Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D? 

Nie bez powodu mówi się, że najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. To właśnie pod wpływem jego promieni w skórze syntezowany jest ten cenny składnik. Niestety, w naszej strefie klimatycznej możemy czerpać witaminę D ze słońca tylko latem. Przez resztę roku należy stosować suplementy oraz wzbogacać dietę o produkty zawierające ją w swym składzie. Należy przy tym pamiętać, że większość z nich zawiera jej zbyt mało, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie produktów / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Ryby morskie

To najlepsze pokarmowe źródła witaminy D. Dorsz, śledź, makrela, węgorz, łosoś powinny być częścią codziennej diety. Jeśli każdego dnia jesz ryby i nie unikasz promieni słonecznych, pokrywasz znaczną część zapotrzebowania na witaminę D.

/ 6Kawior

Obraz
© Zdjęcie kawioru / Shutterstock

Kojarzy się z luksusem i wykwintnymi potrawami. Kawior dostarcza nie tylko doznań smakowych, ale również składników odżywczych. Ikra ryb zawiera fosfor, cynk, jod i magnez, a także witaminy A, E oraz D. Warto od czasu do czasu sięgnąć po kawior, pamiętając, że nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest zdrowy.

/ 6Jajka

Obraz
© Zdjęcie jajka / Shutterstock

Warto jeść je regularnie, ponieważ są źródłem białka, witamin i minerałów. W żółtku znajduje się również witamina D, której niewystarczająca podaż może mieć poważne skutki dla organizmu. Dwa duże jajka pokrywają ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na "słoneczną" witaminę. Składnik ten jest szczególnie ważny dla zdrowia, ale nie tylko. Niski poziom witaminy D może skutkować obniżeniem odporności, problemami ze snem i ogólnym osłabieniem organizmu.

/ 6Ryby z puszki

Obraz
© Zdjęcie sardynek / Shutterstock

Lubisz tuńczyka i sardynki z puszki? To świetnie, bo właśnie w tych produktach znajduje się sporo witaminy D. Wystarczy 100 gramów sardynek, żeby pokryć aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Małe rybki są też świetnym źródłem witaminy B12.

/ 6Grzyby

Obraz
© Zdjęcie grzybów / Shutterstock

Możesz być zaskoczony, ale grzyby są dobrym źródłem witaminy D. Jej zawartość zależy od rodzaju – najwięcej tego cennego składnika znajdziesz w pieczarkach portobello, grzybach shitake i smardzach. Niestety, nie są to popularne odmiany i trudno spotkać je w sklepach.

/ 6Mleko i nabiał

Obraz
© Zdjęcie sera / Shutterstock

Maślanka, jogurt, mleko, sery czy masło również zawierają witaminę D. W produktach tych jest jej jednak zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu. Nie oznacza to, że nie warto po nie sięgać – traktujmy nabiał jako dodatkowe źródło witaminy D. Szczególnie polecamy włoską ricottę, która ma w swym składzie nawet pięć razy więcej tego składnika niż inne sery.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"