Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Masło klarowane a laktoza i inne właściwości

Avatar placeholder
19.05.2023 14:15
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bije na głowę i to pod wieloma względami.
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bije na głowę i to pod wieloma względami. (Adobe stock)

Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bije na głowę i to pod wieloma względami. Jakie ma właściwości? Cechuje je mocniejszy aromat, a także większa odporność na wysokie temperatury i trwałość. Czy jest zdrowe? Jak je stosować?

spis treści

1. Masło klarowane a laktoza

Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym i produktem pochodzenia zwierzęcego. Otrzymuje się je poprzez powolne ogrzewanie masła tradycyjnego. Celem jest usunięcie wody i stałych cząstek mleka, które nie są tłuszczami, takich jak białka mleka (kazeina) i laktoza (cukier mleczny).

Wytrącają się one w postaci piany na powierzchni tłuszczu lub na dnie naczynia. Zarówno pianę, jak i powstały osad, usuwa się poprzez przecedzenie masła przez sitko. Następnie przelewa się je do innego naczynia. Z kilograma masła tradycyjnego uzyskuje się około 700-800 g masła klarowanego.

Czy masło klarowane ma laktozę?

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Masło klarowane, dzięki „oczyszczeniu” z laktozy i białek mleka, jest bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy i uczulonych na białko mleka. Może być także stosowane przez ludzi, którzy muszą ograniczać białko, głównie zwierzęce (np. chorzy z niewydolnością nerek).

2. Zalety masła klarowanego

Korzystnym efektem klarowania masła jest jego smak (czuć w nim orzechowe nuty), ale i podwyższenie tak zwanego punktu dymienia. To temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i powstają tlenki cholesterolu oraz nadtlenki lipidowe, substancje niekorzystne dla zdrowia. W przypadku masła klarowanego wynosi ona więcej niż 250 stopni Celsjusza.

W przypadku masła tradycyjnego jest to około 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu masło klarowane może być stosowane do smażenia i pieczenia potraw w wyższej temperaturze niż masło tradycyjne bez szkody dla zdrowia.

Masło klarowane - do czego użyć?

Jeśli chodzi o zastosowanie masła klarowanego, używa się go tak, jak masło tradycyjne: do smażenia, pieczenia, gotowania (nadaje się także do smarowania pieczywa, choć jest to nieco trudniejsze, bo jest twardsze niż masło klasyczne).

3. Masło klarowane - właściwości

Jakie właściwości ma masło klarowane? Ma wiele zalet. To nie tylko wspomniana nieobecność białka i laktozy oraz wyższy punkt dymienia, ale i długi termin przydatności do spożycia. Klarowanie masła znacząco wpływa na długość okresu bezpiecznego przechowywania produktu. W warunkach chłodniczych można je trzymać w lodówce nawet 15 miesięcy, a poza nią, w temperaturze pokojowej, około 9 miesięcy.

Czym jeszcze masło klarowane różni się od tradycyjnego masła, ale i masła ghee, z którym jest utożsamiane?

Masło klarowane a tradycyjne masło

Po zakończeniu klarowania masło ma płynną konsystencję, przejrzysty i złocisty kolor oraz lekko orzechowy aromat. Po zastygnięciu przypomina masło tradycyjne, choć ma bardziej intensywny, żółty kolor.

Masło klarowane a masło ghee

Nazwa masło klarowane często jest stosowana zamiennie z terminem masło ghee. Jest to jednak błędem. Masło ghee jest odmianą masła klarowanego, ale proces jego ogrzewania trwa dłużej. Klaruje się je do momentu, aż cząstki na dnie naczynia zaczną nabierać brązowego koloru. To sprawia, że ma bardziej orzechowy aromat i ciemniejszy kolor niż masło klarowane.

4. Czy masło klarowane jest zdrowe?

Czy masło klarowane jest zdrowe? Sięgając po nie należy pamiętać, że jest to tłuszcz zwierzęcy o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać. Masło klarowane zawiera dużą ilość cholesterolu (300 mg w 100 g).

Dobra wiadomość jest taka, że występuje on w formie nieutlenionej. Po spożyciu masła klarowanego podnosi się poziom cholesterolu, przy czym znacznie wzrasta poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zaś „złego”, czyli formy LDL, zdecydowanie mniej.

Niemniej masło klarowane ma potencjał leczniczy. Okazuje się bowiem, że zawiera krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz kwas CLA, przeciwutleniacze, witaminy A, D, E, K i z grupy B (B1, B2, B3, B4, B6) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, cynk, miedź.

Dzięki temu masło klarowane może:

  • poprawiać pamięć i zdolności poznawcze,
  • wspierać leczenie alergii,
  • poprawiać pracę układu trawiennego, korzystnie wpływać na kondycję przewodu pokarmowego, zwiększać wydzielanie soku żołądkowego,
  • wspierać układ odpornościowy,
  • poprawiać stan układu kostnego (za co odpowiada witamina K i D),
  • przyspieszać metabolizm, wpływać na szybszy rozkład pokarmu w żołądku,
  • zwiększać wykorzystanie zgromadzonego tłuszczu, przyczyniać się do redukcji masy ciała,
  • łagodzić stany zapalne przewodu pokarmowego, do czego prowadzi zmniejszenie wydzielania prostaglandyn i leukotrienów,
  • mieć korzystny wpływ na kondycję skóry (dzięki obecności przeciwutleniaczy),
  • wpływać na lepsze wchłanianie wapnia, pomagać w zapobieganiu chorobom kości, takich jak na przykład osteoporoza,
  • mieć pozytywny wpływ na narząd wzroku (dzięki witaminie A i kwasom tłuszczowym), a i zapobiegać zespołowi suchemu oka oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze