Penicylina – opis, zastosowanie, przeciwskazania, działania niepożądane

Penicylina to pierwszy odkryty antybiotyk. Jest on do tej pory powszechnie stosowany w przypadku zakażeń bakteryjnych. Penicylina zwalcza większość bakterii gram-ujemnych i gram-dodatnich. Odkrycie penicyliny było prawdziwą rewolucją w medycynie, ponieważ antybiotyki uratowały życie milionom ludzi.

Przyjmowanie penicyliny może wywołać u pacjenta skutki ubocznePrzyjmowanie penicyliny może wywołać u pacjenta skutki uboczne
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Co to jest penicylina?

Penicylina jest antybiotykiem wytwarzanym przez grzyby z gatunku pędzlaków. W obecnej chwili dostępne są penicyliny naturalne (wytwarzane w procesie biosyntezy), penicyliny półsyntetyczne oraz penicyliny skojarzone z inhibitorami β-laktamaz. Poszczególne rodzaje penicyliny różnią się między sobą przede wszystkim zakresem działania.

Penicyliny naturalne cechuje względnie wąski zakres działania. Wykazują one aktywność głównie w stosunku do bakterii gram-dodatnich takich jak: gronkowce, paciorkowce oraz pneumokoki. Większość bakterii gram-ujemnych jest opornych na ten typ antybiotyków.

Penicyliny półsyntetyczne można podzielić na dwie najważniejsze podgrupy:

Jak uniknąć problemów po antybiotykoterapii?

  • Penicyliny półsyntetyczne o wąskim spektrum działania
  • Penicyliny półsyntetyczne o szerokim spektrum działania

Penicyliny skojarzone z inhibitorami β-laktamaz cechuje wyższa skuteczność a także najszersze spektrum działania antybakteryjnego.

Zastosowanie

Mechanizm działania penicyliny polega na hamowaniu procesu powstawania ściany komórkowej bakterii. Podanie penicyliny sprawia, że bakterie nie są wstanie dalej się namnażać. Ze względu na swoje właściwości penicylina jest jednym z popularniejszych leków wykorzystywanych w leczeniu zakażeń bakteryjnych.

Wskazaniami do stosowania penicyliny są różnego typu zakażenia bakteryjne na przykład: zapalenie migdałków podniebiennych, angina, zapalenie zatok obocznych nosa, kiła, rzeżączka, zapalenie płuc, bakteryjne zapalenie wsierdzia, powikłania po zabiegach operacyjnych, profilaktyka choroby reumatycznej, zakażenia dróg oddechowych, zakażenia dróg żółciowych, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zakażenia dróg moczowych, itp..

Przeciwwskazania do stosowania penicyliny

Podstawowym przeciwskazaniem do przyjmowania penicyliny jest uczulenie oraz nadwrażliwość na tę grupę leków. Ponadto penicyliny w formie doustnej nie mogą przyjmować osoby cierpiące na zaburzenia żołądkowo-jelitowe objawiające się wymiotami lub biegunką. Ten rodzaj dolegliwości znacznie zmniejsza wchłanianie penicyliny a co za tym idzie jej skuteczność.

W przypadku pacjentów cierpiących na niektóre choroby należy zachować szczególną ostrożność. Do grupy tej należą osoby cierpiące na: astmę oskrzelową, choroby alergiczne, niewydolność nerek, niewydolność serca, zażywające preparaty moczopędne lub preparaty zawierające potas

Działania niepożądane

Przyjmowanie penicyliny podobnie jak w przypadku innych leków może wywołać u pacjenta skutki uboczne. Zażywanie penicyliny może wywołać: zaburzenia układu odpornościowego, zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia krwi, zaburzenia układu chłonnego, zaburzenia układu nerwowego, zaburzenia pracy nerek i dróg moczowych.

Penicylina może też prowadzić do wystąpienia reakcji uczuleniowej objawiającej się wysypką, rumieniem, gorączką oraz bólami stawów. W skrajnych wypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego i zgonu pacjenta.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu