Najlepsza pora na śniadanie. Zmniejsza ryzyko cukrzycy o 60 proc.
Najnowsze badania wskazują, że znaczenia ma nie tylko, co spożywamy, ale również pora posiłków. Naukowcy wyliczyli, że zjedzenie śniadania po godzinie 9 zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 - nawet o 59 proc.
## Kto jest najbardziej narażony na cukrzycę typu 2?
Wśród najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2 lekarze wymieniają niezdrową dietę, nadmierną masą ciała, niski poziom aktywności fizycznej oraz palenie papierosów.
Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2:
- nadwaga (BMI >25 kg/m2),
- mała aktywność fizyczna,
- kobiety z przebytą cukrzycą ciążową,
- nadciśnienie tętnicze (>140/90 mmHg),
- zaburzenia gospodarki lipidowej,
- kobiety z zespołem policystycznych jajników (PCO),
- osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Nowe badania wskazują na niedoceniany czynnik, który może ograniczyć ryzyko rozwoju choroby - porę spożywania posiłków. Dietetycy od dawna wymieniali śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia.
Ostatnie badania naukowców z Barcelońskiego Instytutu Zdrowia Globalnego dowodzą, że jedzenia śniadania o konkretnej porze może ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
1. O której powinno się jeść śniadanie?
Badanie obserwacyjne objęło grupę ponad 100 tys. osób. Uczestnicy wypełniali ankiety żywieniowe, w których wpisywali m.in. co jedli i w jakich godzinach. W trakcie prowadzenia obserwacji odnotowano 963 nowe przypadki cukrzycy typu 2.
Naukowcy odkryli, że ryzyko zachorowania było istotnie wyższe w grupie osób, które regularnie jadły śniadanie po godzinie 9:00 rano, w porównaniu z tymi, które jadły śniadanie przed godziną 8:00.
- Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny - wyjaśnia Anna Palomar-Cros, jedna z autorów badania. - Nasze wyniki pokrywają się z dwiema metaanalizami, z których wynika, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 - dodaje.
Naukowcy zauważyli, że częstsze spożywanie posiłków (około pięciu razy dziennie), również wiązało się z mniejszą zachorowalnością na cukrzycę typu 2. Ryzyko rozwoju choroby było z kolei większe wśród osób, które jadły duże posiłki po 22:00.
- Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed 8 rano i ostatni posiłek przed 19 mogą pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 – puentuje Manolis Kogevinas, współautor badania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.