Najzdrowsze wino. Nie szkodzi, zawiera cenne związki

Choć bezalkoholowe wino nie każdemu przypada do gustu, niewątpliwie ma istotną zaletę. Okazuje się, że jest dobre dla zdrowia. Prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie tłumaczy, w czym tkwi jego sekret.

Pij takie wino. Ekspertka przekonuje, że jest zdrowePij takie wino. Ekspertka przekonuje, że jest zdrowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Wino bezalkoholowe nie szkodzi zdrowiu

Prof. Ewa Stachowska przypomina, że każda ilość alkoholu jest toksyczna i w zależności od indywidualnych predyspozycji może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych - od choroby nowotworowej po zaburzenia snu.

Dlatego, jeśli mamy ochotę na wino, lepszą opcją pod kątem zdrowotnym jest to bezalkoholowe.

"Wino bezalkoholowe jest zdrowe" - przekonuje na Instagramie prof. Stachowska.

Tłumaczy, że taki trunek ma mniej więcej o połowę mniej kilokalorii niż wino alkoholowe. Szklanka musującego wina bezalkoholowego zawiera ok. 35 kcal w porównaniu do 75 kcal w szklance prosecco (10,5 proc. zawartości alkoholu). Z kolei szklanka czerwonego wina bezalkoholowego zawiera 30 kcal w porównaniu do 90 kcal w szklance czerwonego wina (12,5 proc. zawartości alkoholu).

Wino bezalkoholowe nie traci cennych związków

Ponadto w czerwonym winie bezalkoholowym można znaleźć cenne związki polifenolowe, bo z trunku (po fermentacji) usuwany jest tylko alkohol.

Podobnie jak czerwone wino alkoholowe zawiera m.in. resweratrol.

Resweratrol może pomagać w leczeniu m.in. niektórych typów raka (piersi, prostaty, jelita grubego), zaburzeń neurologicznych (np. choroby Alzheimera), chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2.

Ten cenny związek można znaleźć przede wszystkich w ciemnych winogronach i w czerwonym winie. Czerwone wino może zawierać od 0,2 do 5,8 mg/l resweratrolu, a jego ilość substancji zależy od rodzaju grona użytego w produkcji trunku.

W białym winie resweratrol również jest obecny, jednak w dużo mniejszych ilościach. Różnica ta wynika ze sposobu wytwarzania win: czerwone powstaje z fermentowania całych owoców wraz ze skórką, białe – po obraniu gron ze skórki.

Na skalę przemysłową produkuje się preparaty z resweratrolem z rdestowca ostrokończystego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmi? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów