacią maści, kremów i plastrów stosowana jako środek przeciwbólowy w bólach przewlekłych, dolegliwościach wywołanych neuropatią cukrzycową, w chorobie zwyrodnieniowej stawów, w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz dolegliwościom związanych z łuszczycą).

Ekstrakt z papryki chili jest dodatkiem do pomadek do ust, których zadaniem jest ich powiększenie. Substancja bywa stosowana do produkcji broni chemicznej. Zawierają ją proszki i aerozole wykorzystywane do samoobrony (np. gaz pieprzowy). Ich użycie wywołuje łzawienie, pieczenie, ból, zaczerwienienie skóry, podrażnienie nosa i kaszel.

5. Szkodliwość kapsaicyny – skutki uboczne

Kapsaicyna stosowana w niedużych stężeniach jest nieszkodliwa, może także przynosić korzyści zdrowotne. Nadużywana może być toksyczna i groźna. Maksymalna dopuszczalna dawka kapsaicyny wynosi 50-5000 mg/kg masy ciała.

Po spożyciu dużej ilości kapsaicyny mogą pojawić się różne działania niepożądane, takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, a także kaszel, zawroty i bóle głowy czy podrażnienie gardła. Symptomy jej przedawkowania to problemy z oddychaniem, sinienie skóry praz konwulsje. Przyczyną zgonu są zaburzenia oddychania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze