Kapusta lepsza niż suplementy? Może chronić przed rakiem
Coraz częściej słyszymy o egzotycznych super food, które mają cudownie wpływać na zdrowie. Tymczasem pospolite warzywa jak kapusta czy kalafior mogą chronić nas przed rakiem. Badacze zaobserwowali, że obecne w warzywach glukozynolany mogą hamować rozwój komórek nowotworowych.
W tym artykule:
Właściwości warzyw krzyżowych
Naukowcy przyjrzeli się warzywom krzyżowym i zwrócili uwagę na ich dobroczynny wpływ na zdrowie, w tym zapobieganie zmianom nowotworowym.
Warzywa krzyżowe to warzywa kapustne, rzepakowe, część roślin oleistych, ale i chrzan czy gorczyca. Zaliczamy do nich dobrze nam znaną kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, rzepę, jarmuż, rzodkiewkę, rzepak czy rukiew wodną.
Warzywa te od lat cieszą się opinią jednych z najzdrowszych roślin. Ich niezwykłe właściwości zawdzięczamy bogactwu witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, które nie tylko wspierają układ odpornościowy, ale także odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają m.in. witaminę C, PP i kwas foliowy, a także selen, potas, wapń, żelazo. Są źródłem karotenoidów i antyoksydantów.
Zobacz także: Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi
Oczywiście warto wspomnieć, że różnią się one między sobą zawartością konkretnych składników. Przykładowo, jarmuż to skarbnica witaminy A, a brokuły i brukselka dostarczają dużych ilości kwasu foliowego.
Jednak najcenniejszą zaletą spożywania warzyw krzyżowych jest ich działanie antynowotworowe.
Naturalna ochrona przed rakiem
Za działanie antyrakowe warzyw krzyżowych odpowiedzialne są glukozynolany – naturalne związki chemiczne, które nadają charakterystyczny gorzki lub ostry smak warzywom. Przykładem glukozynolanu jest sulforafan, występujący głównie w brokułach.
Sulforafan wykazuje zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Wspomaga detoksykację organizmu i może hamować rozwój komórek rakowych.
Badania na myszach i szczurach przeprowadzone przez National Cancer Institute pokazało, że związki powstające z rozpadu glukozynolanów: indole oraz izotiocyjaniny, chronią komórki przed uszkodzeniem oraz unieszkodliwiają czynniki rakotwórcze. Ponadto działają detoksykująco i wzmacniają układ pokarmowy.
Inne badania, opublikowane w 2007 roku w czasopiśmie "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" podkreślają znaczenie regularności spożywania warzyw krzyżowych. Osoby, które przynajmniej raz w tygodniu spożywały produkty z tej grupy, mogły znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Dieta z kapustą czy brokułami jest powiązana z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory piersi, prostaty płuc, żołądka, trzustki.
Jak włączyć warzywa krzyżowe do diety?
Grupa warzyw krzyżowych jest na tyle duża, że daje nam to spory wybór różnych form podania.
Można spożywać je na surowo, np. jako składniki sałatki, wtedy bowiem są najcenniejszym źródłem sulforafanu. Gotowane będą łatwiejsze do strawienia, a kiszone to świetne źródło probiotyków, które z kolei łagodzą problemy trawienne, wpływają korzystnie na układ odpornościowy i również wykazują właściwości antynowotworowe.
Źródło:
"Żywność. Nauka. Technologia. Jakość"
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.