Najlepsze produkty na odporność według Bosackiej. "Jedz codziennie"

W sezonie infekcji wiele osób sięga po kolejne suplementy na odporność, tymczasem najskuteczniejsze wsparcie mamy często… w lodówce i domowej spiżarni. Naturalne probiotyki, warzywa, owoce i przyprawy mogą realnie wzmocnić barierę jelitową i ułatwić organizmowi walkę z drobnoustrojami. Na takie właśnie, proste i tanie produkty stawia Katarzyna Bosacka w swoim najnowszym nagraniu na Instagramie.

Odporność można skutecznie wzmacniać prostymi, zupełnie naturalnymi produktamiOdporność można skutecznie wzmacniać prostymi, zupełnie naturalnymi produktami
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram
Marta Słupska

5 grup produktów na odporność według Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka, dziennikarka, prezenterka i autorka książek o zdrowym gotowaniu, w najnowszej rolce na Instagramie przypomina, że odporność można skutecznie wzmacniać prostymi, zupełnie naturalnymi produktami, zamiast drogich suplementów. Jakimi?

Na początku wymienia zakwasy i kiszonki (np. z buraków czy kapusty), które dostarczają bakterii probiotycznych wspierających mikroflorę jelitową – a to właśnie w jelitach w dużej mierze "rodzi się" odporność. Zwraca też uwagę na owoce i warzywa bogate w witaminę C, które pomagają komórkom układu immunologicznego działać sprawniej oraz na białe warzywa – czosnek, cebulę, kalafior i kapustę – wykazujące naturalne działanie przeciwbakteryjne.

W jej zestawie nie mogło zabraknąć przypraw: kurkumy o silnych właściwościach przeciwzapalnych oraz imbiru, który rozgrzewa i wspiera walkę z drobnoustrojami.

Witamina D w walce z rakiem jelita grubego

Dietę domyka grupa "żywych" produktów mlecznych – fermentowane napoje, takie jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka, będące kolejnym, łatwo dostępnym źródłem korzystnych bakterii probiotycznych.

- Chcesz być zdrowy i nie chorować? Jedz codziennie produkty z tych pięciu kategorii - mówi Bosacka na nagraniu.

Zakwasy i kiszonki

Zakwasy (np. z buraków) i kiszonki (kapusta, ogórki, kimchi) to naturalne probiotyki. Zawierają żywe kultury bakterii mlekowych, które zasiedlają jelita i pomagają odbudować lub utrzymać prawidłową mikrobiotę. A właśnie jelita są jednym z kluczowych "centrów dowodzenia" odpornością – duża część komórek układu immunologicznego znajduje się w obrębie przewodu pokarmowego.

Zdrowa flora bakteryjna pomaga uszczelniać barierę jelitową, hamuje rozwój patogennych bakterii i wspiera produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie. Dodatkowo proces kiszenia zwiększa biodostępność niektórych witamin i składników mineralnych.

Coraz lepiej poznajemy też naukowe podstawy działania kiszonek. W 2025 r. zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis opublikował badanie w czasopiśmie "Applied and Environmental Microbiology", w którym porównano wpływ surowej kapusty i kiszonej kapusty na komórki nabłonka jelitowego w modelu laboratoryjnym.

Okazało się, że tylko w pełni sfermentowana kapusta chroniła komórki jelita przed uszkodzeniami wywołanymi stanem zapalnym, podczas gdy surowa kapusta i sama zalewa nie dawały takiego efektu. Naukowcy powiązali tę ochronę z unikalnym zestawem metabolitów powstających w trakcie fermentacji – m.in. z kwasem mlekowym i innymi związkami bioaktywnymi – co potwierdza, że kiszonki mogą realnie wspierać zdrowie jelit i pośrednio odporność.

Owoce i warzywa bogate w witaminę C

Papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki, cytrusy, kiszona kapusta czy truskawki to prawdziwe bomby witaminy C. Ten składnik jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki odpornościowe (np. limfocyty i neutrofile) przed uszkodzeniem oksydacyjnym powstającym podczas walki z drobnoustrojami.

Witamina C wspiera też produkcję kolagenu, który jest ważny dla prawidłowej struktury skóry i błon śluzowych – naturalnej bariery ochronnej organizmu. Bierze udział w dojrzewaniu i sprawnym funkcjonowaniu komórek układu immunologicznego oraz może nieco skracać czas trwania infekcji, jeśli w organizmie nie ma jej niedoborów.

Białe warzywa: czosnek, cebula, kalafior, kapusta

Czosnek i cebula zawierają związki siarkowe (m.in. allicynę), którym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wspierają one organizm w walce z drobnoustrojami, a dodatkowo mogą działać delikatnie przeciwzapalnie.

Kalafior i kapusta, oprócz błonnika, dostarczają również związków z grupy glukozynolanów, które w organizmie przekształcają się w substancje wpływające na procesy detoksykacji i regulację stanów zapalnych. Do tego błonnik z tych warzyw stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych, co pośrednio przekłada się na mocniejszą odporność.

Przyprawy: kurkuma i imbir

Kurkuma zawiera kurkuminę – związek o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. W badaniach pokazuje ona zdolność do modulowania reakcji układu odpornościowego, m.in. poprzez wpływ na mediatory stanu zapalnego. Imbir natomiast działa rozgrzewająco, poprawia ukrwienie błon śluzowych dróg oddechowych i również wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Dodawanie tych przypraw do codziennych potraw (np. zup, curry, herbat, koktajli) może delikatnie wspierać organizm w walce z infekcjami i łagodzić objawy przeziębienia.

Fermentowane napoje mleczne: kefir, jogurt, maślanka

Kefiry, jogurty naturalne i maślanki to źródło bakterii probiotycznych (m.in. Lactobacillus, Bifidobacterium), które – podobnie jak w przypadku kiszonek – korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Regularne spożywanie takich produktów wiąże się z lepszą szczelnością bariery jelitowej, ograniczeniem przewlekłego stanu zapalnego niskiego stopnia i większą gotowością układu odpornościowego.

Dodatkowo fermentowane napoje mleczne dostarczają łatwiej przyswajalnego białka, wapnia oraz witamin z grupy B, ważnych m.in. dla prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ogólnej kondycji organizmu.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: Instagram, ucdavis.edu

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału