Najlepsza przekąska na wieczór. Zaspokaja głód, nie powoduje tycia
Wieczorny atak głodu to stan, którego wszyscy doświadczamy. To bardzo dobrze znane uczucie potrafi być jednak nie tylko uciążliwe, ale powodować szereg niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych, w tym przybieranie na wadze. Na szczęście są sprawdzone sposoby, by poradzić sobie z napadami głodu.
W tym artykule:
Co zrobić, gdy przed snem dopada nas mały głód?
Jedzenie w późnych wieczornych godzinach może zakłócać sen, ponieważ organizm zamiast odpoczywać musi trawić, co zwiększa też ryzyko refluksu i zgagi, zaburza gospodarkę hormonalną i cukrową, a to z kolei przyczynia się do tycia. Wieczorem metabolizm działa na wolniejszych obrotach, co wiąże się z tym, że kalorie nie są spalane w tak efektywny sposób, jak podczas dnia. W efekcie takie działanie na dłuższą metę powoduje przybieranie na wadze. Jak się od tego uwolnić?
Z pewnością kluczowa jest silna wola, a także właściwe planowanie posiłków w ciągu dnia, szczególnie zjedzenie zbilansowanej kolacji na około 3 godziny przed snem. Kolacja powinna być bogata w białko, najlepiej z niską zawartością cukrów prostych. Jeśli jednak przed snem dopada nas mały głód, z którym nie jesteśmy w stanie walczyć, czy jest coś, na co można sobie pozwolić?
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny jest bogaty w białko, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Stabilizuje poziom cukru we krwi i ma niski indeks glikemiczny, zatem dobrze hamuje głód. 100 gramów chudego jogurtu (2 proc. zawartości tłuszczu) to około 60-70 kcal, zatem naprawdę niewiele.
Skyr
Jeszcze lepszą opcją od jogurtu naturalnego jest jogurt typu skyr. 100 gramów to podobna zawartość kalorii - około 60-70 kcal, ale zdecydowanie większa ilość białka. Skyr występuje w naturalnej wersji smakowej, a także owocowej, przy czym warto podkreślić, że wszelkie dodatki wiążą się z wyższą kalorycznością produktu.
Sałatka z pomidora
Pomidory mają dużo witamin, minerałów i są zasobne w wodę. Dwa duże pomidory to zaledwie 60 kcal (ok. 180 gramów), a można zrobić z nich sałatkę i np. posypać szczypiorkiem. Jedząc wieczorną przekąskę w takiej postaci nie ma możliwości, abyśmy od tego przytyli.
Szparagi
Szparagi to kolejne warzywo, na które można pozwolić sobie podczas wieczornego ataku głodu. Oprócz tego, że zawierają niewiele kalorii - około 20 kcal w 100 gramach, mają również szereg właściwości odchudzających. Przede wszystkim wspierają metabolizm, dzięki zawartości dwóch cennych związków.
Pierwszy z nich o nazwie asparagina (z grupy aminokwasów endogennych) działa pobudzająco na nerki i metabolizm białek. Drugi to inulina, czyli rodzaj rozpuszczalnego błonnika usprawniającego trawienie, pełniący rolę prebiotyku.
Dodatkowo, szparagi działają moczopędnie i oczyszczająco, wspomagając usuwanie nadmiaru wody z organizmu i zmniejszając uczucie ciężkości i opuchnięcia.
Fasolka szparagowa
Następna na naszej liście jest fasolka szparagowa. To warzywo, po które bez obaw można sięgnąć wieczorem - w 100 gramach pociętej fasolki szparagowej znajduje się około 27-31 kcal. Spokojnie można sobie pozwolić na porcję 200 czy też 250 gramową. Poza tym fasolka zawiera błonnik, który na dłużej pomaga utrzymać uczucie sytości i ma niską zawartość tłuszczu.
Kalarepa
Wielu z nas ma słabość do wszelkich słonych przekąsek wieczorową porą. Zwłaszcza podczas wieczornego seansu filmowego nachodzi nas ochota na zjedzenie chipsów, orzeszków, paluszków itp. Tymczasem dla wszystkich miłośników chrupania mamy dobrą wiadomość - doskonałą alternatywą jest kalarepa.
To warzywo jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i przyspiesza trawienie. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie przyczynia się do gwałtownych skoków cukru we krwi, ograniczając napady wilczego głodu. W większości składa się z wody, zawiera wiele minerałów i witamin, dostarcza zaledwie 27 kcal w 100 gramach.
Marchewki
Jako zamiennik chipsów i paluszków polecamy jeszcze jedno zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Marchewka, bo o niej mowa, jest bogata w błonnik, wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Jest słodka w smaku, a przy tym niskoglikemiczna, co oznacza, że nie wywołuje gwałtownych skoków cukru we krwi.
Jest również zasobna w beta-karoten, związek chemiczny, z którego organizm człowieka wytwarza witaminę A. Witamina A z kolei wspiera procesy regeneracji, działa korzystnie na skórę i odporność, co jest istotne przy wprowadzaniu zmian w diecie. Poza tym zawiera tylko 35-41 kcal w 100 gramach, więc można ją chrupać w sporej ilości bez wyrzutów sumienia.
Gotowane jajko
Dla osób, którym warzywne przekąski nie przynoszą oczekiwanej satysfakcji, proponujemy gotowane jajko. Jedno gotowane jajko średniej wielkości (około 55-60 g) ma mniej więcej 75-80 kcal. Jego ogromną zaletą jest to, że zawiera pełnowartościowe białko, które jest sycące i zmniejsza ryzyko podjadania. Jajko to bogactwo wielu witamin i zdrowych tłuszczów.
Odżywka białkowa
Jeśli wieczorem dopada nas chęć na coś słodkiego, można skusić się na smakową odżywkę białkową. W zależności od rodzaju i firmy, ma ona około 100-125 kcal w porcji (porcja to zazwyczaj 25-30 g). Białko jest bardzo polecane osobom, które często odczuwają głód, ponieważ syci na dłużej. Produkty białkowe uznawane są za sprzymierzeńców podczas odchudzania.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.