Trwa ładowanie...
Przeczytaj raport abcZdrowie
Temat miesiąca: Alkohol

Kolagen rybi – właściwości, zalety, działanie. Jaki wybrać?

Kolagen rybi to produkt, który wciąż zyskuje na popularności. Stosuje się go w przypadku problemów ze stawami i pierwszymi objawami starzenia, także jako wsparcie dla osób uprawiających intensywnie sport. Jakie ma właściwości i na co pomaga? Który produkt wybrać? Czy z jego zażywaniem wiąże się ryzyko działań niepożądanych?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

spis treści

1. Co to jest kolagen rybi?

Kolagen rybi jest pozyskiwany ze skór takich ryb jak tuńczyk, rekin żarłacz czy dorsz. Ponieważ substancja wykazuje duże podobieństwo do kolagenu, który wytwarza ludzki organizm, uznaje się go za jeden z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w celu uzupełnienia jego niedoboru.

Kolagen to ważny składnik tkanki łącznej. Stanowi niemal 30% wszystkich białek produkowanych przez ludzki organizm. Jego bardzo ważny, ponieważ:

  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie stawów, kości i chrząstek,
  • jest podstawowym budulcem skóry, ścięgien, naczyń krwionośnych oraz rogówek oka,
  • przyczynia się do utrzymania gładkości, elastyczności i jędrności skóry,
  • ma właściwości ochronne narządów wewnętrznych, w tym nerek, żołądka i wątroby.

Rola kolagenu jest nie do przecenienia. Niestety z biegiem lat organizm ludzki traci umiejętność jego wytwarzania w optymalnych dawkach. Wówczas z pomocą przychodzi kolagen, także rybi.

Warto wspomnieć, że kolagen z ryb może być wykorzystywany w przemyśle fotograficznym, skórzanym, biotechnologicznym. Można zastosować go w produkcji nici chirurgicznych, protez, a także jako nośnik substancji w medycynie.

2. Właściwości rybiego kolagenu

Każdy kolagen, niezależnie od tego, skąd pochodzi, ma podobny skład. Znajdują się w nim takie aminokwasy jak hydroksyprolina, glicyna czy prolina. Najczęściej kolagen pozyskuje się ze skór bydlęcych, wieprzowych oraz rybich.

Wyróżnia się przy tym kolagen typu I, najbardziej wartościowy dla organizmu, ponieważ stanowi nawet do 90% wszystkich białek kolagenowych oraz kolagen typu II, który warto zażywać w celu poprawieniu elastyczności i ruchliwości stawów.

Kolagen rybi ma wiele zalet. Wykazuje dużą skuteczność ze względu na swoją podobną budowę chemiczną do kolagenu ludzkiego. Wyróżnia go dużo wyższa biodostępność niż w przypadku przyjmowania chociażby kolagenu wieprzowego. Kolagen rybi, z uwagi na rzadsze wiązania chemiczne między poszczególnymi włóknami, cechuje wysoka rozpuszczalność.

Co ważne, w przypadku stosowania kolagenu rybiego nie pojawia się ryzyko zachorowania na chorobę Creutzfelda-Jacoba (chorobę „wściekłych krów”), jak ma to miejsce w przypadku kolagenu bydlęcego. Ma to związek z tym, że białko kolagenowe z bydła może zawierać tak zwane priony, cząsteczki chorobotwórcze.

3. Na co pomaga rybi kolagen?

Stosowanie rybiego kolagenu wpływa nie tylko na pracę stawów, ale i wzmocnienie odporności układu ruchu na urazy i kontuzje oraz wycieranie się mazi stawowej.

Dostarczanie go organizmowi może się również przyczynić do polepszenia wyglądu i funkcji skóry, zmniejszenia jej podatności na tworzenie się zmarszczek oraz odgnieceń. Wpływa również na poprawę wyglądu włosów i paznokci.

Białko pochodzące z kolagenu może również pomóc przy chorobie zwyrodnieniowej stawów. Jest także wsparciem dla układu krążenia i układu trawiennego.

4. Jaki kolagen wybrać?

Można kupić kolagen w wielu postaciach, pochodzący z różnych źródeł: kolagen rybi, bydlęcy i wieprzowy. Aby znaleźć najlepszy produkt, warto prześledzić internetowe wpisy w typie: „kolagen do picia ranking”.

Na rynku najbardziej popularnym środkiem jest kolagen rybi w proszku, który wyróżnia się szybkim i łatwym wchłanianiem. Preparat jest przeznaczony do rozpuszczania w wodzie. Można go także dodawać do napojów i koktajli, ponieważ nie ma smaku i zapachu.

Z kolei kolagen rybi w tabletkach wchłania się nieco wolniej. Ważne, by zawsze popijać go dużą ilością wody. Zawsze należy stosować się do zaleceń producenta.

5. Skutki uboczne

Przyjmowanie rybiego kolagenu może wywołać działania niepożądane. Możliwe jest pojawienie się ogólnego osłabienia, bóli mięśniowych i stawowych, problemów z wypróżnianiem się, kwaśnego oddechu lub nieprzyjemnego posmaku w ustach.

Ponieważ kolagen rybi może być na tyle oczyszczony w procesie produkcji, że jego właściwości alergizujące są niemal zerowe, w przeciwieństwie do innego pochodzenia kolagenów raczej nie wywołuje alergii.

Zdecydowana większość skutków ubocznych ma miejsce, w przypadku nieprzestrzegania zaleceń dotyczących dawkowania. Obecnie przyjmuje się, że maksymalna dzienna dawka wynosi 4000 mg na dobę. Kolagen naturalny z ryb może być stosowany u dzieci. Stosowanie kolagenu w ciąży powinno być omówione z lekarzem prowadzącym.

Zobacz także:

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza