Trwa ładowanie...

Powoduje kurczenie mózgu, osłabia pamięć i IQ. Neurolog radzi omijać z daleka

 Patrycja Pupiec
13.08.2023 14:28
Najgorszy wybór dla mózgu. Neurolog radzi unikać nadmiaru cukru w diecie
Najgorszy wybór dla mózgu. Neurolog radzi unikać nadmiaru cukru w diecie (Getty Images)

Każdy mózg zmienia się wraz z upływem czasu. Pogorszenie sprawności umysłowej jest konsekwencją starzenia, ale upośledzeniu funkcji poznawczych możemy zapobiegać na różne sposoby. Jednym z nich jest odpowiednia dieta, która pozwoli utrzymać zdrowy mózg jak najdłużej. Neurolog wyjaśnia, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu w trosce o zdrowie mózgu, a których z nich wystrzegać się jak ognia.

spis treści

1. "Jesteśmy tym, co jemy"

Zasadę "chcesz mieć silne mięśnie, musisz dużo ćwiczyć" można także przełożyć w kontekście zdrowia mózgu. Stymulacja narządu pozwoli zachować go w zdrowiu długie lata. Zgłębianie wiedzy na dany temat, gry edukacyjne, robienie znanych czynności w nowy sposób to tylko kilka z recept na to, jak o niego dbać.

W kontekście zdrowia mózgu, a także całego układu nerwowego, nie można zapominać o diecie. Wiele produktów, po jakie często sięgamy, może negatywnie wpływać na pamięć, IQ, funkcje poznawcze i nastrój.

Zobacz film: "Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców"

- Jest dużo prawdy w powiedzeniu "jesteśmy tym, co jemy". Sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na układ pokarmowy. Ogólnie rzecz biorąc, działa na wszystkie narządy. Spożywając niektóre produkty regularnie, możemy nabawić się różnych problemów, dlatego, że wpływ żywienia na zdrowie, także na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, jest bardzo istotny – wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska, neurolog z Grupy LUX MED.

2. Trzy produkty najgorsze dla mózgu

Lekarka wskazuje produkty, które szczególnie negatywnie wpływają na zdrowie mózgu. Są to duże ilości prostego cukru, wysoko przetworzona żywność oraz substancje psychoaktywne.

Zbyt dużo cukru w diecie – co potwierdzają badania naukowe – sprzyja uszkodzeniu neuronów i pojawieniu się stanów zapalnych. Jedno z badań opublikowanych w 2017 roku w czasopiśmie "Alzheimer's & Dementia" wykazało, że nadmiar cukru sprzyja kurczeniu mózgu. Osoby, które często sięgają po produkty bogate w cukier, mają gorszą pamięć, mniejszą ogólną objętość mózgu i znacznie mniejszy hipokamp.

Wiele z analiz naukowych wskazuje także na niebezpieczną korelację między jedzeniem wysoko przetworzonej żywności, a większym ryzykiem demencji. Wpływ na takie wyniki może mieć m.in. tłuszcze nasycone i sód, których pełne są przetworzone posiłki.

W szczególności słone produkty mogą sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu, a w konsekwencji utrudniać dopływ krwi do mózgu oraz obniżać koncentrację, negatywnie wpływać na pamięć i zdolności organizacyjne człowieka.

Substancje psychoaktywne to zdecydowanie najwięksi wrogowie zdrowego mózgu. Każda z nich działa na system nagrody, które odpowiada za odczuwanie przyjemności, stąd lepsze samopoczucie, euforia. Mózg łączy zachowanie z danym stanem i zachęca do powtarzania przyjemności.

- Alkohol w niewielkiej ilości od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale jego nadużywanie albo spożywanie codziennie, nie ma dobrego wpływu na mózg – wyjaśnia ekspertka i dodaje, że gdy już musimy sięgnąć po alkohol raz na jakiś czas, to lepiej wypić lampkę czerwonego wina, w którym znajduje się resweratrol, czyli przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

3. W trosce o zdrowie mózgu warto się nimi zajadać

Dietą można również wspomagać zdrowie mózgu i układu nerwowego. Jak podkreśla dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska ważne, by działać przeciwzapalnie, aby komórki układu nerwowego pracowały jak najlepiej.

- W tym przypadku świetnie sprawdzą się kwasy tłuszczowe omega-3. Ich dobrym źródłem są ryby takie jak sardynki, makrela, łosoś, śledź czy olej rzepakowy – wymienia neurolog.

W trosce o zdrowie mózgu nie można również zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu. Jeśli organizm będzie nieprawidłowo nawodniony, nie będzie funkcjonować tak, jak powinien. – Dwa litry wody dziennie to minimum – wskazuje lekarka.

- Warto sięgać po witaminę D3, kurkuminę, wspomniany resweratrol, który znajdziemy również w gorzkiej czekoladzie, ciemnych winogronach, owocach jagodowych. A także w skórce pomidora, dlatego nie warto go obierać – podkreśla dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze