Mocny konkurent zielonej herbaty. Uszczelnia żyły, chroni przed zakrzepami

Soba-cha to napar z prażonych nasion gryki, popularny w Japonii i Korei. Jest naturalnie bezkofeinowy, o orzechowym aromacie, a badania pokazują, że może dostarczać cennych polifenoli – przede wszystkim rutyny i kwercetyny.

Soba cha to napar z gryki tatarskiejSoba cha to napar z gryki tatarskiej
Źródło zdjęć: © Getty
Karolina Rozmus

Soba-cha. Właściwości zdrowotne

Soba-cha to nie indyjski "chai", lecz japońska herbata z prażonej gryki (często z odmiany tatarskiej, wyjątkowo bogatej w rutynę). Gryka tatarska zawiera nawet 100 razy więcej rutyny niż zwykła gryka. Rutyna i powstająca z niej kwercetyna wykazują silne działanie antyoksydacyjne oraz hamują aktywność α-glukozydazy w jelicie, co może wspierać kontrolę poposiłkowej glikemii.

Kwercetyna i rutyna to spokrewnione flawonoidy – silnie bioaktywne związki roślinne obecne m.in. w gryce, cebuli, jabłkach i cytrusach. Badania wskazują na ich działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, korzystny wpływ na śródbłonek naczyń, kontrolę glikemii oraz stabilizację komórek tucznych. Mogą zatem wspierać profilaktykę cukrzycy, ale i chorób układu krążenia. Rutyna i jej pochodne są klasyfikowane jako substancje wenoprotekcyjne, co oznacza, że mogą zmniejszać przepuszczalność i kruchość naczyń oraz łagodzić objawy zastoju żylnego. Regularne sięganie po produkty bogate w rutynę i kwercetynę może więc chronić m.in. przed zakrzepicą, zawałem serca czy udarem mózgu.

Jak przygotować soba-cha?

To właśnie te związki stoją za zainteresowaniem soba-chą jako napojem funkcjonalnym. W praktyce znaczenie ma sposób parzenia. W eksperymencie z prażonymi otrębami gryki tatarskiej pierwsze zalanie gorącą wodą (>95 stopni C) dało napar o bardzo wysokim stężeniu rutyny (ok. 389 mg/L), wielokrotnie wyższym niż z ziaren. Kolejne parzenia dawały coraz mniej aktywnych związków. Prażenie nadaje naparowi charakterystyczny, lekko karmelowy smak, a także dezaktywuje rutynozydazę – enzym, który mógłby szybko rozłożyć rutynę. Jednocześnie część rutyny może przechodzić w kwercetynę, a całkowita zdolność antyoksydacyjna po długim prażeniu spada. Dlatego też warto wybierać herbaty z kontrolowanym procesem prażenia (często deklarowane przez producenta).

Jak parzyć soba-cha poprawnie? Na kubek (250–300 ml) wsyp 1–2 łyżeczki prażonej gryki, zalej wodą o temperaturze powyżej 95 stopni Celsjusza i parz 3–5 minut. Ziarno możesz zalać ponownie, ale to pierwszy napar jest najcenniejszy pod względem zawartości rutyny. Napój można pić na ciepło i na zimno - dobrze łączy się z posiłkami o wysokim indeksie glikemicznym (np. białe pieczywo), "tonując" odpowiedź glukozy zgodnie z mechanizmem hamowania α-glukozydazy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Food Research International
  2. Food Sci. Technol. Res. (2019): Relationship between Color Change and Rutin Content in Roasted Tartary Buckwheat Bran
  3. Plants (2021): Roasted Tartary Buckwheat Bran as a Material for Producing Rutin-Rich Tea Beverages

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"