Nie łącz w piwem. "Wyczerpuje mięsień serca"
Piwo z sokiem malinowym? Jak się okazuje, nasze serce zdecydowanie nie lubi takiego połączenia. Skutki mogą być tragiczne.
1. Niewinny dodatek? Wykańcza serce
Podczas letnich miesięcy zdecydowanie częściej sięgamy po produkty o wysokiej zawartości kalorii, takie jak gofry z bitą śmietaną, lody, zapiekanki czy hamburgery. W naszej codziennej diecie pojawiają się również alkoholowe drinki. Mimo że alkohol jest szkodliwy niezależnie od pory roku i może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób, w tym raka wątroby, trzustki czy prostaty, to niektóre letnie drinki nawet w niewielkich ilościach mogą stanowić duże zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.
Wśród wielu Polaków, zwłaszcza kobiet, panuje przekonanie, że na upalne lato nie ma nic lepszego, niż zimne piwo z sokiem malinowym. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że ten na pozór niewinny drink może być niebezpieczny dla zdrowia. Lekarze ostrzegają, by z nim nie przesadzać.
- Alkohol ma działanie proarytmiczne, czyli powoduje zaburzenia rytmu serca. Podobnie działają wahania poziomu cukru. Tak samo na organizm wpływa wódka z colą lub alkohol w połączeniu z energetykami – wyjaśniał w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog dr n. med. Andrzej Głuszak.
Zaburzenia rytmu serca mogą prowadzić do takich stanów jak migotanie przedsionków, co sprzyja powstawaniu zakrzepów. Efektem może być udar i niewydolność serca, a to już może mieć tragiczne skutki.
2. Cukier i alkohol to zgubne połączenie
Dr Głuszak dodatkowo ostrzegał, że picie takich drinków skutkuje "ucieczką potasu i magnezu z organizmu".
- Takie napoje wyczerpują mięsień serca i mogą prowadzić do zmian degeneracyjnych. Zaburzenia rytmu uczestniczą w błędnym kole uszkadzającym serce i dającym powikłania, w tym powikłania zatorowe – zaznaczał dr Głuszak.
Warto również pamiętać, że spożywanie piwa ze słodkimi dodatkami wiąże się z podwyższonym poziomem tłuszczu trzewnego. Tłuszcz wisceralny jest szczególnie niebezpieczny, bo może powodować nieodwracalne zmiany w obrębie m.in. wątroby czy trzustki, a także zwiększać ryzyko ich niewydolności.
Ponadto ten rodzaj tłuszczu, otaczającego narządy wewnętrzne, zwiększa ilość cytokin prozapalnych w organizmie i generuje choroby o podłożu zapalnym. Sprzyja miażdżycy, cukrzycy typu 2 i chorobie metabolicznej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.