Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Zbyt niskie spożycie soli może być groźniejsze niż jej nadmiar

Avatar placeholder
07.04.2017 13:03
Zbyt mało sodu w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie
Zbyt mało sodu w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie (Shutterstock)

Chociaż sól jest znana z licznych właściwości leczniczych, jeżeli spożywamy ją bez umiaru, może przyczyniać się do przedwczesnej śmierci.

Regularne przesalanie jedzenia zwiększa ciśnienie krwi, podnosząc ryzyko chorób serca. Zbyt duża ilość soli w diecie może również nasilać objawy astmy, choroby Meniere'a i cukrzycy.

Tymczasem zespół naukowców w nowym badaniu przeciwstawił się dotychczasowym zaleceniom i wystosował ostrzeżenie mówiące, że to zbyt niskie spożycie soli może zwiększyć ryzyko ataku serca.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom dorosłym dzienne spożycie soli nieprzekraczające pięciu gramów. Jednak badania przeprowadzone w Kanadzie mówią, że wytyczne te muszą zostać zmienione.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"
Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie
Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie (Shutterstock)

Salim Yusuf, profesor Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, powiedział, że spożywając tak niskie ilości soli, zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Badania pokazują, że poniżej trzech gramów sodu dziennie podnosi ryzyko śmierci w wyniku zawału i niewydolności serca.

Ustalenia zawarte w raporcie, który został opublikowany w "European Heart Journal" wskutek współpracy Światowej Federacji Serca, Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia i Europejskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego, podkreśla potencjalne niebezpieczeństwo związane ze zbyt dużym ograniczeniem spożycia soli.

Według najnowszego raportu osoby dorosłe powinny spożywać od 7,5 do 12,5 gramów soli dziennie, co odpowiada 3-5 gramom sodu.

Wcześniejsze badania opublikowane w czasopiśmie "The Lancet" również wykazały, że dieta o niskim poziomie soli lub sodu może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu w porównaniu ze średnim spożyciem soli.

ZOBACZ TAKŻE:

Główny autor badania, Andrew Mente ze Szkoły Medycznej Michael G. Degroote na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie, twierdzi, że tylko osoby z wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnieniem), które spożywają dużo soli, powinny ograniczyć jej spożycie.

Zespół przeanalizował dane dotyczące ponad 130 000 osób z 49 krajów.

Zbadano spożycie sodu u uczestników oraz to, w jaki sposób wpłynęło ono na ryzyko chorób serca i udaru mózgu u osób z lub bez nadciśnienia tętniczego.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze