Odtyka żyły. Kardiolog zdradza, jak ujarzmić cholesterol bez leków
W Polsce hipercholesterolemia dotyka ponad 60 proc. społeczeństwa. Niestety choć stanowi jeden z głównych czynników ryzyka zawału serca czy udaru mózgu, to Polacy latami bagatelizują problem. Kardiolożka ma cztery wskazówki, jak obniżyć poziom cholesterolu bez leków.
1. Hipercholesterolemia. Problem 21 mln Polaków
Ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu zmaga się nawet nawet 21 mln Polaków. Większość z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, co im grozi, nawet jeśli wiedzą, jakie mają stężenie cholesterolu LDL, HDL czy trójglicerydów.
Tymczasem nieleczona hipercholesterolemia prowadzi do miażdżycy. To też jeden z głównych czynników rozwoju chorób układu krążenia, które odpowiadają za ponad 40 proc. zgonów w Polsce.
Dr Elizabeth Klodas, kardiolog, popularyzatorka wiedzy medycznej w sieci, założycielka Preventative Cardiology Clinic, wyjaśnia na łamach mindbodygreen.com, że wysoki poziom cholesterolu frakcji LDL "może dać o sobie znać w drastyczny sposób":
- jako ból w klatce piersiowej bądź duszności,
- poprzez wystąpienie udaru lub zawału,
- jako zaburzenia erekcji u mężczyzn,
- jako widoczne złogi cholesterolu na skórze, tzw. kępki żółte.
2. 4 sposoby kardiologa na ujarzmienie cholesterolu
"Jako kardiolog chciałabym podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jak monitorować poziom cholesterolu, wykrywać problemy na wczesnym etapie i przywracać prawidłowe wyniki" - zwraca uwagę dr Klodas na łamach mindbodygreen.com
Jej zdaniem przede wszystkim należy włączyć do diety błonnik, który zatrzymuje cholesterol LDL w układzie pokarmowym i uniemożliwia jego ponowne wchłonięcie.
"To powoduje, że organizm musi wykorzystać więcej krążącego LDL, aby wytworzyć żółć na następny posiłek, co pomaga oczyścić LDL z krwiobiegu" - pisze lekarka.
Druga z zasad, to włączenie do diety jak najwięcej produktów roślinnych, które są źródłem steroli roślinnych. "Konkurują z cholesterolem żółciowym o wchłanianie", dzięki czemu do krwiobiegu trafia mniejsza ilość cholesterolu LDL.
Trzecia reguła, którą wyjaśnia dr Klodas, to włączenie do diety kwasów omega-3. Należą do nich kwasy EPA, DHA i ALA. Kwas alfa-linolenowy, obecny zwłaszcza w nasionach i ziarnach, pomaga obniżyć "zły" i podnieść "dobry" cholesterol.
A first of its kind study performed at @MayoClinic and @umanitoba proves clinically-formulated foods, like @steponefoods, can effectively lower cholesterol without medication side effects. I had a great chat with @goHealio about the research. Read more: https://t.co/6UEHfBhB17
— Dr Elizabeth Klodas (@DrLizKlodas) January 27, 2022
Ostatnia rada dr Klodas dotyczy obecności antyoksydantów w diecie. Znajdują się w warzywach i owocach. Hamują stany zapalne, chronią przed rozwojem wolnych rodników i zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL.
"Antyoksydanty zapobiegają temu, dzięki czemu krążący LDL jest mniej toksyczny. Antyoksydanty występują w szczególnie dużych ilościach w owocach, warzywach i liściastych zielonych warzywach" - podkreśla kardiolożka.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.