Napój gorszy niż słodkie batoniki. Główny winowajca cukrzycy

Cukier cukrowi nierówny. Taki wniosek można wysnuć z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Brighama Younga w stanie Utah oraz niemieckie instytucje badawcze. Ten pochodzący z napojów może wyrządzić więcej szkody w organizmie niż ten, który znajdziemy chociażby w naszej cukiernicy.

Picie słodzonych napojów gazowanych to prosta droga do cukrzycyPicie słodzonych napojów gazowanych to prosta droga do cukrzycy
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Związek napojów słodzonych z cukrzycą

Główną autorką międzynarodowego badania jest Della Corte, a wyniki opublikowano w czasopiśmie "Advances in Nutrition". Na potrzeby badania przeanalizowano dane ponad pół miliona osób z różnych kontynentów. Analiza wykazała, że każda dodatkowa porcja (ok. 350 ml) słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 25 proc.

Pomaga nam to dostrzec szkodliwy wpływ napojów słodzonych na glikemię. Napoje z cukrem to główni winowajcy zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Wszystko przez zawartość tzw. cukrów wolnych. Są to cukry ekstrahowane z owoców lub innych źródeł i dodawane do produktów przetworzonych. Znajdziemy je m.in. w napojach gazowanych, izotonikach i energetykach, a ponadto w pieczywie, płatkach śniadaniowych czy jogurtach. Nie wymagają one trawienia, przez co od razu po spożyciu trafiają do krwiobiegu. W efekcie obciążają mocno wątrobę, gdzie są metabolizowane. Czemu obciążają? Ponieważ organizm nie jest gotowy na przetworzenie takiej ilości węglowodanów w jednym momencie. Nadmiar energii kierowany jest do komórek tłuszczowych, co przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Przekłada się to na zwiększenie oporności na insulinę, co może w perspektywie czasu doprowadzić do insulinooporności. Ta z kolei, w zaawansowanym stadium, prowadzi do cukrzycy typu 2.

Naturalnie występujące cukry w owocach czy produktach pełnoziarnistych nie są tak szkodliwe dla organizmu. Przede wszystkim nie przeciążają wątroby. Dzieje się tak dzięki obecności błonnika, tłuszczów czy białek, które spowalniają przyswajanie cukru.

Cukier w płynie gorszy?

Co ciekawe, badania pokazują również większą szkodliwość "cukru w płynie" niż takiego w stałej formie.

Chociaż 240 ml soku owocowego dziennie również wiązało się z podwyższonym ryzykiem zachorowalności na cukrzycę, to nie stwierdzono tego samego w przypadku 20 gramów cukru stołowego.

- To badanie podkreśla potrzebę jeszcze bardziej rygorystycznych zaleceń dotyczących cukrów w płynach, takich jak napoje słodzone i soki owocowe, ponieważ to one w szczególności wykazują szkodliwe powiązania z metabolizmem - wyjaśnia Della Corte, autorka badania - Zamiast potępiać wszystkie dodane cukry, przyszłe zalecenia dietetyczne mogłyby uwzględniać różnice w ich działaniu w zależności od źródła i formy.

Spożycie cukru w Polsce

Średnie spożycie cukru w Polsce wynosi około 40-50 kg rocznie na osobę, czyli 110 – 140 g dziennie. To ponad 2 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. WHO informuje, że spożycie cukru wolnego nie powinno przekraczać 10 proc. całkowitego dziennego spożycia kalorii, co odpowiada mniej więcej 50 gramom (około 12 łyżeczek) cukru na dzień dla dorosłych.

Znaczącym źródłem cukru w diecie Polaków są wciąż napoje słodzone gazowane (typu cola, wody smakowe itp.) i inne bezalkoholowe (nektary i napoje owocowe). Opisane badanie wyraźnie pokazuje, że to właśnie w tym źródle cukru w diecie należy upatrywać się największego zagrożenia zdrowotnego.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła: Gov.pl, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, * Independent.co.uk.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców