Ta witamina jest zimą najważniejsza. Koniecznie suplementuj
Najkrótsze i najciemniejsze dni w roku mają duży wpływ na nasze samopoczucie, zwiększając ryzyko wystąpienia sezonowego spadku nastroju. Duże wsparcie może tu zapewnić suplementacja jednej witaminy.
W tym artykule
Dlaczego witamina D jest tak ważna zimą?
Zima to czas, kiedy wielu z nas odczuwa spadek energii i motywacji. Krótkie dni, brak światła słonecznego oraz niskie temperatury sprawiają, że częściej pozostajemy w domu, a nasz organizm może nie otrzymywać wystarczającej ilości witaminy D. To właśnie słońce jest jej największym naturalnym źródłem, a jego brak może prowadzić do niedoborów.
Badania wskazują, że niskie poziomy witaminy D są związane z depresją, sezonowym zaburzeniem afektywnym (SAD) oraz stanami lękowymi.
Według naukowców suplementacja witaminy D może zmniejszać objawy depresji i poprawiać nastrój. Przykładowo, analiza opublikowana w czasopiśmie “Journal of Affective Disorders” wykazała, że stosowanie suplementów witaminy D znacząco łagodzi objawy depresji u osób z jej niedoborem.
Jak radzić sobie ze stresem w pracy?
Jakie korzyści niesie za sobą suplementacja witaminy D?
Oprócz wpływu na nastrój, witamina D odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości, wsparciu układu odpornościowego oraz funkcji poznawczych. Badania sugerują, że jej suplementacja może też pomóc w regulacji ciśnienia krwi u osób starszych.
Zalecana dawka witaminy D dla dorosłych wynosi 600–800 IU dziennie, ale osoby z niedoborami mogą potrzebować większych dawek. Ważne jest, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem i wykonać badanie poziomu witaminy D we krwi. Suplementacja bez wyraźnego wskazania może doprowadzić do nadmiaru witaminy w organizmie i spowodować szereg skutków ubocznych.
Jak naturalnie uzupełniać witaminę D?
Witaminę D można dostarczyć z diety, chociaż jest to trudniejsze niż w przypadku wielu innych składników odżywczych. Najbogatsze źródła to:
- olej z wątroby dorsza – 34 mcg (mikrogramów) w łyżce stołowej;
- pstrąg – 16,2 mcg w 85 g;
- łosoś – 14,2 mcg w 85 g;
- grzyby – 9,2 mcg w pół szklanki;
- mleko wzbogacane – 2,9 mcg w jednej szklance.
Jeśli nie jesteś w stanie przyjmować wystarczającej ilości witaminy D z pożywienia lub słońca, suplementacja może być konieczna, szczególnie zimą - i szczególnie w szerokości geograficznej Polski. W Polsce niedobór witaminy D odnotowuje się nawet u 90 proc. dorosłych i prawie 100 proc. nastolatków. Mimo to, warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Yahoo Health
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.