Napędza mózg. Naukowcy odkryli kluczowy pierwiastek
Zdrowa dieta to naturalne paliwo dla mózgu. Naukowcy odkryli, że jednym z kluczowych pierwiastków, których nie powinno w niej zabraknąć, jest miedź. W czym konkretnie może pomóc?
W tym artykule:
Miedź na pamięć i koncentrację
Coraz więcej badań sugeruje, że miedź w diecie może odgrywać większą rolę w zdrowiu mózgu, niż wcześniej sądzono. Z najnowszego badania opublikowanego w na łamach "Nature Scientific Reports" wynika, że starsi Amerykanie spożywający więcej produktów bogatych w miedź (optymalna dawka to ok. 1,2–1,6 mg) – takich jak owoce morza, ciemna czekolada czy orzechy – lepiej wypadali w testach pamięci i koncentracji.
Jednak wyniki te są złożone. Osoby, w których diecie było więcej miedzi, to byli częściej biali mężczyźni o wyższych dochodach, z mniejszym ryzykiem chorób takich jak nadciśnienie czy cukrzyca. Ich dieta była także bogatsza w cynk, żelazo i selen – pierwiastki również powiązane z dobrą kondycją mózgu.
Zobacz także: Tak obniżysz tętno. Kardiolog wskazuje 6 kroków
Choć trudno oddzielić wpływ odżywiania od innych czynników, wcześniejsze badania potwierdzają, że niedobór miedzi może przyspieszać spadek funkcji poznawczych. Co ciekawe, pomiary miedzi bezpośrednio w tkance mózgowej pokazały, że jej wyższy poziom wiązał się z mniejszą liczbą toksycznych blaszek amyloidowych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.
Nadmiar miedzi szkodzi
Pokarmy bogate w miedź to:
owoce morza,
orzechy,
ziarna słonecznika,
ziarna dyni,
ziarna sezamu,
kakao,
czekolada,
siemię lniane,
grzyby shiitake,
otręby pszenne,
suszone śliwki,
papryka.
Miedź wspomaga pracę mózgu poprzez działanie przeciwutleniające, produkcję neuroprzekaźników oraz wytwarzanie energii. Jej niedobór, choć rzadki, może prowadzić do zmęczenia, anemii, częstszych infekcji i uszkodzeń nerwów.
Niektóre osoby, np. po operacjach bariatrycznych lub z chorobami jelit, mogą mieć trudności z przyswajaniem miedzi, co dodatkowo zwiększa ryzyko demencji.
Jednak nadmiar miedzi – podobnie jak innych minerałów – może być szkodliwy. Zaburzenia równowagi między miedzią, żelazem i cynkiem mogą przyspieszać uszkodzenia komórek mózgowych. Co więcej, w zaawansowanej chorobie Alzheimera poziom miedzi we krwi bywa wysoki, ale w kluczowych obszarach mózgu – zbyt niski.
By zapewnić mózgowi optymalną dietę, warto też maksymalnie ograniczyć cukier i śmieciowe jedzenie. – Spożywamy bardzo dużo węglowodanów i cukrów, a to dewastuje mózg. Glukoza może zapewnić krótkotrwałą satysfakcję i energię dla mózgu, ale w dłuższej perspektywie może powodować stan nawet uzależnienia. A pamiętajmy, że mózg lubi stabilność – zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie neurolog prof. Konrad Rejdak, członek Rady Programowej Europejskiej Akademii Neurologii.
Dodaje, że dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy pochodzenia naturalnego oraz błonnik. – Warto zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witamin, a przede wszystkim witaminy B12. Gdy w organizmie występuje jej niedobór, mogą pojawiać się problemy z koncentracją i pamięcią oraz depresja, a nawet ciężkie zespoły uszkodzenia – podkreślił prof. Rejdak.
Przypomniał też o piciu wody – przynajmniej 1,5 litra dziennie. – Woda jak nic innego odżywia nasz mózg – dodał neurolog.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: Association between dietary copper intake and cognitive function in American older adults: NHANES 2011–2014, Nature Scientific Reports, 7 lipca 2025.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.