Naturalna tarcza dla komórek. 60 g dziennie może chronić przed uszkodzeniami DNA
Regularne spożywanie migdałów może stanowić skuteczne wsparcie w walce z uszkodzeniami DNA i stresem oksydacyjnym – wynika z najnowszej metaanalizy badań klinicznych opublikowanej w "Scientific Reports".
W tym artykule:
Dlaczego stres oksydacyjny jest groźny?
Naukowcy przeanalizowali osiem randomizowanych badań z udziałem 424 dorosłych i wykazali, że korzystne efekty zdrowotne są wyraźnie zależne od dawki – szczególnie powyżej 60 g migdałów dziennie (około dwóch dużych garści).
Stres oksydacyjny to stan, w którym reaktywne formy tlenu (ROS) uszkadzają lipidy, białka i DNA, prowadząc do mutacji i rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy neurodegeneracyjne.
Biomarkery takie jak malondialdehyd (MDA), wskaźnik uszkodzeń lipidów, czy 8-hydroksy-2’-deoksyguanozyna (8-OHdG), marker uszkodzeń DNA, pozwalają ocenić skalę tego procesu.
Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol
Migdały są bogate w witaminę E, polifenole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. W analizowanych badaniach wysokie spożycie migdałów:
obniżyło poziom MDA średnio o -0,46 (p = 0,002),
zmniejszyło stężenie 8-OHdG o -5,83 (p < 0,001),
poprawiło aktywność enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), odpowiedzialnego za neutralizację wolnych rodników.
Dodatkowo odnotowano niewielki spadek poziomu kwasu moczowego, co może mieć znaczenie w kontekście dny moczanowej i zaburzeń metabolicznych.
Sposób przygotowania ma znaczenie
Badacze podkreślają, że najwięcej korzyści zdrowotnych przynoszą migdały surowe i nieblanszowane. To właśnie w skórce znajduje się najwięcej polifenoli – związków o działaniu ochronnym. Procesy takie jak blanszowanie czy prażenie zmniejszają zawartość tych substancji nawet o 25–30 proc.
Co ciekawe, migdały wpływają również na mikrobiotę jelitową – błonnik zawarty w orzechach wspiera rozwój korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium), które produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe redukujące stan zapalny i stres oksydacyjny w całym organizmie.
Autorzy podkreślają, że choć wyniki są obiecujące, różnice między badaniami były znaczne – m.in. ze względu na różne dawki, czas trwania suplementacji (4–24 tygodnie) oraz stan zdrowia uczestników. Dlatego konieczne są kolejne, dobrze zaprojektowane próby kliniczne, aby określić optymalną dawkę i formę spożycia migdałów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Scientific Reports
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.