Trwa ładowanie...

Najgorsze produkty. Zwiększają ryzyko miażdżycy i podnoszą cholesterol

Coraz więcej mówi się o zdrowym żywieniu, ale wiele osób wciąż popełnia podstawowe błędy. Przypominamy listę produktów najgorszych dla serca i układu krążenia.

Zobacz film: "Niemy zawał serca"

1. Tłuszcze mogą powodować choroby serca i układu krążenia

Zdrowa dieta nie zawsze oznacza rezygnację z ulubionych potraw. Do wszystkiego należy jednak podchodzić z umiarem i rozwagą.

Słodki deser jest dobrym pomysłem, pod warunkiem, że będzie odpowiednio skomponowany. Podobnie przedstawia się sprawa mięs lub tłuszczów. Wiele zależy od tego, po które i jak często sięgamy.

Niektóre produkty polecane jako zdrowe, niestety takimi nie są lub nie każdemu służą. Jednym z wrogów zdrowego serca i układu krążenia są margaryny do pieczenia.

Ich proces wytwarzania generuje powstawanie izomerów trans kwasów tłuszczowych. W trosce o zdrowie należy ich unikać.

Mogą powodować podwyższanie poziomu złego cholesterolu. Wzrasta też poziom lipoproteiny, odpowiedzialnej za ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Izomery trans kwasów tłuszczowych obniżają też poziom dobrego cholesterolu. Uważa się, że sprzyjają również rozwojowi cukrzycy typu 2.

2. Nadmiar cukru w diecie może powodować choroby serca i układu krążenia

Słodki deser to dobry pomysł, jeśli zjemy np. owoce. Do produkcji ciast i ciastek używa się utwardzonych tłuszczów, które są źródłem tłuszczów trans.

Gotowe produkty piekarnicze i cukiernicze są w większości produkowane na bazie szkodliwych tłuszczów. W dodatku zawierają bardzo duże ilości cukru, który również nie jest wskazany w zdrowej diecie.

Cukier nie zawsze pojawia się na etykietach jako "cukier". Wszelkie syropy np. glukozowy lub glukozowo-fruktozowy albo kukurydziany to również substancje słodzące.

Nadmiar cukru może skutkować szeregiem chorób serca i układu krążenia, m.in. niewydolnością serca i nadciśnieniem.

Niezdrową pułapką są też śmietanki do kawy i gotowe kawy rozpuszczalne. Są w nich zawarte nierzadko tłuszcze lub oleje roślinne oraz duże ilości cukru.

Poranna kawa z ciasteczkiem nie jest dobrym początkiem dnia. Lepszym pomysłem jest pełnoziarniste pieczywo i zielona herbata.

Cukier kryje się również w gazowanych napojach, a także w pozornie zdrowych napojach. Dosładzane są one cukrem, co może prowadzić do nadwagi i chorób serca. Badania wykazały, że wskutek nadmiaru cukru w diecie problemy ze zdrowiem mają nawet osoby o prawidłowej masie ciała.

3. Mięso czerwone i mięso przetworzone podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Mięso przetworzone i mięso czerwone są źródłami tłuszczów nasyconych. Skutkiem ich spożywania jest podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi.

Spożywanie mięsa w nadmiarze może skutkować miażdżycą, chorobą wieńcową, udarem i zawałem. To skutek przekształcania przez organizm zawartej w mięsie L-karnityny w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), negatywnie wpływający na zdrowie.

4. Fast foody zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca nawet o 80 proc.

Jedzenie w fast foodach jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Nadmiar tłuszczów, cukrów, soli i wysoka kaloryczność mogą prowadzić do chorób serca i układu krążenia.

Badania opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wykazały, że wystarczy już jeden tygodniowo posiłek w fast foodzie, aby zwiększyło się o 20 proc. ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca.

Dwie lub trzy wizyty tygodniowo przekładają się na 50 proc. większe ryzyko. U osób bywających w fast foodach co najmniej cztery razy w tygodniu, prawdopodobieństwo choroby niedokrwiennej serca wzrasta do 80 proc.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.