Masz siniaki na ciele bez wyraźnej przyczyny? To może być znak, który wysyła organizm
Podatność na siniaki może świadczyć o małopłytkowości, niewydolności wątroby, jak również zaburzeniach krzepliwości krwi i związanej z nią hemofilią albo o chorobie von Willebranda. Przyczyn może być wiele. W niektórych przypadkach sińce sygnalizują wyraźny niedobór witaminy K. Jakie są objawy niedoboru tej witaminy?
1. Niedobór witaminy K
Witamina K jest potrzebna do rozwoju tkanki kostnej oraz prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi. W uproszczeniu chroni organizm przez wykrwawieniem, odpowiada za proces gojenia się ran i prawidłowe hamowanie krwotoków oraz zmniejsza ryzyko złamań kości. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów świadczących o niedoborze tej witaminy jest pojawienia się na ciele siniaków bez wyraźnej przyczyny.
Jakie są objawy niedoboru wit. K?
- pojawianie się na ciele siniaków,
- krwawienie z nosa,
- obfite miesiączki,
- problem z zatamowaniem ran po zadrapaniach, skaleczeniach,
- problemy z gojeniem się ran,
- krew w moczu,
- krwawienie z przewodu pokarmowego.
2. Jakie produkty zawierają wit. K?
Niedobory witaminy K występują niezwykle rzadko, bo ta witamina jest obecna w większości produktów spożywczych, w związku z tym zazwyczaj dobrze zbilansowana dieta wystarcza. Problem pojawia się przede wszystkim u osób, które cierpią na zaburzenia procesu trawienia lub wchłaniania w przewodzie pokarmowym, konsekwencją mogą być niedobory witamin i minerałów. Wchłanianie wit. K może utrudniać również część leków oraz nadmierne spożywanie alkoholu.
Jakie produkty zawierają najwięcej wit.K?
- boćwina - 100 g dostarcza 830 µg witaminy K, czyli aż 692 proc. zalecanego dziennego spożycia;
- jarmuż - pół szklanki gotowanego jarmużu dostarcza aż 443 proc. zalecanego dziennego spożycia; 100 g - 817 µg wit. K;
- szpinak - 100 g dostarcza 483 µg wit. K;
- brokuły - w 100 g znajdziemy 141 µg wit. K;
- brukselka - w 100 g znajdziemy 140 µg wit. K;
- śliwki - w 100 g znajdziemy 60 µg. wit. K;
- fasolka szparagowa - 100 g dostarcza 48 µg wit. K;
- kiwi - 100 g dostarcza 40 µg wit. K;
- awokado - w 100 g znajdziemy 21 µg wit. K, czyli ok. 18 proc. dziennego zapotrzebowania.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.