Zbyt niskie spożycie soli może być groźniejsze niż jej nadmiar

Chociaż sól jest znana z licznych właściwości leczniczych, jeżeli spożywamy ją bez umiaru, może przyczyniać się do przedwczesnej śmierci.

Zbyt mało sodu w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowieZbyt mało sodu w diecie może mieć negatywny wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Regularne przesalanie jedzenia zwiększa ciśnienie krwi, podnosząc ryzyko chorób serca. Zbyt duża ilość soli w diecie może również nasilać objawy astmy, choroby Meniere'a i cukrzycy.

Tymczasem zespół naukowców w nowym badaniu przeciwstawił się dotychczasowym zaleceniom i wystosował ostrzeżenie mówiące, że to zbyt niskie spożycie soli może zwiększyć ryzyko ataku serca.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom dorosłym dzienne spożycie soli nieprzekraczające pięciu gramów. Jednak badania przeprowadzone w Kanadzie mówią, że wytyczne te muszą zostać zmienione.

Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie
Zbyt niskie spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie © Shutterstock

Salim Yusuf, profesor Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, powiedział, że spożywając tak niskie ilości soli, zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Badania pokazują, że poniżej trzech gramów sodu dziennie podnosi ryzyko śmierci w wyniku zawału i niewydolności serca.

Ustalenia zawarte w raporcie, który został opublikowany w "European Heart Journal" wskutek współpracy Światowej Federacji Serca, Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia i Europejskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego, podkreśla potencjalne niebezpieczeństwo związane ze zbyt dużym ograniczeniem spożycia soli.

Według najnowszego raportu osoby dorosłe powinny spożywać od 7,5 do 12,5 gramów soli dziennie, co odpowiada 3-5 gramom sodu.

Wcześniejsze badania opublikowane w czasopiśmie "The Lancet" również wykazały, że dieta o niskim poziomie soli lub sodu może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu w porównaniu ze średnim spożyciem soli.

ZOBACZ TAKŻE:

Główny autor badania, Andrew Mente ze Szkoły Medycznej Michael G. Degroote na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie, twierdzi, że tylko osoby z wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnieniem), które spożywają dużo soli, powinny ograniczyć jej spożycie.

Zespół przeanalizował dane dotyczące ponad 130 000 osób z 49 krajów.

Zbadano spożycie sodu u uczestników oraz to, w jaki sposób wpłynęło ono na ryzyko chorób serca i udaru mózgu u osób z lub bez nadciśnienia tętniczego.

Źródła

  1. zeenews.india.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu