Najlepsza pora na śniadanie. Zmniejsza ryzyko cukrzycy o 60 proc.

Najnowsze badania wskazują, że znaczenia ma nie tylko, co spożywamy, ale również pora posiłków. Naukowcy wyliczyli, że zjedzenie śniadania po godzinie 9 zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 - nawet o 59 proc.

O której jeść śniadanie? Zmiana codzienniego nawyku może zmnieszyć ryzyko cukrzycyO której jeść śniadanie? Zmiana codzienniego nawyku może zmnieszyć ryzyko cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

## Kto jest najbardziej narażony na cukrzycę typu 2?

Wśród najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2 lekarze wymieniają niezdrową dietę, nadmierną masą ciała, niski poziom aktywności fizycznej oraz palenie papierosów.

Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2:

Unikaj tych alkoholi. Wyeliminuj ryzyko cukrzycy

  • nadwaga (BMI >25 kg/m2),
  • mała aktywność fizyczna,
  • kobiety z przebytą cukrzycą ciążową,
  • nadciśnienie tętnicze (>140/90 mmHg),
  • zaburzenia gospodarki lipidowej,
  • kobiety z zespołem policystycznych jajników (PCO),
  • osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Nowe badania wskazują na niedoceniany czynnik, który może ograniczyć ryzyko rozwoju choroby - porę spożywania posiłków. Dietetycy od dawna wymieniali śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia.

Ostatnie badania naukowców z Barcelońskiego Instytutu Zdrowia Globalnego dowodzą, że jedzenia śniadania o konkretnej porze może ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

O której powinno się jeść śniadanie?

Badanie obserwacyjne objęło grupę ponad 100 tys. osób. Uczestnicy wypełniali ankiety żywieniowe, w których wpisywali m.in. co jedli i w jakich godzinach. W trakcie prowadzenia obserwacji odnotowano 963 nowe przypadki cukrzycy typu 2.

Badania: Zjedzenie śniadania po 9:00 rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc., w porównaniu z osobami, które jedzą śniadanie przed 8:00
Badania: Zjedzenie śniadania po 9:00 rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc., w porównaniu z osobami, które jedzą śniadanie przed 8:00 © Adobe Stock

Naukowcy odkryli, że ryzyko zachorowania było istotnie wyższe w grupie osób, które regularnie jadły śniadanie po godzinie 9:00 rano, w porównaniu z tymi, które jadły śniadanie przed godziną 8:00.

- Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny - wyjaśnia Anna Palomar-Cros, jedna z autorów badania. - Nasze wyniki pokrywają się z dwiema metaanalizami, z których wynika, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 - dodaje.

Naukowcy zauważyli, że częstsze spożywanie posiłków (około pięciu razy dziennie), również wiązało się z mniejszą zachorowalnością na cukrzycę typu 2. Ryzyko rozwoju choroby było z kolei większe wśród osób, które jadły duże posiłki po 22:00.

- Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed 8 rano i ostatni posiłek przed 19 mogą pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2 – puentuje Manolis Kogevinas, współautor badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"