Trwa ładowanie...

Masz siniaki na ciele bez wyraźnej przyczyny? To może być znak, który wysyła organizm

Podatność na siniaki może świadczyć o małopłytkowości, niewydolności wątroby, jak również zaburzeniach krzepliwości krwi i związanej z nią hemofilią albo o chorobie von Willebranda. Przyczyn może być wiele. W niektórych przypadkach sińce sygnalizują wyraźny niedobór witaminy K. Jakie są objawy niedoboru tej witaminy?

spis treści

1. Niedobór witaminy K

Witamina K jest potrzebna do rozwoju tkanki kostnej oraz prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. W uproszczeniu chroni organizm przez wykrwawieniem, odpowiada za proces gojenia się ran i prawidłowe hamowanie krwotoków oraz zmniejsza ryzyko złamań kości. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów świadczących o niedoborze tej witaminy jest pojawienia się na ciele siniaków bez wyraźnej przyczyny.

Zobacz film: "Robią ci się często siniaki? To może być małopłytkowość"

Jakie są objawy niedoboru wit. K?

  • pojawianie się na ciele siniaków,
  • krwawienie z nosa,
  • obfite miesiączki,
  • problem z zatamowaniem ran po zadrapaniach, skaleczeniach,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • krew w moczu,
  • krwawienie z przewodu pokarmowego.
Siniaki na ciele mogą świadczyć o niedoborze wit. K
Siniaki na ciele mogą świadczyć o niedoborze wit. K (Getty Images)

2. Jakie produkty zawierają wit. K?

Niedobory witaminy K występują niezwykle rzadko, bo ta witamina jest obecna w większości produktów spożywczych, w związku z tym zazwyczaj dobrze zbilansowana dieta wystarcza. Problem pojawia się przede wszystkim u osób, które cierpią na zaburzenia procesu trawienia lub wchłaniania w przewodzie pokarmowym, konsekwencją mogą być niedobory witamin i minerałów. Wchłanianie wit. K może utrudniać również część leków oraz nadmierne spożywanie alkoholu.

Jakie produkty zawierają najwięcej wit.K?

  • boćwina - 100 g dostarcza 830 µg witaminy K, czyli aż 692 proc. zalecanego dziennego spożycia;
  • jarmuż - pół szklanki gotowanego jarmużu dostarcza aż 443 proc. zalecanego dziennego spożycia; 100 g - 817 µg wit. K;
  • szpinak - 100 g dostarcza 483 µg wit. K;
  • brokuły - w 100 g znajdziemy 141 µg wit. K;
  • brukselka - w 100 g znajdziemy 140 µg wit. K;
  • śliwki - w 100 g znajdziemy 60 µg. wit. K;
  • fasolka szparagowa - 100 g dostarcza 48 µg wit. K;
  • kiwi - 100 g dostarcza 40 µg wit. K;
  • awokado - w 100 g znajdziemy 21 µg wit. K, czyli ok. 18 proc. dziennego zapotrzebowania.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza