Trwa ładowanie...

Miechunka – właściwości, działanie, przeciwwskazania

Miechunka jest wieloletnią rośliną, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Wykorzystuje się ją w kuchni, florystyce i medycynie ludowej. Jej jedyną jadalną częścią są owoce. Zarówno liście, jak i korzenie mogą być toksyczne oraz trujące. Jakie właściwości lecznicze ma roślina? Dlaczego i kiedy zachować ostrożność podczas jej konsumpcji?

spis treści

1. Co to jest miechunka?

Miechunka (Physalis L.) to rodzaj roślin z rodziny psiankowatych, do której należą także pomidory, ziemniaki, bakłażany, papryka czy czereśnie. Obejmuje około 90 gatunków, z czego dla jadalnych owoców uprawiane są trzy.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

To miechunka rozdęta, miechunka pomidorowa oraz miechunka peruwiańska. Roślina naturalnie występuje w Ameryce, w strefie międzyzwrotnikowej.

Miechunka rozdęta, choć wydaje pomarańczowe, jadalne owoce, jest traktowana jako roślina dekoracyjna. Uprawa miechunki rozdętej w ogrodzie jest bardzo prosta. Roślina wymaga niewielu zabiegów pielęgnacyjnych.

Miechunka pomidorowa, nazywana także pomidorem skórzastym, jest rośliną, której jadalną część stanowi owoc jagodowy swoim wyglądem przypominający pomidorki koktajlowe.

Miechunka peruwiańska posiada mniejsze, bardzo soczyste i smaczne owoce. Jej inne nazwy to rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, wenezuelskie topo-tono, miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska.

2. Miechunka - właściwości lecznicze i prozdrowotne

Miechunka od wieków stosowana była w medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości. Ma to związek z tym, że jej owoce są zasobne w:

  • witaminy: witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, witamina K,
  • minerały: wapń, żelazo, fosfor,
  • błonnik,
  • antyoksydanty, w tym fenole i witanolidy o działaniu przeciwutleniającym,
  • przyswajalne cukry.

Z tego powodu miechunkę można stosować w celach leczniczych podczas przeziębienia czy innej infekcji wirusowej. Ma także działanie profilaktyczne, ponieważ:

  • wspiera odporność i zdolności obronne organizmu,
  • neutralizuje wolne rodniki, działając przeciwstarzeniowo,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwalergiczne,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym, może stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych i nowotworowych,
  • pomaga w łagodzeniu lub zapobieganiu chorobom takim jak ślepota nocna,
  • poprawia nastrój,
  • pomaga łagodzić stany zapalne, takie jak zapalenie stawów, toczeń czy nieswoiste zapalenie jelit (IBD),
  • pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ uszczelnia naczynia krwionośne.

Niegdyś miechunkę wykorzystywano w leczeniu zapalenia wątroby, skóry, ale także malarii, reumatyzmu oraz astmy.

3. Zastosowanie miechunki

Miechunkę, która ma żółte, jadalne jagody (wyglądem przypominają małe pomidorki) o orzeźwiającym, słodko-kwaskowatym smaku, wykorzystuje się w kuchni, robiąc z niej przetwory, nalewki, koktajle, galaretek, a także sałatki.

Miechunka sprawdza się jako dodatek do jogurtów, jaglanki, komosanki czy owsianki i dań z ryżu, a także jako przekąska, ale i składnik sosów do mięsa czy owoców morza. Spożywać można zarówno suszone, jak i świeże owoce miechunki (suszone owoce miechunki często stosowane są podobnie jak rodzynki).

Warto wspomnieć, że miechunka rozdęta, owoce której są pomarańczowym, rozdętym kielichem przywodzącym na myśl chińskie lampiony, to oryginalna ozdoba deserów czy wypieków.

Miechunka suszona znajduje także zastosowanie we florystyce. Jest elementem różnych kompozycji, bukietów czy wianków. Ponadto jest to popularna roślina ozdobna, którą można spotkać w przydomowych ogródkach.

4. Miechunka – przeciwwskazania i środki ostrożności

Choć nie istnieją przeciwwskazania do spożywania miechunki świeżej czy suszonej, należy zachować ostrożność. Okazuje się bowiem, ze owoc może szkodzić.

Czy miechunka jest trująca? Okazuje się, że owszem, ponieważ poza jadalnymi owocami rośliny te są trujące - zawierają alkaloidy. To substancje, które mogą powodować zatrucie.

Ponadto spożywanie niedojrzałych, zielonych owoców zasobnych w alkaloid solaninę, może wywołać bóle brzucha i głowy, wymioty, nudności.

Konsumując miechunkę należy zachować ostrożność w przypadku leczenia choroby przewlekłej, ponieważ owoce rośliny mogą wchodzić w interakcje z różnymi lekami (najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem).

Miechunka w ciąży i podczas karmienia piersią wprawdzie nie jest zakazana, ale zalecane jest powstrzymanie się od jej konsumpcji.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza