Trwa ładowanie...

Picie wody po posiłku zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

Avatar placeholder
Katarzyna Głuszak 03.09.2018 11:26
Pijąc wodę w trakcie lub po posiłku, podnosimy poziom cukru we krwi
Pijąc wodę w trakcie lub po posiłku, podnosimy poziom cukru we krwi (123rf.com)

Woda jest nam niezbędna do życia. Zauważono jednak, że nieodpowiednia pora jej picia, może spowodować negatywne skutki dla organizmu. Udowodniono związek między cukrzycą typu 2 a spożywaniem wody w trakcie i po posiłku.

1. Picie przy jedzeniu podnosi poziom cukru

Okazuje się, że picie wody w trakcie i po jedzeniu może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Badanie przeprowadzone w Ameryce Południowej wykazuje, że spożywianie wody może zwiększać poziom cukru we krwi, jeśli zrobimy to w nieopowiednim czasie względem jedzenia.

Zobacz też: Prawidłowy poziom cukru we krwi – normy, badanie

2. Wyniki badań

Zobacz film: "Cukrzyca a praca"

W ramach eksperymentu podawano ochotnikom słodkie przekąski. Badani mieli wypijać wodę przed, w trakcie i po jedzeniu. Następnie mierzono ich poziom cukru we krwi.

Był on odpowiednio najniższy u osób, które piły przed jedzeniem, a najwyższy u osób, które sięgały po wodę w trakcie jedzenia. Picie po posiłku powodowało również podniesienie poziomu cukru, ale nie do najwyższych wartości.

Zobacz też: Jedzenie na szczęście!

Cukrzyca typu 2 powodowana jest często niezdrową dietą i otyłością
Cukrzyca typu 2 powodowana jest często niezdrową dietą i otyłością (123rf.com)

3. Woda przed posiłkiem ułatwia wchłanianie glukozy

Stwierdzono, że spożywanie wody ułatwia wchłanianie glukozy, warunkiem jest jednak wprowadzenie wody do organizmu przed posiłkiem.

Cierpiąc na cukrzycę lub chcąc jej zapobiec, nie należy zatem popijać posiłków wodą lub sięgać po nią w trakcie jedzenia.

Glukoza jest spalana przez komórki dzięki insulinie. Dzięki glukozie organizm jest zaopatrywany w energię.

Nadmiar cukru powoduje nadprodukcję insuliny, co przyczynia się do powstawania cukrzycy typu 2. Wówczas insulina jest obecna w organizmie, ale nie jest prawidłowo wykorzystywana. W efekcie poziom cukru we krwi jest wysoki.

Zobacz też: Jak wybrać najlepszy wstrzykiwacz insuliny?

Chorując na cukrzycę należy kontrolować dietę i poziom cukru we krwi
Chorując na cukrzycę należy kontrolować dietę i poziom cukru we krwi (123rf.com)

4. Przyczyny cukrzycy typu 2

Niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej to jedne z podstawowych czynników ryzyka powstawania cukrzycy typu 2.

Rozwojowi choroby sprzyjają również: wiek powyżej 45 r.ż., stresujący tryb życia, nadwaga, palenie tytoniu, a także genetyczne uwarunkowania, gdyż choroba może być dziedziczona.

Pierwsze objawy bywają lekceważone, ale jeśli zauważasz zaburzenia widzenia, wzrost uczucia pragnienia, drażliwość, skłonność do infekcji i chroniczne zmęczenie, które trudno uzasadnić innymi przyczynami, warto skonsultować stan zdrowia z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze