Trwa ładowanie...

Najzdrowsze wino. Nie szkodzi, zawiera cenne związki

 Katarzyna Prus
22.09.2023 07:35
Pij takie wino. Ekspertka przekonuje, że jest zdrowe
Pij takie wino. Ekspertka przekonuje, że jest zdrowe (Getty Images)

Choć bezalkoholowe wino nie każdemu przypada do gustu, niewątpliwie ma istotną zaletę. Okazuje się, że jest dobre dla zdrowia. Prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie tłumaczy, w czym tkwi jego sekret.

spis treści

1. Wino bezalkoholowe nie szkodzi zdrowiu

Prof. Ewa Stachowska przypomina, że każda ilość alkoholu jest toksyczna i w zależności od indywidualnych predyspozycji może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych - od choroby nowotworowej po zaburzenia snu.

Dlatego, jeśli mamy ochotę na wino, lepszą opcją pod kątem zdrowotnym jest to bezalkoholowe.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

"Wino bezalkoholowe jest zdrowe" - przekonuje na Instagramie prof. Stachowska.

Tłumaczy, że taki trunek ma mniej więcej o połowę mniej kilokalorii niż wino alkoholowe. Szklanka musującego wina bezalkoholowego zawiera ok. 35 kcal w porównaniu do 75 kcal w szklance prosecco (10,5 proc. zawartości alkoholu). Z kolei szklanka czerwonego wina bezalkoholowego zawiera 30 kcal w porównaniu do 90 kcal w szklance czerwonego wina (12,5 proc. zawartości alkoholu).

2. Wino bezalkoholowe nie traci cennych związków

Ponadto w czerwonym winie bezalkoholowym można znaleźć cenne związki polifenolowe, bo z trunku (po fermentacji) usuwany jest tylko alkohol.

Podobnie jak czerwone wino alkoholowe zawiera m.in. resweratrol.

Resweratrol może pomagać w leczeniu m.in. niektórych typów raka (piersi, prostaty, jelita grubego), zaburzeń neurologicznych (np. choroby Alzheimera), chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2.

Ten cenny związek można znaleźć przede wszystkich w ciemnych winogronach i w czerwonym winie. Czerwone wino może zawierać od 0,2 do 5,8 mg/l resweratrolu, a jego ilość substancji zależy od rodzaju grona użytego w produkcji trunku.

W białym winie resweratrol również jest obecny, jednak w dużo mniejszych ilościach. Różnica ta wynika ze sposobu wytwarzania win: czerwone powstaje z fermentowania całych owoców wraz ze skórką, białe – po obraniu gron ze skórki.

Na skalę przemysłową produkuje się preparaty z resweratrolem z rdestowca ostrokończystego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmi? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze