Kawa pomoże dożyć setki? Lekarz wyjaśnia, dlaczego i kiedy warto ją pić
Sięganie po kawę może pomóc żyć dłużej i zdrowiej – pod warunkiem, że trzymamy się prostej zasady.
W tym artykule:
Sekret długowieczności w filiżance
Hiszpański kardiolog, dr Aurelio Rojas z Regionalnego Szpitala Uniwersyteckiego w Maladze, przekonuje, że poranna kawa może mieć wpływ na długość i jakość życia. Na Instagramie obserwuje go już ponad 400 tys. użytkowników. W opublikowanym filmie lekarz powołuje się na badania naukowców z Tulane University Obesity Research Centre w Nowym Orleanie. Zespół ten przez 20 lat obserwował zdrowie 20 tys. osób pijących kawę i porównywał je z osobami, które tego napoju unikały.
Wyniki są zaskakujące. U osób pijących kawę rano odnotowano o 30 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca i o 16 proc. niższe generalne ryzyko zgonu w ciągu następnych 10 lat. Kluczowy był jednak moment spożycia – tylko poranna kawa przynosiła takie efekty. Pijąc ją po południu, nie odnotowano już żadnych korzyści.
Dr Rojas tłumaczy, że spożycie kofeiny po godzinie 12:00 zaburza nasz rytm dobowy oraz produkcję hormonów, takich jak melatonina i kortyzol, odpowiedzialnych za sen i poziom stresu. W efekcie organizm może odczuwać większe napięcie, co niweluje potencjalne korzyści zdrowotne.
"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków
Co daje nam kawa?
Kawa to źródło cennych składników odżywczych – witamin B2 i B5, potasu oraz magnezu, które wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie krwi i poziom cukru. Z kolei antyoksydanty obecne w kawie mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o 10 proc.
Co więcej, badania z Singapuru, obejmujące 12,5 tys. osób, wykazały, że osoby pijące codziennie cztery lub więcej filiżanek kawy były mniej narażone na wystąpienie objawów fizycznej słabości w starszym wieku. Ryzyko osłabienia organizmu zmniejszało również regularne picie zielonej i czarnej herbaty.
Choć nie dowiedziono bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego, naukowcy przypuszczają, że to kofeina i przeciwutleniacze zawarte w tych napojach mogą spowalniać procesy starzenia i chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi.
Wniosek? Poranna kawa może być nie tylko rytuałem, ale też inwestycją w zdrową przyszłość.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
Lu Qi z zespołem, "Coffee drinking timing and mortality in US adults" (2025), European Heart Journal.
Matthias Henn, Andrea J. Glenn, Walter C Willett, Miguel A Martínez-González, Qi Sun, Frank B Hu, "Coffee drinking timing and mortality in US adults" (2025), European Heart Journal.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.