Zbyt niskie spożycie soli może być groźniejsze niż jej nadmiar

Chociaż sól jest znana z licznych właściwości leczniczych, jeżeli spożywamy ją bez umiaru, może przyczyniać się do przedwczesnej śmierci.

Regularne przesalanie jedzenia zwiększa ciśnienie krwi, podnosząc ryzyko chorób serca. Zbyt duża ilość soli w diecie może również nasilać objawy astmy, choroby Meniere'a i cukrzycy.

Tymczasem zespół naukowców w nowym badaniu przeciwstawił się dotychczasowym zaleceniom i wystosował ostrzeżenie mówiące, że to zbyt niskie spożycie soli może zwiększyć ryzyko ataku serca.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom dorosłym dzienne spożycie soli nieprzekraczające pięciu gramów. Jednak badania przeprowadzone w Kanadzie mówią, że wytyczne te muszą zostać zmienione.

Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie
Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie (Shutterstock)

Salim Yusuf, profesor Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, powiedział, że spożywając tak niskie ilości soli, zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Badania pokazują, że poniżej trzech gramów sodu dziennie podnosi ryzyko śmierci w wyniku zawału i niewydolności serca.

Ustalenia zawarte w raporcie, który został opublikowany w "European Heart Journal" wskutek współpracy Światowej Federacji Serca, Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia i Europejskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego, podkreśla potencjalne niebezpieczeństwo związane ze zbyt dużym ograniczeniem spożycia soli.

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?
Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? [4 zdjęcia]

To zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Wielu nie wyobraża sobie posiłku...

zobacz galerię

Według najnowszego raportu osoby dorosłe powinny spożywać od 7,5 do 12,5 gramów soli dziennie, co odpowiada 3-5 gramom sodu.

Wcześniejsze badania opublikowane w czasopiśmie "The Lancet" również wykazały, że dieta o niskim poziomie soli lub sodu może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu w porównaniu ze średnim spożyciem soli.

ZOBACZ TAKŻE:

Główny autor badania, Andrew Mente ze Szkoły Medycznej Michael G. Degroote na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie, twierdzi, że tylko osoby z wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnieniem), które spożywają dużo soli, powinny ograniczyć jej spożycie.

Zespół przeanalizował dane dotyczące ponad 130 000 osób z 49 krajów.

Zbadano spożycie sodu u uczestników oraz to, w jaki sposób wpłynęło ono na ryzyko chorób serca i udaru mózgu u osób z lub bez nadciśnienia tętniczego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.