Najdroższy grzyb świata rośnie w Polsce. Za 1 kg trzeba zapłacić 8,5 tys. zł

Nie, nie chodzi o trufle. To grzyb, który był uznany za wymarły w Polsce, a dziś możemy go spotkać w lesie. Gąska sosnowa, bo o niej mowa, powróciła do polskich lasów po stuletniej nieobecności.

Gąska sosnowa to najdroższy grzyb świataGąska sosnowa to najdroższy grzyb świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Wyjątkowy grzyb

Gąska sosnowa, zwana też opieńką sosnową, prośnianką sosnową, matsutake, opieńką matsutake, ale i Świętym Graalem grzybiarza, to jeden z najbardziej cenionych i najdroższych grzybów na świecie – obok trufli białej, smardzów czy himalajskiego kordycepsu. Skąd wyjątkowość tej rośliny? Przede wszystkim jest to grzyb rzadko występujący w naturze. Jest trudny do znalezienia, rosnący ukryty głęboko w ściółce leśnej. I co ważne, nie można go hodować – występuje wyłącznie w naturalnym środowisku.

Ceni się również jego charakterystyczny cynamonowy aromat oraz delikatny smak. Gąska sosnowa idealnie nadaje się do zup i dań z ryżem. Pasuje też do jajek oraz glonów morskich.

Właściwości gąski sosnowej

Spożywanie tego drogiego grzyba wiąże się z licznymi korzyściami dla zdrowia. Zawiera liczne białka, witaminy, aminokwasy oraz substancje wspierające odporność i walkę z chorobami. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, ale i uspokajające. W medycynie tradycyjnej gąskę ceni się ze względu na jej pozytywny wpływ na samopoczucie. Ma wspomagać zdrowie psychiczne i wspierać walkę ze stresem. Niektóre badania wskazują, że substancje zawarte w matsutake mogą hamować rozwój nowotworów bez skutków ubocznych.

Powrót do Polski po 100 latach

W Polsce gąska sosnowa po raz pierwszy została opisana w 1921 roku. Przez dekady uważano ją za wymarłą, aż do sensacyjnego odkrycia w 2021 roku w lasach Pomorza. Kilka lat później grzyb pojawił się także w rejonie Babiej Góry. Obecnie wiadomo, że rośnie w naszych lasach – ale bardzo rzadko i wyłącznie w ściśle określonych warunkach. W Polsce jej zbieranie jest dozwolone, jednak sprzedaż zabroniona, ponieważ nie widnieje na liście gatunków dopuszczonych do obrotu handlowego.

Cenna gąska

Ceny matsutake są astronomiczne. W Japonii za kilogram tego grzyba trzeba zapłacić nawet do 8,5 tys. zł, a za najpiękniejsze okazy – jeszcze więcej. Głównym powodem tak wysokich cen jest rzadkość występowania oraz coraz mniejsze zbiory na rodzimych terenach – wpływają na to m.in. choroby drzew i zmiany klimatyczne. W związku z tym Japonia sprowadza matsutake z Chin, Korei, a nawet USA i Skandynawii.

Gąska jest uwielbiana w Azji. Ze względu na wspomniany intensywny, cynamonowy aromat i delikatny smak cenią go kucharze ze wschodniej części kontynentu. Gąska sosnowa to też grzyb, który jest ważnym elementem kultury i tradycji japońskiej. W kraju kwitnącej wiśni uznawany jest za rarytas niemal narodowy, często pełni rolę podarunku z okazji awansów, ślubów czy wyjątkowych świąt.

Niebezpieczna pomyłka

Choć matsutake jest cennym nabytkiem dla każdego grzybiarza, należy być wyjątkowo ostrożnym. Można go pomylić z trującymi gatunkami, takimi jak włośnianka korzeniasta czy gąska ognista. Ich podobieństwo zewnętrzne bywa mylące, a spożycie może skończyć się tragicznie. Dlatego w razie wątpliwości warto udać się z grzybem do stacji sanitarno-epidemiologicznej – tam specjaliści bezpłatnie go zidentyfikują.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"