Orzech tygrysi - charakterystyka, właściwości zdrowotne, afrodyzjak
Orzech tygrysi znany również jako cibora jadalna, migdał ziemny, chufa jest gatunkiem rośliny przynależącym do rodziny ciborowatych. Orzechy tygrysie były jedną z pierwszych roślin uprawianych w Egipcie. Ciborę jadalną można spotkać przede wszystkim na terenach Afryki, Madagaskaru, Południowej Azji, a Południowej Europy. Co jeszcze warto wiedzieć na temat rośliny Cyperus esculentus?
1. Charakterystyka orzecha tygrysiego
Orzech tygrysi (Cyperus esculentus), zwany również ciborą jadalną, chufą, migdałem ziemnym, żółtym orzechem czy żółtą trawą orzechową, to gatunek rośliny przynależący do rodziny ciborowatych. Bulwy cibory jadalnej można spożywać w formie surowej, świeżej, ususzonej, obranej, prażonej lub upieczonej. W większości przypadków orzechy tygrysie są spożywane w postaci surowych „orzechów” lub napoju mlecznego.
Napój na bazie cibory jadalnej jest szczególnie popularny w Hiszpanii. Mieszkańcy tego kraju z przyjemnością sięgają po Horchata du chufas. Cyperus esculentus nie jest orzechem, ale bulwą. Można spotkać go w wielu rejonach świata. Roślina ta występuje przede wszystkim na terenach Dalekiego Wschodu, Bliskiego Wschodu, Afryki, Ameryki Północnej, Ameryki Południowej czy Południowej Europy.
2. Właściwości zdrowotne orzecha tygrysiego
Orzech tygrysi wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Bulwa rośliny stanowi cenne źródło błonnika, witamin, związków mineralnych, a także innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera między innymi: witaminę E, żelazo, fosfor, magnez, witaminę C, cynk, potas, mangan, miedź, oraz wapń. Dodatkowo, w roślinie zawarte są enzymy wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego, takie jak katalaza, lipaza i amylaza. Orzech tygrysi doskonale niweluje dolegliwości takie jak zaparcia, niestrawności, wzdęcia czy biegunka (rozwolnienie).
Magnez zawarty w bulwach orzecha tygrysiego wpływa pozytywnie na nasz układ kostny. Przeciwdziała osteoporozie, próchnicy, a także pozwala utrzymać odpowiedni poziom jonów wodorowych (pH). Pacjenci powinni sięgać po Cyperus esculentus również dlatego, że wpływa on pozytywnie na stan układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu i wspiera pracę mięśnia sercowego. Zawarty w roślinie potas niezbędny jest z kolei do prawidłowego funkcjonowania ludzkich komórek, a także dla równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.
Orzech tygrysi stanowi naturalne źródło błonnika, który przyczynia się do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Substancja nazywana włóknem pokarmowym usprawnia ukrwienie jelit przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego, pobudzając przy tym perystaltykę jelit. Frakcje błonnika rozpuszczalnego działają detoksykująco, oczyszczając nasz organizm z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Wpływają pozytywnie na mikrobiotę jelitową, czego skutkiem jest rozwój pożytecznych bakterii.
W bulwie cibory jadalnej występują fitosterole oraz antyoksydanty, nazywane również przeciwutleniaczami. Związki te usuwają z organizmu ludzkiego szkodliwe wolne rodniki, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu.
3. Orzech tygrysi jako naturalny afrodyzjak
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że orzech tygrysi jest doskonałym afrodyzjakiem pochodzenia naturalnego. Od setek lat wykorzystuje się go w medycynie ajurwedyjskiej. Cibora jadalna wykazuje działani silnie pobudzające i skutecznie podnosi libido.
Nigeryjczycy wykorzystują tę roślinę do leczenia zaburzeń erekcji, a także problemów związanych z produkcją plemników u mężczyzn. Niestety, brak jest w tym zakresie precyzyjnych badań, które mogłyby potwierdzić, że orzech tygrysi wykazuje pozytywny wpływ na jakość męskiego nasienia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.