Naturalne substancje osłonowe
Substancje osłonowe są stosowane do ochrony układu pokarmowego podczas kuracji antybiotykowej. Zazwyczaj razem z antybiotykiem lekarze przepisują także specjalne produkty osłonowe dostępne w aptekach. Można wybrać także naturalne substancje osłonowe...
1. Bakterie w organizmie
W organizmie zdrowego człowieka żyją miliony dobrych i złych bakterii. W przewodzie pokarmowych jest ich 1000 g. Dla porównania - w skórze jest ich 200 g.
Kiedy do organizmu wprowadzimy antybiotyk - niszczy on florę bakteryjną właśnie układu pokarmowego. Prowadzi to do zaburzeń działania tego układu i biegunki po antybiotyku. Może pojawić się od razu po pojawieniu się antybiotyku w organizmie, a także nawet kilka tygodni po odstawieniu. Najniebezpieczniejsze dla flory bakteryjnej przewodu pokarmowego są antybiotyki o szerokim spektrum działania, czyli niszczące wiele rodzajów bakterii.
Wtedy do akcji powinny wkroczyć substancje probiotyczne. Działają one w ten sposób, że dostają się do jelita i przylegają do jego ścianek. Dzięki temu chronią ścianki jelita przed szkodliwymi bakteriami. Hamują też namnażanie się szkodliwych bakterii, dzięki zakwaszeniu flory jelitowej. Udowodniono także inne korzystne działania probiotyków:
- probiotyki uczestniczą we wchłanianiu substancji odżywczych, np. witaminy K,
- zmniejszają objawy nietolerancji laktozy,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- zapobiegają wrzodom żołądka,
- zmniejszają podatność na alergie,
- zapobiegają biegunkom, nie tylko tym wywołanym przez antybiotyki.
2. Wybór substancji osłonowych
Jeżeli decydujemy się na naturalne substancje osłonowe zamiast łykania tabletek, pamiętajmy aby dokładnie czytać informacje na opakowaniu. To, że jogurt zawiera żywe bakterie, nie znaczy jeszcze, że jest produktem probiotycznym.
Bakterie mlekowe zawarte w produktach mlecznych są na pewno korzystne dla układu pokarmowego. Jednak, aby mieć pewność, że produkt jest probiotyczny, szukajmy informacji, czy:
- bakteria pochodzi z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka,
- jest na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii,
- były przeprowadzone badania nad tą bakterią,
- minimalne ilości bakterii w 1 gramie są rzędu dziesiątek lub setek milionów jednostek, w zależności od szczepu bakterii probiotycznych,
- musi być zdolny do "kolonizowania" całego układu pokarmowego.
Bakterie probiotyczne, które można znaleźć w produktach probiotycznych to przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego:
- Lactobacillus casei i różne ich odmiany, np. Lactobacillus casei ssp. rhamnosus,
- Lactobacillus casei ssp Shirota,
- Lactobacillus rhamnosus,
- Lactobacillus plantarum.
Poza nimi, probiotyczne działanie mają bifidobakterie i drożdżaki, np.:
- Bifidobacterium lactis,
- Bifidobacterium longum,
- Bifidobacterium infantis,
- Saccharomyces boulardii,.
Bakterie probiotyczne można znaleźć w naturalnych produktach osłonowych takich jak:
- jogurtach,
- zsiadłym mleku,
- maślankach,
- kefirach,
- serach błękitnych,
- sosie sojowym,
- kiszonej kapuście.
Fermentowane produkty niewytwarzane z mleka, takie jak kapusta kiszona, zawierają szczepy:
- Lactobacillus planatarum,
- Lactobacillus brevis,
- Lactobacillus acidophilus.
Pamiętaj, że na opakowaniu producenci zwykle zaznaczają, jeśli w produkcie występują naturalne substancje osłonowe.
3. Naturalne substancje osłonowe czy suplementy?
Naturalne substancje osłonowe zawarte w jogurtach są tańsze, produkty mleczne można kupić w każdym sklepie spożywczym. Można wybrać jogurty probiotyczne bez substancji słodzących, jeśli dba się o linię. Pamiętajmy jednak, aby zawsze dokładnie czytać skład jogurtu, gdyż w ich przypadku nie ma takiej pewności co do działania probiotycznego, jak w przypadku tabletek.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.