Odporność prosto z domowej spiżarni

Jesień i zima to szczególnie trudny czas dla naszego organizmu. Niejednokrotnie zdarza się, że mamy problem z dostosowaniem ubioru do warunków panujących za oknem. Niskie temperatury i częste opady powodują, że nasza odporność jest wystawiona na ciężką próbę, a wielu z nas staje się ofiarami chorobotwórczych mikroorganizmów.
Zachęceni reklamami sięgamy po preparaty farmaceutyczne, często nie zdając sobie sprawy z bogactwa naturalnych substancji, które wykazują zdolność stymulowania układu immunologicznego do walki z wirusami i bakteriami. Taki sposób na odporność to tzw. immunożywienie.

Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf

/ 6Wspomaganie dobrych bakterii

Mianem probiotyków określa się żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wraz z żywnością czy preparatami farmaceutycznymi, wykazują zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego i poprawiania składu jego mikroflory. Na opakowaniach produktów powinniśmy szukać wzmianki o mikroorganizmach z rodzaju: Lactobacillus acidophilus czy Bifidobacterium bifidum. Korzystne właściwości probiotyków wynikają z ich zdolności do uszczelniania nabłonka jelitowego. Taki nabłonek staje się mniej przepuszczalny dla chorobotwórczych mikroorganizmów, które nie mają szansy na przedostanie się poprzez krwiobieg do wnętrza ciała. Bakterie probiotyczne, wytwarzające kwas mlekowy, przyczyniają się do obniżenia pH przewodu pokarmowego, w kierunku środowiska o charakterze kwaśnym. Niskie pH hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym probiotyki wytwarzają substacje określane mianem bakteriocyn, które uważane są za „naturalne antybiotyki”.

/ 6Kwasy Omega-3

© Źródło: 123rf

Kwasy tłuszczowe omega-3, poza pozytywnym wpływem na gospodarkę lipidową organizmu, zdolnością do obniżania ciśnienia tętniczego krwi i działaniem przeciwzakrzepowym, wykazują także tendencję do hamowania procesów zapalnych toczących się w organizmie. Kwasy omega-3 są także pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Wśród źródeł pokarmowych tego cennego składnika wymienia się olej rzepakowy czy sojowy. Aby zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie, warto w formie przekąski spożywać orzechy włoskie. Cennym ich źródłem są także tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, czy sardynka. Jeśli nie przepadamy za rybami w czystej postaci, warto spóbować past rybnych.

/ 6Cynk

© Źródło: 123rf

Cynk jest pierwiastkiem, którego niewielkie ilości w diecie mogą przyczynić się do obniżenia odporności immunologicznej. Niedobory cynku są rzadkie, jednak spotykane u osób borykających się z chorobami nerek czy wątroby. Obserwuje się je także u osób mających problem z nadużywaniem alkoholu. Do źródeł cynku zalicza się: kaszę gryczaną, zarodki pszenne, otręby pszenne, chleb razowy, wołowinę, cielęcinę, watróbkę, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy. Dobrym pomysłem na wzbogacenie diety w ten pierwiastek mogą być sałatki z dodatkiem orzechów, zarodków i otrębów pszennych. Cynk zawarty jest także w kakao, warto więc pozwolić sobie na szklankę gorącego napoju w chłodny zimowy wieczór.

/ 6Czosnek

© Źródło: 123rf

Czosnek działa jak naturalny antybiotyk zarówno w układzie pokarmowym, jak i oddechowym. Zawarte w nim związki siarkowe stymulują krwinki białe do walki z chorobotwórczymi „intruzami”. Czosnek „oczyszcza” z patogenów także układ moczowy, może być więc pomocny w ramach wspomagania tradycyjnej terapii zaleconej przez lekarza. Najlepiej jeść go w postaci świeżej, rozdrobnionej. Może być spożywany z mlekiem, stanowi także świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Osoby, które drażni intensywny, niekoniecznie przyjemny zapach czosnku, mogą spróbować żuć natkę pietruszki. Powinna pomóc wyeliminować negatywne doznania zapachowe. Szczególną uwagę muszą zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, kobiety oczekujące dziecka, osoby ze skłonnością do niskiego ciśnienia (czosnek wykazuje działanie hipotensyjne) oraz ze skłonnością do niedocukrzenia (czosnek obniża stężenie glukozy we krwi). W przypadku jakichkolwiek objawów niepożądanych należy zaprzestać jego spożywania.

/ 6Cebula

© Źródło: 123rf

Cebula stosowana była od wieków. Z pewnością niejeden z nas wspomina babcine syropy na bazie tego warzywa, które miały pomóc w zwalczeniu uporczywego kaszlu.

Zawiera związki siarki, cynk oraz witaminę C, które są pomocne w stymulowaniu odporności organizmu. Cebula (w postaci surowej, świeżej lub soku) może być stosowana w ramach wspomagania tradycyjnego leczenia przeziębień czy kaszlu. Zawarte w niej substancje ułatwiają oczyszczanie oskrzeli z zalegającej plwociny. Podobnie jak w przypadku czosnku, szczególną ostrożność powinny zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Jeśli po spożyciu cebuli odczuwają nieprzyjemne objawy gastryczne, muszą wyeliminować ją ze swojego menu.

/ 6Witamina C

© Źródło: 123rf

Witamina C znana jest z korzystnego działania w czasie przeziębień. Uszczelnia naczynia krwionośne i stymuluje układ immunologiczny do zwalczania chorobotwórczych mikroorganizmów. Znajdziemy ją w: zielonej pietruszce, papryce, owocu dzikiej róży, cytrusach czy porzeczkach.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?