Kawa i herbata mogą chronić przed osteoporozą. Zaskakujące wyniki badań

Czy codzienna filiżanka kawy lub herbaty może pomóc naszym kościom? Najnowsza metaanaliza opublikowana w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition" sugeruje, że tak i to zaskakująco skutecznie. Wyniki badania obejmującego ponad pół miliona uczestników pokazują, że regularne picie tych popularnych napojów może obniżać ryzyko rozwoju osteoporozy nawet o jedną czwartą.

Zaskakujące wyniki badań. Tak kawa i herbata mogą wpływać na kościZaskakujące wyniki badań. Tak kawa i herbata mogą wpływać na kości
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kawa i herbata dla zdrowych kości

Na swoim profilu w portalu X (dawniej Twitter) reumatolog dr Bartosz Fiałek zwrócił uwagę na nową publikację naukową, która może zmienić nasze spojrzenie na codzienne rytuały związane z piciem kawy i herbaty.

"Na łamach "Frontiers in Nutrition" ukazała się duża i interesująca metaanaliza (14 badań na ~563 tysiącach uczestników obserwowanych w latach 2008-2024) dotycząca potencjalnego wpływu spożywania kawy i herbaty na ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Osoby spożywające kawę notowały o 21 proc. niższe ryzyko rozwoju osteoporozy, a spożywające herbatę – o 25 proc. niższe ryzyko rozwoju osteoporozy" - pisze lekarz.

Dieta na mocne kości

Zobacz także: Częściej "dopadają" kobiety. Atakują kości, stawy, serce lub układ nerwowy

"Cichy złodziej kości"

Osteoporoza to choroba, w której dochodzi do zmniejszenia gęstości mineralnej kości oraz pogorszenia ich struktury. Konsekwencją jest zwiększona łamliwość i ryzyko złamań – zwłaszcza w obrębie bioder, kręgosłupa i nadgarstków.

Szacuje się, że problem ten dotyka około 18 proc. populacji światowej, a jego znaczenie rośnie wraz ze starzeniem się społeczeństw. Wśród głównych czynników ryzyka wymienia się m.in. niedobór witaminy D, siedzący tryb życia, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, diety ubogie w wapń i białko oraz niektóre choroby przewlekłe.

Od dawna toczy się także dyskusja na temat wpływu kofeiny, głównego składnika kawy, na zdrowie kości. Nowa analiza rzuca na ten temat więcej światła.

Niższe ryzyko osteoporozy

Metaanaliza opublikowana w Frontiers in Nutrition objęła 14 badań obserwacyjnych z lat 2008–2024, w których wzięło udział 562838 uczestników w wieku 40 lat i więcej. Przeanalizowano wpływ regularnego spożywania kawy i herbaty na ryzyko rozwoju osteoporozy, rozumianej zgodnie z definicją WHO jako T-score ≤ –2.5 (czyli znacznie obniżona gęstość kości).

Główne wyniki:

  • spożywanie kawy wiązało się ze spadkiem ryzyka osteoporozy o 21 proc.;
  • spożywanie herbaty wiązało się ze spadkiem ryzyka o 25 proc.

Co ważne, największe korzyści obserwowano u osób pijących co najmniej jedną filiżankę kawy dziennie oraz herbatę co najmniej cztery razy w tygodniu.

Zaskakujące? Niekoniecznie. Zarówno kawa, jak i herbata to bogate źródła polifenoli – związków o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Kawa zawiera m.in. kwas chlorogenowy, a herbata – katechiny, zwłaszcza EGCG (epigallokatechina galusan), które mogą korzystnie wpływać na metabolizm kości.

Kawa może ograniczać aktywność osteoklastów (komórek odpowiedzialnych za rozkład kości) oraz wspierać różnicowanie osteoblastów (komórek budujących kość). Herbata wykazuje działanie chroniące mikrostrukturę kości i może pozytywnie wpływać na mikrobiotę jelitową, co również ma znaczenie dla zdrowia kości.

Zdrowy nawyk

Oczywiście, jak podkreślają autorzy badania, efekty te zależą od dawki i indywidualnej wrażliwości. Duże ilości kofeiny mogą mieć działanie odwrotne – np. zwiększać wydalanie wapnia z moczem. Kluczem wydaje się więc umiarkowane i regularne spożycie.

O ile trudno wyobrazić sobie, że sama kawa lub herbata uchroni kogokolwiek przed osteoporozą, wyniki tej metaanalizy wskazują, że mogą być one elementem profilaktyki – obok aktywności fizycznej, zbilansowanej diety i suplementacji witaminy D.

Warto dodać, że autorzy podkreślają potrzebę dalszych badań – np. nad różnicami między rodzajami kawy (Arabica vs Robusta), metodami parzenia oraz wpływem różnych odmian herbat (zielonej, czarnej, oolong) na kości.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. X
  2. Frontiers in Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin